HABER

Çin malı olimpiyat

Pekin olimpiyatlarında görkemli bir açılışa imza atan Çin'in organizasyonda birçok kez hileye başvurduğu ortaya çıktı. Havai fişeklerin animasyon, şarkı söyleyen kızın çirkin, tribünlerin kiralık seyirciyle doldurulduğu ve askerlerin zorla gülümsetildikleri belirlendi.

İşte Çin malı olimpiyatlar:

1-HAVAİ FİŞEKLER ‘ANİMASYON'MUŞ

Olimpiyatların açılış törenleri televizyondan gösterilen bazı havai fişeklerin bilgisayarda meydana getirilen görüntüler olduğu ortaya çıktı. Associated Press'in haberine göre, Çinli organizatörler, seremoni gecesi gerçekten de havai fişeklerin patlatıldığını ancak TV'lerdeki havai fişeklerden bazılarının önceden kaydedilmiş üç boyutlu bilgisayar görüntüleri olduğunu itiraf ettiler.

2- ‘DİŞ DURUMUNDAN' SAHNEYE ÇIKAMADI

Olimpiyatların açılış seremonisinde şarkı söylemesi gereken 7 yaşındaki Çinli kız çocuğunun "dişleri kırık ve çirkin" diye sahneye çıkarılmadığı, onun yerine yüzü daha güzel olduğu için sahneye çıkarılan 9 yaşındaki "sahte şarkıcının" ise playback yaptığı ortaya çıktı. İngilizce yayımlanan "China Daily" gazetesinin haberine göre, Çinli yetkililerin, "bir meleğin sesine" sahip olduğu belirtilen 7 yaşındaki Yang Peiyi'nin dişleri kırık olduğu gerekçesiyle açılış seremonisi için uygun görmedikleri kaydedildi. Onun yerine sahneye çıkan 9 yaşındaki Lin Miaoke'nin ise sadece "şirin görünümünden dolayı" seçildiği ancak sesi kötü olduğu için sadece dudaklarını oynattığı, şarkıyı ise Yang Peiyi'nin söylediği bildirildi.

3- TRİBÜNLERİ ‘KİRALIK SEYİRCİLER' ŞENLENDİRİYOR

Bazı oyunlarda seyircilerin az olmasından dolayı tribünlerin boş görünmesinden endişe eden Çinli yetkililerin, parayla "seyirci" kiralayarak sarı olimpiyat tişörtü giydirdikleri ve tribünlere oturttukları ortaya çıktı. Olimpiyat komitesindeki yetkililer, benzer olayların geçmişteki olimpiyatlarda da yaşandığını, "Olimpiyat atmosferinin bozulmaması için" bu tür tedbirler almanın normal olduğunu savundular. Wang Wei adlı yetkili, "kiralanan seyircilerin" tüm bir olimpiyat sezonu için biletleri bulunduğunu, ancak yalnızca "plaj voleybolu" gibi seyircinin az olduğu belli başlı karşılaşmaları izlediklerini kaydetti.

4-GİYDİKLERİ MAYO REKOR KIRDIRIYOR

NASA tarafından geliştirilen LZR Racer adlı sürtünmeyi azaltan 700 dolarlık özel mayo, Olimpiyatlar'ın yüzme dalında 3 günde 9 dünya rekoru kırılmasına olanak sağladı. Bu mayoyu giymeyenin derece şansı da yok. Birçokları yarışların yapıldığı havuzların derinliğini ikiden üç metreye çıkaran Çinli yetkilileri suçlarken, uzmanlar patlama yapan rekorların asıl sebebinin NASA tarafından geliştirilen, Speedo marka son teknoloji LZR Racer mayo olduğunu iddia ediyor. "Dünyanın en hızlı mayosu" olarak tanıtılan LZR Racer'ın 2008 şubatında sporcular tarafından kullanılmaya başlanmasından bu yana rekor sinyalleri zaten geliyordu. Pekin Olimpiyatları'nda bu mayoyla birlikte yüzme alanında tam bir rekor patlaması yaşandı. 3 günde tam dokuz kez dünya rekorları kırıldı.

5- BİR TEBESSÜM YETER!

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin, Olimpiyat Oyunları süresince güvenliği sağlayan Çinli polis ve askerler için "çok asık suratlılar" şikâyetinde bulunduğu ve Çinli yetkililerden güvenlik güçlerinin "gülümsemelerinin sağlanmasını" istediği ortaya çıktı. Komitenin Norveçli üyesi Gerhard Heiberg, etrafta silahlarıyla gezen polis ve askerlerin asık suratının ziyaretçileri "korkuttuğunu" belirterek, "Çinli otoritelerle bu konuda konuştum ve insanları gülümsetmelerini istedim" dedi.

6-TRT'DEN OLİMPİK BAŞARI

2008 Pekin Olimpiyatları'nda Türk sporcular beklenenden uzak bir performans sergilerken, olimpiyatın heyecanını Türkiye'ye taşıyan TRT ilklere imza atıyor. TRT 3 ya da TRT GAP olarak bilinen kanalını olimpiyat kanalı haline getiren kurum, 24 saat boyunca ağırlıklı olarak canlı yayınlarla tüm spor dallarındaki müsabakaları Türk izleyicisiyle buluşturuyor. CNN, ZDF gibi uluslararası kanalların ortalama 500 personelle çıkarma yaptığı Pekin'de TRT, 50 çalışanıyla sadece yarışmaları değil, Çinlilerin olimpiyatla birlikte sosyal ve kültürel alanda yaşadıkları değişimleri de sokak röportajlarıyla ekranlara yansıtıyor. TRT Spor Haberleri Müdürü Tufan Turasan, 24 saat kesintisiz yayın yapmanın bir risk olduğunu ifade ederek, TRT açısından Pekin olimpiyatlarının ilklerle dolu olduğunu söyledi. İlk kez bir olimpiyat merkezinde canlı yayın stüdyosu kurduklarını anlatan Turasan, "7 muhabir, 4 aktüel kamera, 2 stüdyo kamerası, 2 yönetmen, 8 spikerin aralarında bulunduğu 50 kişilik bir ekibimiz var. Diğer büyük yayıncı kuruluşlarla kıyaslandığında hem teknik hem de personel olarak zayıfız. Özverili çalışmayla bu işin üstesinden geliyoruz" dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler