Çin'den gelen düşük kaliteli ayakkabıların bir süre kullanılıp atılması, ayakkabı tamirciliğiyle geçinen esnafı zor durumda bıraktı. Sağlam ayakkabılar eskise bile tamir edilip, yeniden giyildiğini ifade eden ayakkabı tamircileri, Çin ayakkabılarının bir süre giyildikten sonra çöpe atıldığını belirtti.
Ali Bilge, 26 yıldır Kırşehir`de ayakkabı tamirciliği ile geçimini sağlıyor. İlkokulu bitirdikten sonra mesleğe çırak olarak başladığını söyleyen Ali usta, 26 yıldır küçük dükkânında vatandaşların işini yapmaya devam ediyor. Çocuğuna mesleğini öğretmek istemediğini ifade eden Bilge, zamanla ayakkabı tamirciliğinin önemini kaybettiğini söyledi. Bilge, bunun nedeninin düşük kalitedeki Çin ayakkabılarının piyasayı doldurması olduğunu anlattı.
Bilge, 10 yıl öncesine göre müşterileri sayısında önemli miktarda düşüş yaşandığını belirterek, "Ucuz ayakkabıların çıkmasıyla işlerimiz yarı yarıya azaldı. Vatandaş, 10 liraya aldığı ayakkabısını, eskiyince tamir ettirme gereği duymuyor, ayakkabısını tamir ettireceğine, üstüne biraz daha para ekleyip ucuz ayakkabı almayı tercih ediyor." dedi.
Sabah saat 7.30'da işinin başına geçen Ali usta, hafta sonları da çalışıyor. Pazartesi günleri yoğun çalışan tamirciler, günde ortalama 10 ayakkabı tamir ediyor.
Ayakkabı tamirciliğini sevmeyenlerin yapamayacağını dile getiren Bilge, emek isteyen bir iş yaptığını, 5 yıllık özenli bir çalışma sonucunda iyi bir ayakkabı tamircisi olunabileceğine dikkat çekti. Çırak bulmakta güçlük yaşadığını aktaran Bilge, 20 yıl öncesinde çalışmak için onlarca çırak geldiğini, şimdi ise tamirciliğin eski cazibesini kaybettiğini sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz