ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, bazı Çin mallarına uygulanan kotanın 2008 yılına taşınacağını açıkladı.
Bakan Tüzmen, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ile Koordinasyon Kurulu toplantısına katıldı. Toplantının açılışında konuşan Tüzmen, 2 yıl öncesine kadar 85 milyar dolarlık dış ticaret hacmine sahip Türkiye'nin bugün 160 milyar dolarlık rakama ulaştığını ifade etti. Tüzmen, Türkiye'nin son yıllarda büyük sıçrama gösteren ihracatını kalıcı ve sürdürülebilir hale getirmek için Doha Kalkınma Raundu ile geliştirilecek politikaların önem taşıdığına vurgu yaptı.
Konuşmasının ardından gazetecilerin Çin'e yönelik kota uygulamasıyla ilgili sorularını yanıtlayan Tüzmen, sivil toplum örgütlerinden gelen başvurular üzerine, DTÖ'nün ilgili maddesi gereğince Çin'in katılım protokolü çerçevesinde bu ülkeye yönelik 2005 yılına kadar 40 grupta yapılan kota uygulamasını, 2008 yılına taşıma imkanı bulduklarını ifade etti. Söz konusu uygulamanın, yerli sanayicilerin zarar görmemesi için haklı bir müracaat olduğunu dile getiren Tüzmen, bu dönem içinde Çin tarafıyla görüşmeler yaparak ortak çözümler bulmak istediklerini söyledi. Söz konusu uygulamanın sadece Türkiye'nin aldığı bir tedbir olmadığının altını çizen Tüzmen, benzeri tedbirlerin ABD tarafından da alındığını kaydetti.
Daha önce 2005 yılı sonrası için çalışma grubu oluşturduklarını sözlerine ekleyen Tüzmen, "Biz 3. sınıf ülkelerden sapmayla gelen bu tip Uzakdoğu ülkelerinin mallarını da bir şekilde takibe almak zorundayız. Çünkü bizim ekonomimiz içerisinde tekstil ve konfeksiyonun önemli bir ağırlığı var. Tekstil ve konfeksiyon dünyada rekabetçi olduğumuz sektörlerin başında gelmektedir" dedi.
Toplantıya, çeşitli bakanlıklar ile ilgili kurum ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katılıyor.