YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çin Başkan Yardımcısı'ndan Türkiye'ye karşılıklı yatırım çağrısı

Çin Devlet Başkan Yardımcısı Xi Jin Ping, Türkiye ile Çin arasında ekonomik ve ticari faaliyetlerin...

Çin Başkan Yardımcısı'ndan Türkiye'ye karşılıklı yatırım çağrısı

Çin Devlet Başkan Yardımcısı Xi Jin Ping, Türkiye ile Çin arasında ekonomik ve ticari faaliyetlerin artırılmasını istedi. Bu anlamda 4 teklifi bulunan Jin Ping, Çin ile Türkiye arasında siyasi güvenin perçinlenmesini; yenilenebilir enerji ve madencilik alanında güç birliklerinin artırılmasını; idarelerin ticareti kolay kılacak adımlar atmasını; kültürel diyalogların kuvvetli kılınmasını talep etti.
Çin Devlet Başkan Yardımcısı Xi Jin Ping, İstanbul temasları dahilinde Türkiye-Çin Ekonomi, Ticaret ve Yatırım İşbirliği Forumu'na katıldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından tertip edilen forumda Çin Ticaret Başkan Yardımcısı Gao Hu Cheng, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da hazır bulundu.
Forumda katılımcılara seslenen Jin Ping, Türkiye'nin Asya ve Avrupa'nın kavşagında bulunduğunu, köklü bir tarihi olduğunu ifade etti. Türkiye ve Çin bağlarının güçlü olduğunu, asırlara dayandığını anlatan Jin Ping, "İpek yolu toplumlarımızı bir birine bağlamıştır. Topkapı Sarayı'nda sergilenen Çin porselenleri temasların hoş bir örneğidir. Türkiye, son senelerde önemli reformlar yaptı, dış siyasette önemli başarılar elde etti, ekonomiyi güçlendirdi. Gelinen aşamada Türkiye bölgenin en güçlü, en dinamik ekonomilerden biridir." dedi.
Türkiye ile Çin'in artan diyalogunun yatırımlara da olumlu katkı sunduğunu anlatan Jin Ping, şunları kaydetti:
"2001 ile 2011 döneminde karşılıklı ticaret 1 milyar dolardan 19 milyar dolara kadar vardı. Türkiye'nin verilerine göre 24 milyar dolara kadar oldu. Türkiye, Çin'in en önemli üçüncü ortağı oldu. Bu anlamda karşılıklı yarara dayalı ekonomik ortaklık iyi bir aşamaya geldi. 2001'den bu yana Çin şirketleri 10 milyar dolarlık projeyi parafe etti. Karşılıklı yatırım karayolları ve demiryolları alanında güç birlikleri yaplmaktadır. Karşılıklı yatırım gücü ortaya çıkmaktadır. Şu an Türkiye'den şirketlerin Çin yatırımları devamlı artmakta iken, Çin'den şirketlerin Türkiye yatırımı belirgin biçimde artmaktadır. Ama siyasi diyaloglar tam olarak ticari yatırımlara sirayet etmemektedir. Bunun için Çin yönetimi Türkiye'ye yatırımı teşvik edecektir, kuşku yok. Ülkelerin yatırımcılarına daha iyi bir ortam yaratma gayretindeyiz."
Çin Devlet Başkan Yardımcısı, Çin ile Türkiye arasında yatırımların karşılıklı olarak artırılması gerektiğini vurguladı. Bu anlamda 4 teklifte bulunan Xi Jin Ping, şöyle devam etti:
"Önerilerimden ilki Türkiye ile Çin arasında karşılıklı siyasi güveni perçinlemelidir. İkinci olarak ticari ortaklıkları artırmalıyız. Bu minvalde ulaştırma, iletişim gibi altyapı alanlarının yanında finans, yenilenebilir enerji ve madencilikte güç birliklerini genişletmeye önem vermeliyiz. Üçüncü olarak ticari korumacılığa karşı koyulmalıdır. Türkiye ve Çin yatırımın ticarileşmesi adına liberal adımlar, kolaylaştırıcı adımlar atmalıdr. Örneğin Çin'de Türkiye'den şirketlere indirimli stantlar vermek, tanıtımlarını kolay kılmak gerekiyor. Son olarak kültürel diyalogları perçinleyip, karşılıklı anlayışı geliştirmeliyiz.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler