Kırmızı ette yaşanan fiyat artışlarından sonra, tavuk kümeslerinin çalışma ruhsatlarında yaşanan kriz sebebi ile tavuk etinde de fiyat artışı yaşanabileceği bildirildi.
Türkiye’de orta gelirle vatandaşların protein kaynağı olan tavuk etinde de fiyatların yükselebileceğini belirten Mersin Tavuk Yetiştiriciler Birliği Başkanı Yusuf Cansev, tavuk çiftliklerinin büyük bir kısmının çalışma ruhsatı alamayacağı için kapanma riski ile karşı karşıya olduğunu belirterek, çiftliklerin kapanması ile birlikte tavuk etinde fiyat artışı yaşanacağı uyarısında bulundu.
Mersin’de 700'ün üzerinde tavuk çiftliği bulunduğunu ifade eden Cansev, “Bu işletmelerin yüzde 90’ını 2006 yılından önce kurulmuş faaliyete geçmiş geri kalan 2006 yılından sonra faaliyete geçmiştir. Fakat ülkemizde kuş gribi söylemlerinden dolayı yatırımlar o arada durmuş ve bir kısmı 2008 yılında dünya global ekonomik krizinden sonra kurularak faaliyete geçmiştir. Bu durum sadece Mersin’de değil tüm Türkiye için geçerlidir. Şu anda Mersin ve Türkiye’de tavukçuluk işletmeleri büyük bir problemle karşı karşıya kalmıştır. Bu önemli sorun için çözüm ayışlarında hükümetten yardım bekliyoruz. Bu sorunumuz olumlu yönde çözülmez ise bir veya iki yıl içinde şu an üretim yapan kümeslerin hemen hemen hepsi kapanacak ve ithal tavuk eti getirilmesi zorunlu olacaktır. Bu durum da yeni yeni tavuk eti ihracatı yapan halkımızın beyaz et ihtiyacını karşılayan tavukçuluk sektörü çok büyük sekteye uğrarken ülke ekonomisi içinde telafisi zor büyük zararlara sebep olacaktır” dedi.
Türkiye’de yıllık 1 milyon 500 bin ton et tüketimi olduğunu kaydeden Cansev, bunun 500 bin tonunu kırmızı et sektörünün 1 milyon tonunun ise tavukçuluk sektörü tarafından karşılandığına dikkat çekti.
Türkiye’de yaklaşık olarak 1 milyon 100 bin ton piliç eti üretimi yapılarak bunun yaklaşık 100 bin tonunun ihraç edildiğine işaret eden Cansev, “Asıl sorunumuz işletmelerimizin çalışma ruhsatının alınmasındaki zorluklardır, şu günlerde bürokrasi krizi yaşıyoruz. 09.08.2006 yılında Resmi Gazetede yayınlanan tavuk çiftliklerinin kuruluş denetleme çalışma ruhsatları yönetmeliğine göre ruhsatlandırma işlemleri yapılacaktı. Fakat bu süreci Tarım Bakanlığımız 2013 yılına kadar uzattı. Yönetmeliğe göre 2006 yılından önce faaliyette buluna tavuk çiftliklerinden kuruluş izni aranmayacak sadece çalışma izni verilecekti. Bu kapsamda Tarım İl Müdürlükleri komisyon kurarak çalışma izinlerini verecekti. Fakat 29/12/2010 tarihinde bu yönetmelik kaldırıldı. Söz konusu çalışma ruhsatlarını belediye ve il, ilçe özel idareler verir diye yeni bir yönetmelik çıkarıldı. Fakat ruhsatlandırma yapacak bu kuruluşlar mevcut faal (önce kurularak üretime devam edenler)ve yeni kurulacak işletmeler ayrımı yapmadan mevcut faal işletmelerden de çalışma ruhsatı için de yeni kurulacak işletmelerden istenen kuruluş iznine gerekli tüm belge ve evrakları (inşaat ruhsatı, yapı kullanma izni, proje tanıtım dosyası, 2008 yılı revize hali şartlarıyla) isteniyor. Bu evrak ve belgeleri 2006 yılından evvel kurularak faal olan işletmelerin temin etmesi olanak olduğu için Türkiye genelinde bulunan işletmeler için yıkım kararları, faaliyetten men etme, ağır para cezaları gibi fili yaptırımlar işletmelere uygulanmaktadır.” diye konuştu.
Konunun acilen değerlendirilmesinin yapılaması gerektiğini belirten Cansev, ülke ekonomisi tavukçuluk sektörünün geleceği için bu sorunun çözüme kavuşturulması gerektiğini sözlerin ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz