KADIN

Çiftler neden çok tartışır? İşte kadın ve erkek beyni arasındaki farklılıklar

Kadınlar ve erkekler beyinleri eş zamanlı çalışmadığı için sorunlara farklı şekillerde yaklaşıyor.

Çiftler neden çok tartışır? İşte kadın ve erkek beyni arasındaki farklılıklar

• Bu durum kadınların veya erkeklerin iş birliği yapmakta daha iyi olduğu anlamına gelmiyor.
• Bu, iş birliğinin farklı cinsiyetler arasında nasıl farklı geliştiğini belirtebilir.
• Elde edilen sonuçlar, iş birliği ile ilgili sorunlarda insanların taktikler geliştirmesine yardımcı olabilir.

Ekip çalışması tüm ilişkilerde önemlidir.

Uzun süredir erkeklerle kadınların iş birliğine yaklaşımlarının farklı olduğu bilinmekte ancak bunun nedenleri bilinmiyor.

Standford Üniversitesi’nin yaptığı yeni bir araştırmada, iş birliği gerektiren görevlerde erkeklerin ve kadınların beyin aktivitesinin farklı olduğu bulundu.

Bu araştırma, iş birliği davranışının kadınlarda ve erkeklerde nasıl farklı evrildiğini gösteriyor ve bazı çiftlerin neden aynı görüşte olamadığını açıklamaya yardımcı oluyor.

Çalışmaya katılanlardan, beyin aktiviteleri izlenirken bir partnerle işbirliği yapmaları istendi.

**Sonuçlar kadınların ve erkeklerin beyin aktivitelerinin farklı olduğunu gösterdi.

**

İster arkadaşlar arasında olsun, ister iş arkadaşları arasında hatta devletlerarasında bile, iş birliği insan toplumunun temeli olarak görülür.

Ancak, daha önce bir grup projesinde çalışmış herkesin de bildiği gibi herkes eşit derecede iş birliği yapmaz.

Daha önceki çalışmalarda iş birliğinde cinsiyetlerin rolü incelenmişti.

Örneğin, başka kadınlar tarafından izlendikleri zaman kadınların daha fazla iş birliği yaptığı ve büyük gruplarda erkeklerin daha iyi iş birliği yapma eğiliminde oldukları görüldü.

Çalışmaya katılanlardan, beyin aktiviteleri izlenirken bir partnerle işbirliği yapmaları istendi.

Bu farklılıkların nedenleri için teoriler öne sürülürken çok azında beyin incelemesi yapıldı.

Çalışmanın diğer yazarı Dr. Joseph Baker bildiklerimizin büyük çoğunun MR kullanılarak gerçekleştirilen çok kısıtlı, tek kişilik çalışmalardan geldiğini belirtiyor.

Araştırmacılar, MR kullanmak yerine “hiper tarama” adı verilen bir teknik kullandı. Bu teknikte iki kişi etkileşim halindeyken, beyinlerinin aktivitesi eş zamanlı olarak ölçülüyor.

Her türlü ilişkide ekip çalışması önemli. Uzun süredir erkeklerle kadınların iş birliğine yaklaşımlarının farklı olduğu biliniyor ancak bunun nedenleri bilinmiyor. Standford Üniversitesi’nin yaptığı yeni bir araştırmada, iş birliği gerektiren görevlerde erkeklerde ve kadınlarda beyin aktivitesinin farklı olduğu bulundu.

Çalışmaya, 222 kişi katıldı ve her biri için bir partner belirlendi. Çiftler iki erkek, iki kadın veya bir erkek bir kadından oluşuyordu.

Partnerler, bir bilgisayarın önünde, birbirinin karşısına oturtuldu ama birbirleri ile konuşturulmadı.

Bilgisayar ekranındaki daire, renk değiştirdiğinde düğmeye basmaları istendi. Görevin hedefi, kişinin diğer kişiyle aynı zamanda düğmeye basmasıydı.

Her denemeden sonra, çiftlere düğmeye kimin daha hızlı bastığı ve ne kadar hızlı bastığı söylendi. Zamanlamanın birbirine mümkün olduğu kadar yakın olması için 40 deneme yaptılar.

Dr. Reiss bu testi basit olduğu için geliştirdiklerini belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: “Cevapları kolayca kaydedebiliyorsunuz. Bir yerden başlamanız gerekiyor. Bu test gerçek dünyadaki bir iş birliği görevi temel alınarak modellenmedi.”

Elde edilen sonuçlar, erkek-erkeğe eşleşen çiftlerin düğmeye basma zamanlamasının birbirine yakınlığı konusunda kadın-kadına eşleşen çiftlerden daha iyi performans sergilediğini gösterdi.

Beyin taramalarına bakıldığında, aynı cinsiyetteki çiftlerin beyin aktivitelerinin eşleşmesi yüksek düzeydeydi.

Dr. Baker, aynı cinsiyetteki çiftlerin uyumunun daha iyi olmasının işbirliği görevinde daha iyi performans göstermeleri ile bağlantılı olduğunu, ancak erkek-erkeğe ve kadın-kadına eşleşmeler arasında uyumun farklı olduğunu belirtti.

Bununla birlikte, beyin taramaları uyum göstermemesine rağmen, farklı cinsiyetteki çiftler de erkek-erkeğe eşleşen çiftler kadar başarılı oldu.

Egzersiz esnasında erkek ve kadın beyinleri farklı aktivite gösterdiğinden, beyindeki cinsiyet ile alakalı farklılıkların iş birliği stratejilerini nasıl etkilediğini anlamak için daha fazla araştırma gerekebilir.

Bununla birlikte, bu sonuçlar insanlarda iş birliğinin nasıl evrildiğini ve erkeklerde ve kadınlarda farklı bir seçim olup olmadığını açıklamaya yardımcı olabilir.

Ayrıca, elde edilen sonuçlar işbirliği becerilerini öğretme yöntemlerinigeliştirmek için yardımcı olabilir.

Dr Baker son olarak sözlerine şunları ekledi: “Otizm gibi sosyal kavramasorunlarına sahip olan insanlar var.”

“Bu kişiler için daha etkili tedaviler tasarlayabilmemizi sağlayan yeterli bilgiyi edinmeyi umuyoruz.”

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler