Özellikle paketli ürünlerin artması ve onlara ulaşmanın kolaylaşması ile bu tüketim daha da artmıştır. Çikolatanın tüketilmesi ile birlikte vücudumuzda pek çok olumlu ve olumsuz değişiklikler meydana gelebilir. Her gıda da olduğu gibi bunun da birtakım özellikleri bulunur.
Çikolatanın üretiminde kullanılan ana madde kakaodur. Kakao And Dağları, Amazon ve Orinoca gibi yerlerde çok fazla bulunur. Bu yerlerin özellikleri bol yağış alması ve ılıman iklime sahip olmalarıdır. Kakao üretiminin %40'lık bölümünü Fildişi Sahillerinden karşılar. Kakao bitkisinin boyu 4 ile 8 metre arasında değişkenlik gösterir.
Yararlı besinler arasında kakao yağı ve tozu büyük bir yer alır. Mayalama ve kurutma işlemi yapılarak içerisinde bulunan acı tadı ortadan kalkar. Kurutulan kakao tohumları kavrulur ve un haline getirilir. Bu işlemler sırasında içerisinde bulunan yağı çıkarılır ve kakao tozu elde edilir. Bu tozun içine süt ve şeker katılarak çikolata üretilir.
Çikolatanın kalorisi ve besin değeri bazı kişiler için önem taşır.
Miktar: 100 g
Kalori (kcal): 553
Yağ (g): 34,50
Karbonhidrat (mg): 50,70
Protein (g): 8,30
Çikolatanın vücutta yarattığı belli başlı olumlu özellikler vardır. Bunlar;
Kakao içerisinde belli bir oranda kafein bulunur. Kafein güçlü bir etkiye sahiptir ve kişide canlanma hissi uyandırır. Bu hisler kişinin stresten uzaklaşmasında rol oynar. Ayrıca anti-depresan gibi düşünülen bu tatlı kişide mutluluk etkisi yaratır. Ek olarak içinde bir tür amino asit barındırması; rahatlatıcı ve sakinleştirici bir etki oluşturur. Bu özellikleri ile stres ve mutsuzluğun giderilmesine yardımcı olur.
Yaşın ilerlemesi ile birlikte sinir ve beyin sisteminde birtakım işlevsel bozukluklar meydana gelir. Çikolata, içerisinde antioksidan flavonoidler barındırır ve bu maddeler beyinde oluşabilecek zararları engeller. Ayrıca çikolatanın tüketilmesi serotonin düzeyini arttırır ve zihinsel sağlık üzerinde olumlu etkiye sebep olur. Beyin daha aktif ve canlı olur. Bu nedenle alzheimer hastalarının tedavisinde faydalı olup olmadığı araştırma konusu olmuştur.
Kakao sayesinde kanda bulunan nitrik oksit seviyesi artar. Yani bu seviyenin artması kan basıncı değerlerinin dengede kalmasına yardımcı olur. Nitrik asit, kanın damar içlerinde pıhtılaşmasını engeller ve daha akışkan olmasını sağlar. Bu özellikleri sayesinde tansiyon ortalama seviyede kalır. Ek olarak idrar söktürücü özelliği ve içerisinde potasyum olması ile yüksek tansiyonun düşürülmesinde rol oynar.
Antioksidan özelliği ile birlikte kalp sağlığı güvende olur. İçindeki stearik asit, doymuş yağ asidi olmasına rağmen kolesterol üzerinde olumsuz etkisi yoktur. Ayrıca stres ve mutsuzluk kalp sağlığı açısından olumsuzluk yaratır. Bu etkileri de ortadan kaldırması kalp sağlığını korur.
Kandaki şeker seviyesini sütlü ve beyaz çikolata dengede tutmaz. Ancak acı olan bitter çikolata sayesinde, kandaki şeker seviyesi nötr hale gelir. Safra salgısı ve insülin uyarılır.
Çikolatanın cinselliğe faydaları uzun zaman araştırılmış ve önemli bir etkisi olduğu kabul edilmiştir. Tüketildiğinde kişide afrodizyak etkisi yaratır. Serotonin hormonunun artmasına yardımcı olur ve kişiyi sekse doğru yönlendirir. Kişide cinsel uyarılma ve keyif verme hisleri yaratır. Yiyecek olarak tüketilmesi ve masaj olarak yağlarının kullanılması cinsel ilişki sırasında etkili olur.
Bitter çikolatanın cilde faydaları; cildi yumuşatması ve bu sayede cildi nemlendirerek ince kırışıklıkları düzeltmesidir. İçinde bulundurduğu antioksidanlar sayesinde cilt proteinleri beslenir. SPA gibi güzellik merkezlerinde çikolata oldukça sık kullanılan bir üründür. Bunun için bir maske tarifi vardır. Bu maskeye göre; yarım bardak kakao ve süt kreması karıştırılır. İçine bir tatlı aşığı bal eklenir. Bunlar karıştırılarak cilde sürülür. Diğer bir yöntem ise; bitter çikolatayı eriterek içine badem yağı ya da zeytinyağı eklenir. Bunlar iyice karıştırılarak tüm vücuda ya da istediğiniz yerlere sürülür.
Hamilelik sürecinde kadınların en çok korktuğu kötü durumlardan bir tanesi de düşük yapmadır. Çünkü düşük yapma durumunda bebek kaybedilir. Düşük yapma özellikle ilerleyen yaşlarda olan hamileliklerde daha fazla görülür. Bu durumun önüne geçmek için aşırıya kaçmadan çikolata tüketebilirsiniz. Tamamen doğum riskini azaltır diyemeyiz fakat bu riski kesinlikle azaltacaktır.
Sınırlı tüketildiğinde vücutta çok fazla olumsuz etki yaratmaz. Ancak günlük olarak aşırı miktarlarda tüketildiğinde ve bu durum devam ettiğinde birçok sorunla karşılaşabilirsiniz. Bunlar;