HABER

Çiğli raylı sistemle bölünmek istemiyor

İZMİR (İHA) - Ulaştırma Bakanlığı'nın İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa yürüttüğü İzmir Hafif Raylı Sistem Projesi, İzmir'in nüfusu 200 bine yaklaşan metropol ilçesi Çiğli'de ilçe halkından onay görmüyor. Hat, ilçeden geçen yaklaşık 4 km'lik bölümünün yeraltına alınmaması veya viyadüğe çıkarılmaması durumunda, ilçeyi adeta ikiye bölecek. Çiğli'de yöneticiden halk, her kesim, bu sorunun proje değişikliği ile çözülmesini istiyor.

1999 yılında Ulaştırma Bakanlığı'nın başlattığı proje bağlamında, bugüne kadar Menderes ve Aliağa ilçeleri arasında projelendirilen hatta, demiryolunun rayları rehabilite edilirken, dış finansmanla İspanyol firmalar tarafından da enerji hatlarının inşası tamamlandı. Güzergah üzerindeki birçok hemzemin geçit ise sorun oldu.

Buca'dan geçen güzergahtaki hattın Şirinyer'e, Karşıyaka'da ise Alaybey'den Nergiz'e kadar olan bölümünde yeraltına alınması projeye dahil edildi. Bu çerçevede Çiğli'de bir değişikliğe gidilemedi. Çiğli İtfaiye Kavşağı'ndan başlayarak, Balatçık'a kadar olan 4 km'lik bölümün mevcut haliyle kullanılması durumunda, 3 adet karayolu hemzemin geçidi ve bir o kadar da yaya geçidi, sistem işlemeye başladığında iptal edilmek zorunda kalacak. Ya da mevcut durumda kullanılması halinde can ve mal kaybına yol açabilecek birçok kazaya davetiye çıkaracak. İstasyonaltı, Küçükçiğli, Yenimahalle gibi yerleşim birimleri, çarşı ve yönetim birimleri de dahil olmak üzere, kuzey yerleşim birimleri olan EV-KA 5, Egekent, Çiğli-Koop'lar, Güzeltepe, Şirintepe ve EV-KA 2 ile EV-KA 6'dan ayrılacak. Bunun sonucunda Çiğli, ikiye bölünecek.

Çiğli Belediye Başkanı Ensari Bulut, projenin kendi dönemlerinden önce başlatıldığını belirterek, "Bu proje halen kağıt üzerinde tamamlanmış görünüyor. Birçok yatırım yapıldı. Raylar iyileştirildi, enerji hatları çekildi. Hattın, zamanında Çiğli'de de yeraltına alınması düşünülmeliydi ancak olmadı. Şimdi hafif raylı sistem Karşıyaka'da yeraltına alınıyor. Ama daha kazma vurulmuş değil. Orada yapılanlar burada da yapılabilir. Biz belediye olarak bunu istiyoruz. Elimizden gelen her türlü desteği de vermeye hazırız" dedi.

AK Parti'li Çiğli Belediye Meclis Üyesi Arif Çitlenbik ise, "Metronun ilçemizden geçecek olması, ulaşım sorununun halli konusunda bizi sevindiriyor. Ancak bu haliyle sevincimiz kursağımızda kalacak gibi görünüyor. Çünkü raylı sistem yer üstünden geçecek olursa, Berlin Duvarı gibi ilçemizi ikiye bölecek. Yapılması gereken şey, ya Karşıyaka'daki gibi yeraltına alınması, ya da viyadüklerle geçirilmesi. Pahalıya mal olacağı gibi bir gerekçe doğru değil. Çünkü dünyanın çağdaş ülkelerinde bu gibi tesisler bir defa yapılır ve nesiller boyunca kullanılır. İzmir'de de metro bir kez yapılacak ve bunu torunlarımız kullanacak. Bu konuda yetkililerden anlayış ve çaba bekliyoruz. 200 bine yaklaşan nüfusuyla Çiğlililere kimsenin eziyet çektirmesi hoş olmaz. Biz, belediye meclisinin AK Parti'li üyeleri olarak buna destek vermeye hazırız" diye konuştu.

Çiğli Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Arif Altıkulaç da, Çiğli'nin sorunlarının kendi sorunları olduğunu söyledi. Altıkulaç, biz bir meslek örgütüyüz. Üyelerimizin, ilçemizin sorunları bizi ilgilendiriyor. Çiğli'de bir pazar yeri bile yok. Cumartesi pazarımız metronun geçeceği güzergah üzerinde kuruluyor. Tüm ilçe halkımız buradan geçip, alışverişini yapıyor. Tuzla Caddesi arı gibi işliyor. Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ne geçişler buradan yapılıyor. Çiğli, gelişen bir ilçe. Metrosunun olmaması düşünülemez. Ama metronun bu şekliyle şehrimizi ikiye bölmesi bizi üzüyor. Sorunlar şimdiden başladı. Çare, metronun yeraltına alınması. Biz bunu bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Tuzla Caddesi esnaflarından Ramazan Arun ise, işyerinin hemzemin geçidin hemen yanında yer aldığını ifade ederek, "Metronun burada yeraltından geçmemesi durumunda perişan oluruz. Hemzemin geçitte her hafta en az üç kaza oluyor. Dikkatsiz sürücüler yeni yapılan tantanlara çarparak, bunların kırılmasına yol açıyor. Burada çift yön uygulaması var. Tren geçtiğinde trafik duruyor. Hele bir de metronun geçtiğini düşünün. 10 dakikada bir tantanlar kapanacak. Sistem çalıştığında, burada facialar meydana gelir. Bundan korkuyoruz" uyarısında bulundu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler