HABER

Çılgın proje onları 'gölgede bırakacak'

Çılgın proje onları 'gölgede bırakacak'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, günlerdir beklenen “çılgın proje"sini açıkladı. Erdoğan, “Kanal İstanbul” olarak adlandırdığı projesiyle ilgili olarak, “Panama ve Süveyş Kanalı'yla, Yunanistan'da Korint Kanalı ile kıyas dahi kabul etmeyecek yüzyılın en büyük projelerinden biri için bugün kolları sıvıyoruz” dedi.

İşte Erdoğan'a göre, Kanal İstanbul'un gölgesinde kalacak o kanallar:


77 kilometrelik Panama Kanalı, Atlantik Okyanusu’nu Pasifik Okyanusu’na bağlayan, dünyanın en önemli suyollarından biri. Panama’nın ortasından geçen kanal, Kuzey ve Güney Amerika’yı birbirinden ayırıyor. 1904 ile 1914 yılları arasında inşa edilen kanal, ilk kurulduğunda yıllık deniz trafiği yaklaşık 1000 gemi civarındayken, 2008 yılında kanaldan göre 14 bin 702 gemi geçti.


Panama Kanalı’nın ABD’ye maliyeti 375 milyon dolar civarında oldu. 1914 yılından günümüze enflasyona göre ayarlanmış rakamlara göre maliyet ise 8 milyar doların üzerine çıkıyor. 375 milyonun 10 milyonu Panama’ya, 40 milyonu bir Fransız şirketine ödendi. ABD tarihinin o zamana kadarki en pahalı inşaat projesi olan kanal için, daha sonraki dönemde 12 milyon dolarlık tahkimat çalışması yapıldı.


Süveyş Kanalı, 10 yıl süren inşaatın ardından Kasım 1869’da açıldı. Akdeniz ile Kızıldeniz arasında bağlantı kurmak amacıyla açılan kanal, Avrupa ve Asya kıtası arasında su taşımacılığı yapılmasını sağlıyor. Bitirildiği tarihte uzunluğu 164 km olan kanal, yıllar boyunca yapılan çalışmalarla yaklaşık 194 km uzunluğa ulaştı. 2010 itibarıyla, kanalın derinliği 24, genişliği ise 205 metre.


Bitirildiği tarihte, Süveyş Kanalı’nın orijinal maliyeti 100 milyon dolardı. Günümüzde bu rakam 1 milyar 617 milyon dolara tekabül ediyor. 2010’a kadar kanalda yapılan tamir ve eklemeler, ilk maliyeti yaklaşık üç katına çıkardı. Bugün, dünyanın deniz trafiğinin yüzde 7.5’i Süveyş Kanalı’ndan sağlanıyor.


Yunanistan´ın kuzey kara topraklarını Mora Yarımadası´ndan ayıran Korint Kanalı, 1881 ile 1893 yılları arasında inşa edildi. Yaklaşık 6.3 kilometre uzunluğundaki kanal, Korint Körfezi ile Saronik Körfezi´ni birbirine bağlıyor.


Günde ortalama 30 geminin geçtiği kanaldan yılda yaklaşık 11 bin doğrudan geçiş sağlanıyor. Korint Kanalı, o dönemin parasıyla yaklaşık 12 milyon dolara (şimdiki değeri 280 milyon dolar) mal oldu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler