HABER

Çin, sözlerin tutulmasını istiyor

PEKİN (İHA) - Çin tekstil endüstrisi liderleri Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) küresel tekstil ve konfeksiyon kotlarını kaldırma kararından, gün geçtikçe gelişen muhalefete rağmen vazgeçmemesi gerektiğini bildirdiler.

4000 Üyesi ile sektörün en büyük organizasyonu olan, Çin Tekstil İthalat, İhracat ve Ticaret Odaları Birliği Başkan Yardımcısı Cao Xinyu, DTÖ'den oyunu kurallara göre oynamasını istedi. Xinhua Haber Ajansı resmi sitesinde yayınlanan konuşmasında Başkan Yardımcısı Xinyu, "Küresel ticaret için bu örgüte girerken biz tüm kurallara uygun hareket ettik" dedi.

Cao Xinyu ise konuşmasında ülkesinin daha çok düşük ve orta maliyetli ürünlere odaklanmış bir yapıya sahip olduğunu belirterek Çin'in dünya tekstil piyasasını yönlendireceği iddialarını reddetti. Xinyu açıklamasını şöyle sürdürdü: "Eğer Çin kotaların kaldırılmasının ardından üretimini özellikle nicelik olarak arttırırsa pamuk için büyük bir talep yaratır ve pamuk ithalatı maliyetlerini yükseltir. Pamuk fiyatlarının artışı ise ülkemizin ucuz ve bol tekstil üretimi yapmasını engelleyecek ve yabancı alıcıları başka ülkelere itecektir. Ve daha da önemlisi Çin sektörde gelişmek istiyorsa düşük maliyetli işleri Pakistan, Vietnam ve Bangladeş gibi ülkelere bırakarak daha kaliteli üretime yönelmek zorundadır" diye konuştu.

Bu arada gelişmekte olan ve endüstrileşmiş 47 ülkeden oluşan bir muhalefet grubu kısa bir süre içinde Çin mallarından oluşan bir ithalat seli altında kalmamak amacıyla DTÖ'den kotaların kaldırılması kararının uygulamasını 2007 Aralık ayına kadar ertelemesini talep ettiler. Muhalif ülkeler 1995 yılında kotaların kaldırılması kararı ilk kez Uruguay Görüşmeleri'nde onaylandığında henüz üye olmayan Çin'in hesaba katılmadığını fakat sadece iki yıl önce organizasyona katılan Asya devinin bugün dünya piyasasının yüzde 40'ını etkileyecek güce ulaştığını belirterek erteleme taleplerinde ısrar ediyor.

Diğer yandan Ticaret Bakanı Yardımcısı Yi Xiaozhun başka bir forumda bazı Çinli tekstil üreticilerinin yükselişe geçen işçi maliyetleri nedeniyle yatırımlarını diğer gelişmekte olan ülkelere kaydırmakta olduklarını bildirmişti. Bazı uzmanlar bu hareketleri kotaların kaldırılmasının yarattığı Çin'in tekstil piyasasını kontrol altına alacağı endişelerini yatıştırma amacı taşıdığını iddia ediyorlar.

10 yıl önce alınan kararlara göre, tekstil kotalarının 1 Ocak 2005 tarihinde yürürlükten kaldırılmaları gerekiyor. Fakat bu uygulamanın piyasayı tamamen Çin'in kontrolüne sokarak dünya çapında milyonlarca kişinin işlerinden olmalarına yol açacağı endişeleri giderek büyüyor.

En Çok Aranan Haberler