Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Usta, çikolata kistinin gebe kalmaya etkisi hakkında detaylı açıklamalarda bulundu. Yumurtalık dışında vücudun farklı bölgelerine yerleşme ihtimali olan endometriozis kadınlar için ciddi sorunlar oluşturur.
ÇİKOLATA KİSTİ VE KISIRLIK
Çikolata kisti kısırlık ile doğrudan bağlantılı bir sorundur. Kısırlık tedavisi görecek kadınlarda endometriozis görülme sıklığı %50’lere kadar çıkabiliyor.
Bu nedenle özellikle gebe kalmak isteyen kadınlarda çikolata kistinin erken teşhis edilmesi ve tedaviye başlanması çok önemli. Çikolata kistinin en sık belirtileri adetlerde ağrı olması, ağrılı ilişki ve gebe kalamamadır. Gebe kalmayı zorlaştırdığı için endometriozis erken tanınmalı ve yumurtalıklara zarar vermeden tedavi edilmelidir. Bunun için bu şikayetleri olan kadınların uzman bir hekime gidip muayene olmaları gerekir.
Çikolata kisti olan kadınların %30’u bu oluşumlar yüzünden hamile kalamıyor. Hafif ve orta şiddetli kistlerde hamile kalma ihtimali varken ilerleyen sorunlarda hamilelik ciddi anlamda riske girebiliyor.
HAMİLE KALMAK İSTEYEN KADINLAR DİKKAT ETMELİ
Çikolata kisti kadınlarda kısırlığa neden olabildiği gibi ayrıca sperm hücreleri üzerinde toksik bir etki oluşturarak spermlerin ölmesine neden olabiliyor. Bundan dolayı çikolata kisti tüplerde bir tıkanma olmasa bile kişinin hamile kalma ihtimali oldukça azaltmış oluyor. Hamile kalmak isteyen kadınlarda çikolata kisti problemi olup olmadığı mutlaka araştırılmalı.
Çikolata kistine yapılan cerrahi müdahale yumurtalık dokusunun da bir miktar alınmasına neden olabilir. Bu sebeple kişinin yumurta rezervi incelenmeli. Eğer kişi evli değilse çikolata kisti tedavisi öncesinde yumurtalarını dondurmak gerekebilir. Aynı şekilde çiftler içinde embriyo dondurma işlemi sonrasında çikolata kisti tedavisi yapılabilir.
ÇİKOLATA KİSTİ TEDAVİSİ
Çikolata kistinin tedavisinde erken teşhisin önemi son derece önemlidir. Erken teşhiste ilaçla tedavi başarılı sonuçlar alınmasına yardımcı olur. Ayrıca erken teşhis edilen endometriozis için yapılacak cerrahi müdahalenin başarı oranı da oldukça yüksektir. İlerleyen durumlarda hem ilaçla tedavi bir seçenek olmaktan çıkar hem de cerrahi müdahalenin başarılı olma şansı azalır.
Doç. Dr. Taner Usta
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
www.drtanerusta.com
Instagram: @drtanerusta
Facebook: @drtanerusta
YouTube-drtanerusta