Karma ciltler, kuru ciltler, yağlı ciltler.. Kremler, nemlendiriciler ve diğerleri.. Cilt bakımını bu kadar kompleks bir vakaya dönüştürmek kadınları aynalardan uzaklaştırıyor. Sürekli kendinde kusur bulmasına neden oluyor. Tüm bu ürünlerin arasından cildinize en yararlı ürünleri nasıl bulacak ve cildinize nasıl özen göstereceksiniz? İşte sorunuzun bilimsel cevapları..
Cildimiz doktorlarının da dediği gibi "bariyer görevi" görür. Hassas cildimiz, dış yüzeyini sağlıklı tutabilmek için su ve lipid denen nemlendirici yağlar gibi çeşitli maddeler içerir. Daha önce cildinde hiç şişlik ya da pullanma gözlemlememiş olsan bile, yaş ilerledikçe daha az doğal nemlendirici üretmeye başlar ve savunmasız hale gelir.
Yüzeysel cilt temizliği dış korumayı güçsüzleştirir
Cildinin zırhını TLC ile doldurarak (bu genellikle nem formundadır) önemli kuvvetlendirme görevinin yapılıyor olmasının nedeni budur. Hücreleri, üst üste dizilmiş tuğlalar olarak düşünün. Tuğlalar arasında, yağ matriksi bulunur. Yağ matriksi vücut tarafından üretilen yağların karışım halinde bulunduğu bir yapıdır. Sağlıklı bir ciltte, bu tuğlalar birbiri üzerine düzgünce oturur. Birbirlerine yakın oldukça, dış etkilerden kendini koruma yetileri daha da artar. Üst üste binmiş korneositler ve lipid matriks nemlendirildiğinde, boşlukları doldurduğu için cildinde alerji yapacak maddelerin içeri girmesini engeller. Ayrıca, nemlendirme bedeninin dipdiri ve sağlıklı olmasını sağlayacak lipidlerin üretimine yardımcı olur. Bilim adamları lipid dengesizliğinin asıl nedeni olan aşırı yıkama, zararlı kimyasallar, güneş ısınlarına maruz kalma ve bunun gibi etkenlerin atopik dermatit ve sedef gibi cilt rahatsızlıklarının temeli olduğunu ortaya koyuyor.
Cilt sorunları varsa bariyeriniz zarar görmüş demektir
Yüzünüzde çatlama, pullanma, soyulma, sislik, hatta ve hatta akneler oluştu, yani paramparça olmuş bir bariyere sahipsiniz. Endişelenmeyin yalnız değilsiniz. Tahminen yüzde 30'umuz yağlı cilde sahibiz ve en azından yüzde 50'mizin aknesi oldu. Geri kalan yüzde 20 ise, hassas cilde sahip. Hava kirliliği, güneş, rüzgâr gibi cildi yıpratan etkilerin cildindeki yükünü arttırır. Bu da ciltte, iltihaplanma, kızarıklık, ateş ya da kabarıklık gibi reaksiyonları ortaya çıkararak hücresel zedelenmeyi meydana getirir. Öyleyse ne yapman gerekiyor? Her gün üç saat köpük banyosu ve galonlarca su içmek mi? Kesinlikle hayır. Su içmek ve Heidi Klum'un tenine sahip olmak arasında pek bir bağlantı yok.
Su içmek cildi güzelleştirmiyor
Su için güzelleşin savının süregelen en büyük efsane olduğunu belirten Yale Üniversitesi School of Medicine'da Klinik Dermatolog Jeffrey Dover, "Bol sıvı tüketmek vücudun ve böbreklerin için iyi fakat açıkçası su içmenin cilde faydası çok azdır. Ciddi anlamda susuz kalmadığın takdirde, su vücudunu dolaşıp ona etki edemeyecek kadar kısa sürede vücudunu terk eder. Örneğin duşta suyu tenine tutmanın, hatta bir kısmının içine girmesinin bir sakıncası yok. Fakat işin içine sabun girdiğinde bu bir sorun haline dönüşmeye başlıyor. Sabunla yalnız derideki kiri değil aynı zamanda cildin için yararlı olan yağ, seramid, yağ asitleri ve kolesterol gibi yararlı bileşikleri de temizlemiş olursunuz. Ofiste ya da uçakla gidilen seyahatlerde yani kuru ortamlarda cildi günde iki ya da üç kez su ile biraz ıslatıp yeniden nemlendirici uygulama taraftarıyım" diye belirtiyor. Eğer bir su molası verecek kadar vaktin yoksa cildini gün boyu nemli tutacak zengin nemlendiricili bir fondöten uygulayabilirsiniz.
Cildinin susadığını nasıl anlarsınız?
Her zaman cildinin kuru ve gergin olduğunu hissedebilirsiniz. Bunu hafife almayın ve nemlendirici kullanın. Çoğumuz bir gündüz ve gece uygulaması ve iş aralarında ekstra yüz temizliğinin ardından doymuş hissediyoruz. Gün içinde kullandığınız losyonun en azından 15 koruma faktörlü olmasına dikkat edin. Cildiniz yağlı ve sivilceye yatkın bir cilt olduğu için yağlı losyonları süremem diye hemen belirtelim bu tavsiye her cilt için geçerli.
Cildi nasıl temizlemelisiniz?
Cildini temizlendiysen ve hâlâ sivilceli, iltihaplı bir cildiniz varsa, yeniden suya sabuna dönmeniz işe yarayabilir. Bu kez cildinizi sabunsuz temizleyiciler ile temizleyin. Eğer yıllardır kullandığın sabundan vazgecemiyorsanız kullanımını günde bire indirin. Aşırı yıkamanın verdiği zararları azlatmak için ile cildinizi ılık su ile yıkama, sonrasında soğuk su ile durulama öneriliyor. Soğuk su ciltteki yağ oranını korur. Cildinizi kurulamadan önce bolca losyon sürün. Cildinizi dış etkenlerden korumak için gece-gündüz sürülen nemlendiriciler yeterli olmayabilir.
Yağlı ciltler bile kurur, akneler cildi tahriş eder Aşırı temizleme işlemi iltihaplanmaya ve hastanın tedaviye daha hassas hale dönüşmesine sebep olur. Bunun anlamanın en iyi yolu bir süngeri göz önüne getirmek. Sünger kupkuru olduğunda hiç su ememez çünkü membranlar katılaşmıştır. Aynı şekilde, cildin kuruduğunda lipid matriksi sertleşir ve büzülür. Böylelikle bir hücre diğerinden uzaklaşır ki bu da kir ve bakteriler için yuva oluşumu demektir. Fakat azıcık nemlendirici eklerseniz, tıpkı nemli süngerin dökülen su birikintisini emdiği gibi, cildiniz de akne ilaçlarını daha iyi emecektir. Bu kırmızı şişslikleri yok etmek için, üzerinde "noncomedogenic" ya da "nonacnegenic" yazan ve bazı kişilerde alerjiye neden olan SD alkol, lanolin ve mineral yağlar içermeyen ürünleri tercih etmelisiniz.
Günün sonunda mutlaka bunu yapın
Muhakkak daha az yıkamalı, düşündüğünüzden daha fazla nemlendirmelisiniz. Sabunsuz temizleyiciler kullanın ve cildin için en zengin içeriğin hangisi olduğunu keşfedene dek çeşitli losyonlar deneyin. Test için en uygun bölge kulak arkası. Ürünün sana uygun olup olmadığını hemen anlayacaksınız. Kasıntı, alerji veya pişik, ürünün sana uygun olmadığını gösterir. Eğer 10 dakika sonra hâlâ kayganlığı hissediyorsanız, bu tamamen emilemediği ve sizin ihtiyacınıza oranla çok ağır bir nemlendirici olduğu anlamına gelir.
Doğru nemlendirici nasıl olmalı?
En etkili bariyer yenileyiciler bu kategorileri içerir.
Yumuşatıcı: Güzellik dünyasının omega 3'leri olan yumuşatıcılar cildin için süper besleyici yağlardır. Lipid matriksinin, hücrelerin vücut geliştiricisi olarak kalmalarını sağlar; yağlı ve güçlü. Kısacası nemlendiricinin içinde, gliserol stearat, ianolin, shea yağı ve soya sterolleri gibi içeriklerin olmasına özen gösterin.
Nemlendirici: Cildinin nemi epidermis denen alt tabakada kalmaya gereksinim duyar. Nemlendiriciler ise cildinizin üst kısmını nemli tutmak için bunları yüzeye doğru çeker. En fazla emilenler ise, gliserin, glikozaminog-likanlar, hiyaluronik asit, laktik asit, sorbitol ve üredir.
Kapatıcı: Avakado artıkları kadar iyi bir nemlendirici uygulamak istiyorsunuz. Kapatırsanız daha fazla keyif alırsınız. Kapatıcıların yaptığı tam olarak budur. Petrolatum en etkili olanıdır fakat biraz kayganlık hissi verebilir, iste sana iki güçlü fakat ağır olmayan nem tutucu: Kaprilik trigliserid ve dimetikon.