PEKİN (İHA) - Çin'deki Komünist Parti'nin 16. Kurultayı cuma günü toplanıyor. Tek parti sisteminin geçerli olduğu Çin'deki komünist sistemde bu parti kurultayı ülkenin geleceği açısından da büyük önem taşıyor. Çin medyası kurultayı "tarihi" diye nitelendirirken, devlet propagandasına karşın kurultaydan çıkacak programın içeriği konusunda ise tam bir sessizlik hakim.
Çin yönetimi, devlet ve parti yapısında söz verilen reformların geleceğini belirleyecek önemli noktalarda ne tür adımlar atılacağı konusunda suskun kalmayı tercih ediyor. Oysa Çin, bu konuların tartışılmasını gerektiren, hatta zorunlu kılan sorunlarla karşı karşıya. İşsizlik giderek daha da büyük bir sorun haline gelirken Komünist Parti kendini hala proletaryanın koruyucusu olarak tanımlayabilecek mi?
Grev yapan işçiler sokaklarda ellerinde yeniden Mao Zedong'un portrelerini taşıyorlar. Devlet hazinesi aşırı borç yükü altında ezilirken anayasada sosyalist bir devlet olarak tanımlanan sistem, devlet hazinesi ağır borç yükü altında ezilirken vatandaşının hastalık sigortası ya da zorunlu eğitim gibi temel ihtiyaçlarını nasıl güvence altına alacak?
ZENGİN VE YOKSUL ARASINDA UÇURUM Zengin ile yoksul arasındaki fark Brezilya ve Hindistan'ı bile geride bırakırken Çin'de yolsuzluk da giderek kitleselleşiyor. 60 milyonun üzerinde üyesi bulunan Komünist Parti üyelerinin adlarının yolsuzluklara karışması, sadece yurt dışında değil, içte de parti iktidarının meşruiyetinin sorgulanmasına yol açıyor. Sadece 4 yıl içinde çeşitli düzeylerdeki 780 bin parti üyesi yolsuzluktan suçlu bulunmuşken parti Çin halkını meşruiyetine nasıl ikna edecek?
Reformların genişletilmesi için ilk adım olarak Parti içinde demokratikleşmeye hız verilmesi yönünde partiden açıklamalar gelmişti. Kurultaya az bir süre kala bu konuda sessizleşilmesi de dikkat çekiyor. Kamuoyuna hiç yansıtılmayan bir başka konu, özel girişimin değiştirilen yönetmeliklere dahil edilip edilmeyeceği.
KURULTAY ÖNCESİ SESSİZLİK
Kurultay öncesindeki bu sessizlik, parti yönetiminin temkinli davranmayı tercih ettiği şeklinde değerlendiriliyor. Bu noktada parti içindeki güç çekişmesi de etkili oluyor. Partideki tüm kanatlar, propaganda bölümü, organizasyon bölümü ya da siyasi araştırmalar çalışma grupları gibi kilit noktalara kendi adamlarını getirebilmek için yarış halinde.
Diğer yandan özel girişimciler konusunda da huzursuzluk hakim. Son birkaç ay içinde ortaya çıkan yolsuzluk skandalları sebebiyle çok sayıda milyarder tutuklandı ya da tutuklama emriyle aranıyor. Komünist Parti'nin bu koşullar altında yeni kapitalistleri saflarına katmaya cesaret edebilmesi zor görünüyor.
JİANG'IN GÜCÜ TEHLİKEDE Çin Komünist Partisi'nin şimdiki Başkanı Jiang Zemin, kendi tasarladığı üçlü temsil sisteminin parti tüzüğünde yer almasını sağlayamazsa gücü büyük erozyona uğrayacak. Parti programı yeterince anlatılamaz ve parti kulislerindeki sıcak tartışmalardan öteye gidemezse, kurultayda seçilecek yeni parti yönetimi bir güven temeline de sahip olamayacak.
Olası değişikliklerin ne yönde şekilleneceği konusunda kamuoyunda tartışma ortamına izin verilmezse, temel siyasi reformların gerçekleşmesi umutları da boşa çıkacak. Siyasi reformların gerçekleştirilememesi durumunda ise uzun vadede Komünist Parti de ayakta kalamaz.