HABER

Çığ tehlike haritası çıkarılıyor

Çığ tehlike haritası çıkarılıyor

Ankara (AA)- Türkiye'de ilk kez bir dağın çığ tehlike haritası çıkarılıyor.

Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün TÜBİTAK desteğiyle yürüttüğü proje ile Aladağlar bölgesinin çığ riski açısından tehlike haritası oluşturulacak ve güvenli rotaları belirlenecek.

A.A muhabirinin aldığı bilgiye göre, yürütücülüğünü Dr. Nehir Varol'un üstlendiği, Afet İşleri Genel Müdürlüğü Çığ Araştırma, Geliştirme, Etüd ve Önlem Şube Müdürlüğü'nden (ÇAGEM) Ömer Murat Yavaş, Mete Erengil, Sinan Demir, Zafer Yazıcı ve Mehmet Coşkun'un görev aldığı proje için Türkiye'de dağcılık sporu açısından en çok tercih edilen Aladağlar pilot bölge olarak seçildi. Çalışma ile Aladağlar'daki rotaların çığ riski açısından değerlendirilmesi ve bir kılavuz kitapçık oluşturulması
amaçlanıyor. Projenin, ülkedeki tüm dağcılık rotalarında yaygınlaştırılması planlanıyor.

Proje çerçevesinde, Aladağlar bölgesinin sayısal haritaları alınacak. CBS programları kullanılarak, uzaktan algılama yöntemi ile çığ tehlike haritaları oluşturulacak. Arazi çalışmaları yoluyla da haritaların doğrulukları test edilecek.

Türkiye Dağcılık Federasyondan Murat Salim Seren ile Mustafa Özpoyraz'ın dağ rehberi olarak destek vereceği arazi çalışmaları yılda 3 kez yapılacak ve 3 yıl sürecek. Bu süre zarfında geniş bir alanda yayılmış olan Aladağlardaki tüm güvenli rotalar tespit edilecek.

Proje yürütücüsü Dr. Nehir Varol Türkiye'de ilk kez bir dağın çığ riski açısından tehlike haritasının oluşturulacağını, dünyada da böyle bir çalışmanın dağcılık sporuna yönelik örneği bulunmadığını belirtti.

Coğrafik açıdan dağlık bir alan olan Türkiye'de, çığ genellikle doğu, güneydoğu ve kuzey doğu Anadolu bölgelerini etkiliyor. Ülke topraklarının yaklaşık yüzde 35'i çığ afetine maruz kalıyor.

En Çok Aranan Haberler