HABER

Çin, kendini göstermeye başladı

BURSA (İHA) - Uludağ İhracatçı Birlikleri Başkanı Orhan Yıldırımçakar, uzun bir aradan sonra hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe ihracatın gerilediğine dikkat çekerek, "Hazır giyim ve konfeksiyon ile tekstildeki feryatlarımız artık can çekişme noktasına geldi" dedi.

Hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe yapılan ihracatın geçen yıla oranla düşüş göstermesini değerlendiren Yıldırımçakar, Çin'in kotalar kalkmadan kendini gösterdiğini belirtirken, sektörlerde yaşanan sıkıntıların giderilememesi halinde Türkiye'nin telafisi güç yeni krizler yaşayabileceğini söyledi. İstanbul ve İzmir'de bir çok uluslararası büyük market zincirlerinin ofislerini kapattığını, bazılarının ise küçüldüğüne dikkat çeken Yıldırımçakar, "Uluslararası müşterilerin Türkiye'deki ofislerini kapatmaları pazardaki kaybımızı hızlandırıyor. Çünkü bunlar elimizdeki müşteriler. Dış alıcılar ellerinde yüksek maliyetli stok bulundurmak istemiyorlar. Bundan dolayı Türkiye'den mal almaya yanaşmıyorlar. Türk parasının aşırı değerli olduğuna dikkat çekerek, maliyet girdilerinin de azaltılmaması halinde tekstil ve konfeksiyonda ihracatın düşeceğini bir yıl önce dile getirmiştik. İşte aylardır ufuk ufak yaşanan düşüşlerden sonra haziran ayındaki ihracat eksilere indi. Daha kotalar kalkmadan Çin kendini gösterdi. Türk ihracatçısı rekabet edemiyor. Çünkü girdi ve istihdam maliyetlerinin dünya standartlarının üzerinde olması rekabet şansımızı ortadan kaldırıyor. Eğer kotaların kaldırılacağının açıklandığında girdi ve istihdam maliyetleri düşürülseydi bugün ihracattaki kaybımız bu kadar olmazdı" diye konuştu.

Tekstil ile hazır giyim ve konfeksiyonun lokomotif bir sektör olduğunun altını çizen Yıldırımçakar, ihracattaki düşüşten sadece ihracatçının zarar görmeyeceğini önlem alınmadığı taktirde 2005 yılından itibaren diğer iş kollarını da etkileyeceğini kaydetti.
Yıldırımçakar, Dünya Bankası ile Amerika'nın yaptığı araştırmada Türkiye'nin, kotaların kalkmasından sonra yüzde 35'lik oranla en fazla pazar kaybedecek ülkelerin başında geldiğine dikkat çekerken, "Kotaların kalkmasına yönelik hiç bir karşı karar yok. Bu gerçekleştiğinde pazar, Çin'in ucuz mallarına saldıracak. Pazardaki rekabet daha acımasızlaşacak."şeklinde konuştu.

Bu arada Uludağ İhracatçı Birlikleri verilerine göre, Bursa'dan Haziran ayında yapılan hazır giyim ve konfeksiyon ihracatında yüzde 2 oranında bir düşüş oldu. Bu sektörde geçen yıl haziran ayında yapılan ihracat 50 milyon 478 bin 133 dolar iken bu yılın aynı döneminde 49 milyon 528 bin 617 dolara düştü. Tekstilde ise ihracattaki artış yüzde 28'ler seviyesine geriledi.

En Çok Aranan Haberler