YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ciliv'den öğrencilere iş hayatı dersi: Farklılaşan başarılı olur

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, iş hayatında başarılı olmanın yolunun 'farklılaşmak'tan geçtiğini söyledi. Ciliv, "Şirket...

Ciliv'den öğrencilere iş hayatı dersi: Farklılaşan başarılı olur

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, iş hayatında başarılı olmanın yolunun 'farklılaşmak'tan geçtiğini söyledi. Ciliv, "Şirket olarak müşteriye odaklanman, diğer alternatatiflerden üstün olman gerekiyor. Bireyler de bir marka; onlar da yaptıkları işlerle hanelerine bir puan yazıyor. Farklılaş demek kolay da yapmak zor. Bence en kolay yolu teknoloji ve inovasyondan geçiyor." dedi.

Feza Gazetecilik sponsorluğunda bilgisayar mühendisliği ile ilgili bölümlerden öğrenci ve mezunlara yönelik 'Medya Bilişim Teknolojileri' konulu seminer düzenlendi. Seminerin açılışında bir konuşma yapan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, kendi hayatından kesitler sunarak başarıya giden yolun farklılaşmaktan geçtiğini anlattı. İnovasyonu; ortaya yeni bir fikir atmak olarak görmediğini, yeni bir fikrin, servisin, ürünün ekonomik, toplumsal faydaya dönüşmesi olarak tanımlamayı tercih ettiğini aktardı. İnovasyonun da en çok teknolojide gerçekleştiğini, teknolojinin 18 ayda yenilendiğini belirten Turkcell Genel Müdürü, "Otomobil 18 ayda daha mı hızlı gidiyor? Kağıdın fiyatı yüzde 18 daha mı ucuzluyor? Ama bakın 2G ile 3G arasında 120 misli hız farkı var. Bugün teknolojide bir dönüm noktasındayız. 2010'lu yıllar mobil internet dönemi. Makinelerin iletişimi (m2m)'nden konuşuyoruz. 50 milyar cihaz yakın bir zamanda içinde simkart takılı cihaz birbiriyle iletişim içinde olacak. 1,5 milyar kişi internetete bağlanıyor, son rakamlara göre 5 yıl içinde bu sayı 4,5 milyara ulaşacak." şeklinde konuştu.

Mobil internet ile ile ilgili bazı bilgileri de paylaşan Süreyya Ciliv, insanların özellikle videoya çok meraklı olduğunu, bir çok şeyi görmek ve izlemek istediğini belirtti. Bu yüzden kendisinin bir arkadaşıyla Apple'ın önümüzdeki 10 yıl içinde iTV'yi piyasaya süreceği konusunda iddiaya bile girdiğini aktaran Ciliv, "TV'ler de kişisel hale geliyor ve interaktif olacak. Neleri seyrettiğine göre sana tavsiyelerde bulunabilicek. Ya da sen, ben şuna meraklıyım diyeceksin, onu sana getirecek. Türkiye, İsviçre ve Fransa'nın yaptırdığı araştırmaya göre mobil coverageda birinci." diye konuştu.

Süreyya Ciliv, bu durumda Türkiye'de sunulan mobil internetin hızlı olmasının önemli payı bulunduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"Basın mensuplarının katılımı ile Diyarbakır'da ve Paris'te test yaptık. Diyarbakır Hasanpaşa Han'da herkese açık ortamda yaptık. Hatta orada başıma güneş geçmesin diye bir vatandaş poşusunu bana verdi. Sonra Diyarbakır'dan Paris'e uçtuk. Herhalde tarihteki ilk Diyarbakır-Paris uçuşunu gerçekleştirdik. Mobil internette Diyarbakır, Paris'ten 3,5 kat daha hızlı çıktı. Bunun altında; herkesin küresel kriz diye durduğu bir anda yaptığımız yatırımlar yatıyor. Biliyorsunuz dünya 2008-2010 arası büyük bir küresel krize girdi. Bizim yönetim kurulunda da yabancılar var. Kendi ülkelerinde telekomünikasyona yatırımı sıfırladılar. O iki yılda 4,4 milyar dolar yatırım yaptık biz çılgın Türkler. Türkiye'de rakiplerimizden en az 6 bin noktada daha fazla baz istasyonumuz var. Yüzde 53 pazar payına sahibiz. 35 milyon müşterimiz var. Gebze'deki Ar-Ge merkezinde 400 mühendis çalışıyor."

Mobil iletişim kadar fiberoptiğe de önemli yatırım yaptıklarını anlatan Süreyya Ciliv, "Microsoft'ta çalışırken bir kaç sene sonrasını düşünür ona göre projeler geliştirirdik. Sektör nereye gidiyor, bunun için ne gerekli diye düşünürdük. Microsoft'ta her yer fiber, fiberin gücünü oradan biliyorum. Türkiye'de 30 bin kilometre fiber hattımız var. Baz istasyonlarını birbirine bağlıyor. 1 milyon eve fiber interneti götürebiliyorum. Türkiye'de ortalama internet hızı 2,7 Mbps. Biz 20, 50, 100, 1000 MBps seçeneğini sunuyoruz. 1GB indirme için 2,7 de 51 dakika beklemek gerekiyor. Tabi insanlar beklerken, çaylar içiliyor vs.. Bu arada gelinler kaynanalardan fırça yiyor olabilir. Oysa bizim sunduğumuz hızlarda sırasıyla 7, 3, 1,5 dakika ile 8 saniye sürüyor. Bill Gates bir ülkeye gittiği zaman ilk iş internet hızı ne diye sorardı. Birincisi işlerini yapmak için ikincisi o ülke bu anlamda bir yatırıma elverişli mi diye. 1996'da Türkiye'ye geldiğimde internet hızı 16 kilobit idi, şimdi 43 Mbps, 3 bin katı." bilgilerini verdi.

Katılımcılara hayatın zorlukları karşısında yılmamaları tavsiyesinde bulunan Turkcell Genel Müdürü Ciliv, "Hepinizin hayatından engeller olacak, zorluklar olacak. Bunlara takılmayın. En bakir alan teknoloji alanı, en fazla değişim orda, orada bizim bizden ileri olan ülkeleri yakalama imkanımız var. İbrahim Tatlıses 'Şanlıurfa'da Oxford vardı da, okumadık mı.' diyor. Kendisine sorulan bir soruya karşılık verilmiş dahiyane bir söz. Ama bence artık bu özür ortadan kalktı, yok artık. Dünyanın en saygın üniversitelerinde, örneğin MIT'de artık bütün dersler internette. Bu fırsat eşitliği de Türkiye'ye gelmiş durumda."

Süreyya Ciliv, sunumunda, mobil iletişimin getirdiği kolaylığı gösteren, sahil kenarında şezlonga uzanmış bir çalışanın vınn üzerinden 3G ile işlerini yaptığını gösteren gazete reklamını paylaştı. Bu gazete reklamını yabancı gazetelere verdiklerini aktaran Ciliv, şu hatırasını paylaştı: "Bunu yabancı bir toplatıda gösterdim, adamlar, 'Süreyya, we have to do this' (Bunu bizde mutlaka yapmalıyız) dediler."

Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, konuşmasından sonra Süreyya Ciliv'e, Turkcell'in Van'a yardım için başlattığı proje kapsamında bağışladığı 5 milyon liralık yardımı haberinin yer aldığı Zaman sayfasının tablosunu hediye etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler