YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çıldır Meslek Yüksekokulu’nda Arkeoloji Konferansı

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Çıldır Meslek Yüksekokulu (MYO), “Kayaların Dili: Türkiye’nin Fosil Plajları ve Kumulları” konulu...

Çıldır Meslek Yüksekokulu’nda Arkeoloji Konferansı

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Çıldır Meslek Yüksekokulu (MYO), “Kayaların Dili: Türkiye’nin Fosil Plajları ve Kumulları” konulu konferansa ev sahipliği yaptı.

Gönüllü Turizm Rehberleri Kulübü’nün organize ettiği program 20 Aralık Perşembe Günü Çıldır MYO Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Ardahan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Evren Erginal’ın konuşmacı olarak yer aldığı konferansta öğrenci kulüpleri sürpriz gösterilere imza attı. Program, Çıldır MYO Turizm ve Otelcilik Bölümü öğrencilerinin Ardahan’a özgü yöresel yemeklerini hazırladıkları davet ile başladı.

“ANADOLU’NUN YAPICI BİR TARAFI VARDIR”

“Türkiye’nin son noktasında bir üniversitemiz, yüksekokulumuz var. Burada insanlar kayaların dilini okumak, konuşmak için toplanıyorlar” sözleriyle konuşmasına başlayan Rektör Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, “Şamanizm üzerine araştırma yaparken öğrendiğim bir inançtan sizlere bahsedeyim. Onlardaki inanışa göre, evrende var olan her canlının ve cansızın ruhları vardır ve onlar sizlerle konuşur. Bu ruhlar, sizlerin onlara yönelik tavırlarınızı algılar ve karşı bir tavır geliştirirler. Yani taşın, ağacın, suyun bir dili var ve onlar bizimle konuşuyorlar” sözleriyle konferansın önemine vurgu yaptı.

“BİZ KENDİ TOPLUMUMUZUN DİLİNİ BİLE DOĞRU DÜRÜST OKUYAMIYORUZ”

“İçinde yaşadığımız toprakların bilgisine sahip olmalıyız” ifadesiyle sözlerine devam eden Rektör Korkmaz, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Kuantum fiziği diyor ki ‘gördüğünüz hiçbir şey bildiğiniz bir şey değildir. Sürekli söylüyorum içinde yaşadığımız toprakların bilgisine sahip olmalıyız. Bizler bırakın kayaların, toprakların dilini okumayı biz kendi toplumumuzun dilini bile doğru dürüst okuyamıyoruz. Ne konuşuyorlar. Bu toplumun beklentilerinden, özlemlerinden, bu topluma nasıl bir perspektif çizmeliyiz sorularına hala cevap bulamamış durumdayız. Umuyorum ki üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve diğer araştırma birimleri bu soruların cevaplarını almaya çalışacaklardır.”

Bu toprakların zenginliklerinin anlaşılamadığını vurgulayan Rektör Korkmaz, “üzerinde yaşadığımız toprakların bilgisini biz anlatacağız, potansiyellerini araştıracağız ve bu toprakların ilerlemesi için elimizden geleni yapacağız” sözleri ile konuşmasını tamamladı.

Rektör Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’ın konuşmasının ardından Doç. Dr. Ahmet Evren Erginal tarafından hazırlanan “Kayaların Dili: Türkiye’nin Fosil Plajları ve Kumulları” isimli sunuma geçildi. Yurt içinde ve yurt dışında geçekleştirdiği araştırmalardan örneklerle sunumunu görselleştiren Erginal, kayaların evrenin oluşumuna dair bilgiler veren önemli oluşumlar olduğunu söyledi. Erginal, arkeolojik çalışmalarla da çok zengin kayalara rastlanıldığını bildirdi.

Bilim, Kültür ve Sanat Kulübü gösterileri katılımcılara keyifli dakikalar yaşatırken, şiir dinletisi ve türkülerin ardından program Rektör Korkmaz’ın Doç. Dr. Ahmet Evren Erginal’a teşekkür belgesini sunmasıyla son buldu.

Konferansa ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’ın yanı sıra, Ahılkelek Devlet Yüksek Eğitim Kurulu Rektörü Prof. Dr. Roin Kavrelişvili, Çıldır Belediye Başkanı Nurettin Aygün, Âşık Şenlik Belediye Başkanı Mülazım Karaçay, Çıldır MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hürriyet Çimen, Çıldır MYO akademik ve idari personeli ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler