Kış döneminde havadaki nem kaybı, kalorifer sisteminin havadaki su ve nemi azaltması ve de soğuk hava dolayısıyla terlemedeki azalma cilt kurumasını artıran nedenlerdir. Memorial Hastanesi ve Etiler Memorial Polikliniği Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Zerrin Baysal, cilt kuruluğu için pratik önerileri sıraladı.
Cilt kuruluğu vücudun tüm bölgelerini ilgilendirebilir, ama daha çok uzuvlarda yani kollarda ve bacaklarda görülür. Birçok kişi doktora gitmeden bu kuruluğun tanısını kendileri koyabilir. Fakat bir kısım kimsede görüntüsel farklılık gelişmese bile dermatolog muayenesinde tesbit edilir. Kaşıntı şikayeti ile doktora başvuran hastaların birçoğu kuru deriye sahiptir ve de sadece cilt kuruluğunun tedavisi yapılarak iyileşir.
Kışın cilt kuruluğu önlenmezse egzemaların oluşumu kolaylaşır
Egzemalı deri kaşınır, kaşınma sonrası deride kalınlaşmalar oluşur, kaşınırken tırnaklar yoluyla yırtıklar gelişir ve enfeksiyon için kapı açılmış olur. Tüm bunların sonucunda gelişen tabloların çoğu iz bırakarak iyileşir. Düşünülenin aksine cilt kuruluğu mutlaka önlem alınması gereken bir durumdur. Peki ama ne yapılabilir?
Cilt kuruluğunu önlediği düşünülen bazı gıdaların (fındık, fıstık, ceviz, kuru üzüm, balık, havuç, ıspanak…) fazla tüketilmesi yine kuruluğu önlemede yardımcı olur.
Cilt kuruluğunu önlemede en önemli silah nemlendiriciler
Özellikle lanolin, gliserin, üre, pantetol gibi güçlü nemlendiricilerin kullanılması her zaman gerekir. Yapılan çalışmaların çoğu güçlü nemlendirici özelliği olan ürünlerin kullanılmasının deri yaşlanmasını azalttığı, kırışıklıkların görünümünü düzelttiği, renk değişikliklerini önlediği saptamıştır.
Uygun yaş grubuna yönelik uygun ürünü kullanmak da son derece önemlidir
Genç bir kişinin kullanacağı bir ürün ile yaşlı bir kişinin kullanacağı ürün tabi ki aynı değil. Sadece yaş faktörü, kullanılacak ürünün seçimini etkilemez. Aynı zamanda deri rengi, deri kalınlığı, derinin seboreik olup olmadığı, yine akneye yatkınlık gibi faktörler nemlendirici seçiminde önemlidir.