Cilt kuruluğu aşırı boyuta ulaştığında bir deri hastalığı olan egzamaya dönüşebilir. Diyabet, tiroit sorunları ya da kötü beslenme alışkanlıkları sebepleriyle cilt kuruyabilir. Kuruyan ciltte pullanma, ağrı, kaşıntı, çatlama gözlenir ve cilt kül renginde bir yapıya bürünür. Mikroplar, cildin kurumasıyla birlikte oluşan çatlaklardan içeri sızarak enfeksiyona neden olabilir. Ciltte ağrı yapan kızarıklıkların oluşmaya başlaması enfeksiyon oluşumunun habercisidir.
Yağ bezlerinin meydana getirdiği bir salgı olan sebum, yaşlanmanın etkisiyle azalır. Vücut yaşlanmaya başladıkça sebum üreten bezlerin miktarı ve aktiviteleri azalmaya başlar. Aynı zaman aşırı alkol kullanımı, hormon dengesizlikleri, kötü beslenme alışkanlıkları, sürekli olarak UV ışınlara maruz kalmak da sebum üretimini azaltarak cildin kurumasına neden olur.
Yaşam tarzına bağlı olarak gelişen cildin yağ kaybetmesi durumu uzun süre banyo yapmak, duş esnasında uzun süre liflenmek, cilt yağını çözen kimyasal sabun kullanmak nedeniyle de gözlenebilir. Günde bir kereden fazla duş alan sporcuların, temizlik işçilerinin, aşçıların bu sorunla karşılaşma ihtimalleri yüksektir.
Soğuk ya da güneşli iklim bölgelerinde bulunmak, sık sık uçak yolculuğu yapmak, uzun süre yüzmek vücudun aşırı su kaybetmesine ve sonucunda ciltte kuruluk oluşmasına neden olur. Esasında havadaki nem oranının düşük olması cildin su kaybederek kurumasının temel nedenidir. Bu sebeple vantilatör, klima, soba gibi havadaki nem oranınını azaltan iklim cihazlarının bulunduğu ortamlarda uzun vakitler geçirilmemesi tavsiye edilir.
Şeker hastalarında yaygın olarak gözlenen cilt kuruluğu, nadiren de olsa hipotiroid ve böbrek yetmezliğinin bir semptomu olarak da karşımıza çıkabilir. Sedef hastalığı ve egzama gibi deri hastalıkları, sivilce, akne ilaçları ve burun dekonjestanları da cilt kuruluğuna neden olan faktörler arasındadır.
Kadınların belirli dönemlerde yaşadıkları hormonal değişiklerin cildin kurumasına sebep olabilir. Cilt kuruluğu, özellikle hormon seviyelerindeki değişimin yoğun olduğu menopoz döneminin bir belirtisidir.
Genel olarak kuru cilt tipine sahip kişilerde ve yaşlılarda pullanma sorunu görülür. Pullanmanın sebebi, cildin nemini kaybetmesi ve yağ dengesinin bozulmasıdır. Cildin üst tabakasında çok az miktarda bulunan suyun zamanla azalması deride çatlamalara ve pullanmaya neden olur. Cildin çeşitli nedenlerden dolayı pullanmasıyla birlikte cildin üzerinde kar tanesi gibi beyaz deri parçaları gözlenir. Yanlış beslenme, az su tüketimi ve yanlış kullanılan kozmetik ürünler cilt kepeklenmesine ve pullanmasına neden olan davranış şekilleridir.
Cilt kuruluğu nasıl giderilir diye merak edenler için pek çok bakım kürü bulunuyor. Günlük veya haftalık olarak uygulanabilen bu kürler sayesinde aynı zamanda cilt kuruluğunu önlemek de mümkün.
İçerisinde pek çok antioksidan ve sağlıklı yağ asidi bulunduran zeytinyağı cilt için oldukça faydalıdır.
Yatıştırıcı özelliğe sahip olan süt kreması cildi nemlendirerek pH dengesini korur.
Antioksidan, antimikrobiyal ve nemlendirici özellikleriyle dikkat çeken bal, cildi nemlendirirken pürüzsüz bir hal almasına da yardımcı olur. Ayrıca balın içeriğindeki vitamin ve mineraller de cilt sağlığını iyileştirme konusunda oldukça etkilidirler.
Hindistan cevizi yağı, özellikle kuru cilt tedavisinde kullanılan etkili bir doğal kaynaktır.
Cilt kuruluğu hangi vitamin eksikliğinden olur sorusunun cevabı olan E vitamini badem yağının içerisinde bol miktarda bulunur. Ayrıca bademin antioksidan özellikleri de cilt sağlığı için oldukça önemlidir.
Yüzdeki kuruluğun sebep olduğu kızarıklıkların sert bir şekilde kaşınması yüzde kalıcı hasarları meydana getirebilir. Bunun önüne geçebilmek için özellikle yüzdeki kuruluk ve kızarıklık nasıl geçer konusunda bilgi sahibi olunması gerekir.