HABER

Çin'de enerji krizine karşı önlemler

PEKİN (İHA) - Çin ülkede 1980'li yıllardan bu yana yaşanan en büyük enerji kriziyle başedebilmek için ülkenin güney ve doğu bölgelerine kömür takviyesi yapma kararı aldı.

Son yılların en büyük enerji krizinin yaşandığı Çin'de, yetkililer, bu yılki enerji açığının 30 milyon kilovatsaat olarak tahmin ediyorlar. Bu yılın ilk altı ayındaki enerji talebi, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 16 oranında arttı.

Enerji krizinde ülkede artan sanayi üretimi en büyük rolü oynuyor. Sanayi üretimindeki artış bu yıl ekonomik büyüme artı yüzde 9 olarak gerçekleşecek.

Çin yetkilileri krize karşı ek tedbirler almayı kararlaştırdı. Bu çerçevede büyük kömür madenlerinden, krizden en fazla etkilenen bölgelere kömür gönderilecek. Kömürlerin taşınması için uluslararası gemicilik şirketlerinden de yararlanılacak.

Çin Başbakanı Wan Jiabao, sorunun çözümü için tüm kesimlerden yardım istedi. Başbakan'ın açıkladığı yeni önlemler arasında çevreyi kirleten şirketlerin elektriğinin kesilmesi de var. Ülkede enerji tasarrufu için uygulanan program çerçevesinde sık sık elektrik kesintisi yapılıyor, sokak lambaları yakılmıyor ve bazı fabrikalar, enerji talebinin nispeten düşük olduğu saatlerde üretim yapıyor. Aynı şekilde birçok otelde klima ve asansörler kullanılmıyor.

Çin Yönetimi, krize uzun vadede çözüm amacıyla yeni santraller yapmayı planlıyor. Ülkedeki santrallerin yüzde 90'dan fazlası kömürle çalışıyor. Çevreci gruplar, bunun hava kirliliğini artıracağı uyarısında bulunuyorlar.

En Çok Aranan Haberler