HABER

Cinayeti böcekler çözecek

ORDU (İHA) - Samsun Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Uzmanı Komiser Ersin Karapazarlıoğlu'nun, faili meçhul cinayetlerde ve şüpheli ölümlerde ceset üzerine gelen böcekleri inceleyerek ölümün zamanını, nedenini, yerini ve şeklini tespite yarayan Adli Böcek Bilimi (Forensic Entomology) konusunda Türkiye'de bir ilk olan doktora tezi, Ordu'nun Ünye İlçesi'nde düzenlenen seminerde anlatıldı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (ÜİİBF) 75. Yıl Konferans Salonu'ndaki seminere kolluk kuvvetleri, adli merci yetkilileri ve öğrenciler katıldı. Seminerde ilk olarak Komiser Ersin Karapazarlıoğlu'nun doktora tezinin akademik danışmanlığını yapan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı ve Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Ecevit açıklamalarda bulundu. Böceklerin insan yaşamını etkileyen ve dünyanın en eski yaşayanları olarak 1 milyardan fazla türünün bulunduğunu dile getiren Prof. Dr. Ecevit, "Ölümden sonra dokular böcekler tarafından istila edilir. Ölümden sonra zaman ilerledikçe ceset üzerine farklı türden böcekler yerleşir. İlk dakikadan itibaren cesedi istila eden böcekler cesedin hızla çürümesine neden olur. İşte bu böceklerin incelenmesiyle böceğin beslenme şekli, yaşama şartı gibi konularda elde edeceğimiz bilgiler ölümle ilgili sorulara cevap bulmamıza yardımcı olur" dedi.

Doktora tezinin, Türkiye'de bu alanda yapılan ilk çalışma olduğunu kaydeden Komiser Ersin Karapazarlıoğlu ise, 4 yıl süren çalışmasına, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Samsun Emniyet Müdürlüğü'nün destekleriyle üniversitenin Kurupelit Kampüsü'nde çürüme bakımından insan cesedine uyum sağlayan 2 domuz cesedini incelemeye alarak başladığını söyledi.

Böceklerin konuştuğunu ve asla yalan söylemediğini ifade eden Karapazarlıoğlu, "Faili meçhul cinayetlerde böceklerin ardışık dalgalanması, ceset üzerine böceklerin bıraktığı larvaların gelişiminin incelenmesiyle ölümün ne zaman gerçekleştiğini öğrenebiliyoruz. Yapılan böcek incelemesinde cesedin bir yerden bir yere taşınıp taşınmadığını, ölümün nasıl gerçekleştiğini anlayabiliyoruz. Örneğin; silah, bıçak ya da başka bir şekilde yaralanarak öldürülen bir kişinin cesedinde yaranın olduğu yer, böceklerin ilk istila ettiği yerdir. Bu bölge normalin dışında vücudun diğer kısımlarına göre daha çabuk belirgin bir biçimde çürür. Böcek ilacı içmesi ya da içirilmesi sonucu ölen birinin ağız kısmında larvalara rastlanması güçtür" diye konuştu.

Slayt eşliğinde doktora tezini anlatan Ersin Karapazarlıoğlu, böceklerden en fazla sıcak mevsimlerde yararlanılabildiğini dile getirerek, "Böcekler kış mevsiminde biyolojik gelişim göstermez. İklimsel veriler önemli bir unsur. Böcekler, ölüm olayı gerçekleşmesinden birkaç dakika sonra cesette meydana gelen fiziksel, kimyasal ve biyolojik değişikliklere bağlı olarak ceset üzerine larva (yumurta) bırakıyor. Bu, cesedin açık veya kapalı ortamda bulunmasına, çevre sıcaklığına bağlı olarak gecikebilir" şeklinde konuştu.

Amerika, Avustralya ve birçok Avrupa ülkesinde kullanılan bu bilim dalıyla ilgili ilk olarak Türkiye'de Karadeniz Bölgesi'ndeki cesetler üzerindeki böcek faunasını tespit etmek için çalışmayı hazırladıklarını belirten Karapazarlıoğlu, açıklamasına şöyle devam etti:

"Cesetteki çürüme boyunca böcekler beslenmelerini sürdürür. Çürümenin farklı aşamalarında farklı böcekler vardır. Böcekler bölgesel olarak da farklılık göstermektedir. Bunun için her coğrafi bölge için ayrı bir çalışma yapılması gerekiyor. Kısacası geldiğimiz noktada cinayetin sırrını böceklerle çözebiliyoruz."

Olay Yeri İnceleme Uzmanı Ersin Karapazarlıoğlu seminerde böcekleri inceleyerek Samsun'da aydınlatılan faili meçhul cinayetlerden de örnekler verdi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler