Fotoğraf kaynak: Nursel'in Mutfağı
Bu köfte adını özel bir baharat olan yarpuzdan alıyor. Yarpuz diye adlandırılan baharat bir çeşit yabani nane. Kuşbaşı et, nohut ve bulgur kullanılarak hazırlanıyor. Üstüne bir de parmaklar afiyetle yeniyor :)
Fotoğraf kaynak: Nursel'in Mutfağı
Pidelerin en lezzetlisi diyebiliriz onun için. Kavurmalı ve baharatlı bir harçla hazırlanıyor sonrasında hazırlanan pide hamurun içine konulup pide kapatılıyor. Ardından ver fırına!
Soğan, sarımsak, patlıcan ve biberin kırmızı et eşliğinde yarattığı bir şölen var sırada! Etin bol bol kullanıldığı bölgede yemeklerin yanında sebze de eksik edilmiyor. Büyük tepsiler ya da tava kullanılarak hazırlanan yemek genellikle fırında pişiriliyor. Lezzetinin şahane oluşundan bahsetmemize gerek yok sanıyorum?
Fotoğraf kaynak: Nursel'in Evi
İç harcı pirinç değil, bulgurdan. Kıymalısı da olur sade bulgur harçlısı da. Piştikten sonra ters çevrilir bol yoğurt v e salçalı sosla servis edilir.
Fotoğraf kaynak: pratiktarifi.com
Patlıcanlar bir güzel közlenir, dana ve kuzu karışımdan çekilen kıyma ile patlıcanlar kaplanır ve fırına verilir. Piştikten sonra üzerine domates sos gezdirilir. Tadından da yenmez...
Çiğ köfteden bu kadar bahsetmişken tarifini vermemek olmazdı :) Doğu'nun birçok yerinde yapılan çiğ köfte Adıyaman'da bir başka lezzetlidir. Adıyama'nın çiğ köftesi kıyma ile yoğrulur. Yoğurma aşamasında devreye limon da girer.Susuz, kıyma, baharat, salça ve limonun suyu ile hazırlanır bu lezzet. Su asla eklenmez. Özel çiğ köfte tepsisinde yoğrulması şarttır.