HABER

Çimentolarda Sabancı'ya onay gelmedi

ANKARA (İHA) - Rekabet Kurulu, TMSF'nin Ladik Çimento Fabrikası'nı Sabancı Grubu'na, Gaziantep Çimento Fabrikası'nı da Sanko Grubu'na satmasına izin vermedi.

Kurul, bu karara gerekçe olarak, "Çimentoda hakim durum yaratılamayacağı ve rekabetin önemli ölçüde azaltılmasını" gösterdi. Rekabet Kurulu 2. Başkanı Tuncay Songör, düzenlediği basın toplantısıyla Kurul'un Uzan Grubu'na ait çimento fabrikalarının satışı hakkında aldığı kararları açıkladı. Kurul Gaziantep Çimento Fabrikası'nın satışına onay vermedi. Van ve Ladik Çimento fabrikalarının 2. en yüksek teklifi veren şirketlere satışını olumlu bulan Kurul, Bartın, Trabzon, Standard, Lalapaşa, Ergani ve Şanlıurfa çimento fabrikalarının ise en yüksek teklifi veren gruplara satılmasını uygun buldu. Rekabet Kurulu, Rumeli Çimento Grubu şirketlerinden Gaziantep Çimento Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nün, 13 Ekim 2005 tarihinde yapılan ihalesinde en yüksek teklifi veren Sanko Pazarlama İthalat ve İhracat A.Ş ile Çimko Çimento ve Beton Sanayi Ticaret A.Ş.'nin tek bir teşebbüs niteliğinde olduğunu bildirdi.

Bu nedenle satış işlemine hakim durum yaratılmasına ve rekabetin önemli ölçüde azaltılmasına yol açacağı gerekçesiyle izin verilmediği belirtildi. Kurul, Sanko Grubuna ait Çimko'nun Bartın Çimento Fabrikası'nı satın almasında ise rekabete aykırı bir durum bulmayarak izin verdi.

Çimento ve kraft torba üreten Ladik Çimento'nun Akçansa'ya satılmasında çimento pazarında hakim durum yaratılmasına yol açacağı gerekçesiyle izin verilmedi. Kraft torbayla ilgili olarak ise sorun görmeyen Rekabet Kurulu, fabrikanın 2. en yüksek teklifi veren Türkerler grubuna satılmasına izin verdi. Kurul, Şanlıurfa Çimento Fabrikası'nın da Türkerler Grubu'na satılabileceğini bildirdi. 2. en yüksek teklifi veren Alman Heidelberg Çimento'nun ise hakim durum yaratabileceğini bildirerek Şanlıurfa Çimento'yu satın almasına izin vermedi. Kurul, Ergani Çimento'nun ihalede en yüksek teklifi veren Limak ve ikinci yüksek teklifi veren Oci Çimento'ya satılmasına izin verirken, Limak Grubu'nun Van Çimento'yu almasını ise hakim durum yaratılacağı gerekçesiyle veto etti.

Ancak Kurul, Van Çimento'nun 2. en yüksek teklifi veren Oci Çimento'ya satılabileceğini bildirdi. Rekabet Kurulu, Standart Çimento'nun en yüksek teklifi veren Çimsa ile 2. yüksek teklifi veren Modern Çimento'ya satışını onayladı. Lalapaşa Çimento'nun da en yüksek teklifi veren Çimentaş ile 2. yüksek teklifi veren Tracia Çimento'ya satılabileceğini bildirdi. Trabzon Çimento'nun Aşkale Çimento'ya satılmasına izin verildi. Böylece Kurul dokuz çimento fabrikasından 2'si 2. en yüksek teklifi veren gruplara olmak üzere 8'inin devredilmesine olanak tanıdı.

En Çok Aranan Haberler