Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) Başkanı Alaattin Karaca, kış mevsimiyle çığ olaylarında bir artış olduğuna dikkati çekerek, çığ altında kalan kişilerin yüzme hareketi yaparak hayatta kalabileceğini söyledi.
Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eğimli araziye toplanan karların iç veya dış basıncın etkisiyle kayarak aşağılara doğru gelmesine çığ dendiğini anımsatarak, çığın aşağı doğru gelirken önündeki canlı ve cansız varlıkları yok ederek geldiğini belirtti.
Çığda kar miktarının ve arazinin yapısının çok önemli olduğunu ifade eden Karaca, "Yüzde 30 ile yüzde 70 eğimin olduğu her arazide kar miktarı olması halinde çığ gelme riski vardır. Ancak arazinin yapısına, bitki örtüsüne göre bu çığı geciktiren faktörler var" dedi.
Çığ riski olan bölgelerde kar yağışı etkili olduğu zamanlarda 3 gün boyunca o bölgeye girilmemesini öneren Karaca, sulu kar, toz kar, kuru kar çığları gibi çığ çeşitlerinin olduğunu belirtti.
-"Bölgeden geçen uçak da çığa neden oluyor"-
Rüzgarın dahi çığın oluşmasında etkili olduğunun altını çizen Karaca, "Dağcılar, kayakçılar, yabani hayvanlar çığ düşmesine hazır bölgelerden geçerse o bölgede çığ oluşabilir. Ayrıca bizim teşhis edemediğimiz titreşimler veya araçların, makine teçhizatlarının, uçağın o bölgeden geçmesi bile çığın meydana gelmesine neden olabilir" dedi.
Çığa kapılmamak için dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Karaca, eski karın üzerine yeni kar yağdığı zaman çığın daha kolay olduğunu belirterek, eski karla yeni karın birbirine uyum sağlaması gerektiğini aksi halde yeni yağan karın her zaman çığ düşmeye hazır olduğunu söyledi.
Alpler'de teknolojinin gelişmediği dönemlerde toplarla yüzeye basınç yaparak, çığlar düşürüldüğünü ifade eden Karaca, karayollarında da çığ riski olan bölgelerin önceden tespit edilerek, yol yapım çalışması yapıldığını belirtti.
Çığın önlenmesinde perdeleme sistemi, suni ağaçlama sistemi, teraslama sisteminin kullanıldığını anlatan Karaca, "Bunlarla ilgili yazdan önlem almak lazım. Yollarda çığ düşmemesi için hükümet tedbir alıyor. Ovit bölgesinde tünel önemli bir çözüm. Diğer yollarda da bu tedbirler alınmalı" dedi.
Çığ olayının dünya ülkelerinde de görüldüğünü anımsatan Karaca, şunları kaydetti:
"Türkiye Dağcılık Federasyonu olarak yılda 300-400 gencimize arama kurtarma kursu veriyoruz. Yani arama kurtarma, kaza olduktan sonra gidip arama yapmanın çok büyük bir katkısı olmaz. Ancak siz dağa giden kişiye dağda mahsur kalmamayı öğretirseniz, dağcılığın teknik bilgilerini, becerilerini o gence kazandırırsanız, bilgilerin tam olarak öğretirseniz öyle bir kazaya maruz kalmaz. O zaman da kaza yaşanmaz. Tabii ki kaza olduktan sonra da gidip arama kurtarmaya katkı sağlamak bizim görevimiz."
-Çığdan kurtulma yöntemleri-
Çığ konusunda Türkiye'de önemli tedbirlerin alındığını ifade eden Karaca, çığ vakalarının artmaması için hava durumunun yakından takip edilmesi gerektiğini söyledi.
Toz kar çığın çok hızlı aktığını ve toz bulutu şeklinde geldiğini anlatan Karaca, şöyle devam etti:
"Koptuğu an bir bulut şeklinde üzerine gelir, sesiyle birlikte vurduğu an yıkar sizi. Sulu kar çığları biraz ağır gelir ama içerisine kattığı zaman çok sıkıntı yaşarsınız. Yani kurtulma şansınız yoktur. Biz şunu öneriyoruz, çığ geldiğinde içine kapılmışsanız kaçma şansınız olmaz. O zaman üzerinizde yük, malzeme varsa onları hemen atın, yüzme hareketleri yaparak, yüzeyde kalmaya çalışın. Çünkü su gibi akıyor gidiyor. Yüzeylerde kalmak ve duracağını anladığınız anda ellerinizi yumruk yapıp, ağzınızın kenarında tutun. Şuurunuz açıksa ellerinizi gevşeterek, karın içerisindeki oksijenden bir süre yararlanmaya çalışın. İkincisi de yüzeyde kalabilmek için yüzme hareketleri yapmak gerekiyor."
Karaca, çığın insanı vakum gibi içine doğru çektiğini belirterek, "Yüzme hareketleri yaparak yüzeyde kalacaksınız. Arama kurtarma çalışmalarında artık son teknoloji kullanıyor ve çalışmalar daha hızlı yapılıyor" ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz