MAGAZİN

Cilt çatlaklarına kısa sürede tedavi

Kadınlarda sık görülen bir sorun olan cilt çatlaklarından kurtulmak mümkün.

Sık kilo alıp verme, hamilelik ve kortizon hormon bozukluklarının sebep olduğu deri çatlakları her 3 kadından 1'inde görülen kozmetik bir sorundur.

Erkeklerde de görülebilen deri çatlakları Striaplasti adı verilen lazer yöntemi ile başarıyla tedavi edilmektedir.

Memorial Welness Kozmetik Dermatoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Makbule Dündar cilt çatlaklarının tedavisi hakkında bilgi verdi.

Hamilelik ve ergenlik dönemlerinde sık görülüyor

Elastikiyeti olmayan alanlarda deri altındaki genişlemeler veya aşırı büyümeler deri çatlaklarına neden olur. Derinin alt tabakası olan elastin ve kollajen liflerinin yırtılmasına bağlı olarak gelişen deri çatlakları tıbbi bir durumdan çok kozmetik bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır.

Derinin devamlı bir şekilde gerildiği vücut bölgelerinde görülen çatlaklar; hamile kadınların karın, kalça, bel ve göğüslerinde, ergenlik döneminde olanların(10-16 yaşları arasındaki kızların %70 inde, 14-20 yaş arasındaki erkeklerin yüzde 40'ında) kalça ve göğüslerinde, diz ve uyluklarında, vücut geliştirme ile uğraşan erkeklerin omuzlarında, sırtlarında ve uyluklarında, aşırı kilolu kişilerin ise kalça, bel, uyluk, karın, kol ve göğüslerde görülebilir.

Hormonal değişiklikler ve kullanılan ilaçlar da çatlaklara neden olabilir

Bazen kilo problemi yaşamayan kişilerde ilaç kullanımı ya da bazı hastalıkların bulgusu olarak da karşımıza çıkar. Bu ilaçların başında özellikle lokal yada sistemik olarak kullanılan kortizon gelmektedir. Yine bazı endokrinolojik rahatsızlıkları olan kişilerde de görülebilir. Bu rahatsızlıklar genelde böbrek üstü bezlerinin aşırı çalışmasına bağlı olarak gelişen kortizon hormonunun artışıyla alakalıdır.

Kortizon kollajen ve elastin liflerde kopmalara neden olduğu için çatlamalara yol açar. Kortizon kullanan hastaların tedavi protokolleri ayarlanabildiğinde bu yan etkiler neredeyse görülmeyecek kadar az rastlanabilir.

Daha gergin ve düz bir cilt mümkün

Cilt çatlaklarının tedavisinde günümüzde en çok kullanılan yöntem Striaplasti olarak bilinen ve fraksiyonel erbiyum YAG lazer tedavisidir. Bu uygulama özellikle yeni oluşmuş çatlaklarda büyük oranda düzelme sağlamaktadır. Bu yöntem ile cilt çatlaklarında küçük porlar şeklinde hasarlandırma yapılarak daha gergin ve daha düz görünümlü deri elde edilebilmektedir. Genellikle 1 ay arayla 3 seans şeklinde tedavi planlanmaktadır.

Tedavi sonrası hastanın evde kullanacağı bir takım cilt yenileyici ürünler de önerilmektedir. Bu uygulamalar ile ciltteki gevşeklik de azalmaktadır. Yine bu tedavi yanında retinoik asit ve alfa hidroksi asit içeren krem ve losyonlar da tedaviye eklenebilir.

Deri altına açılan minik odalarda tedavi

Striaplasti, dermapen veya dermaroller adı verilen uygulamalarla birlikte kullanılabilmektedir. Bu yöntemlerle çatlak bölgesinde 1 santimetre karelik alanda 250-300 adet mikrokanal açılır. Bu kanallar deri altına açılan minik kapılar gibi düşünülebilir. Bu alanlara özel ürünler uygulanır. Böylece bu ürünlerin bu mikrokanallardan derinin üst tabakasını geçip orta tabakaya ulaşmaları sağlanmış olur. Deri kollajen üretimi ve doku yenilenmesi sağlanmaya çalışılır.

Mikrokanalların açılması sırasında genellikle kanama söz konusu olmaz ve mikrokanallar 20 dakika içinde kendiliğinden kapanır. Tüm cilt tiplerine uygun olan bu yöntemin uygulanmasından sonra ortaya çıkan kızarıklık genellikle maksimum 2 saat içerisinde kaybolur.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler