Pekin (AA)– Çin'in doğusundaki Anhui eyaletinde 22 çocuğun ölümüne yol açan bağırsak virüsünden kaynaklanan salgının diğer bölgelere sıçraması üzerine, ülke çapında alarma geçildi.
Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan açıklamada, el, ayak ve ağız hastalıklarının (HFMD), özellikle haziran ve temmuz aylarında artacağına dikkat çekildi.
Anhui eyaletinin merkezi Fuyang şehrinde 22 çocuğun ölümüne yol açan EV 71 adlı virüs, güneydeki Guangdong eyaletinde de iki kişinin ölümüne yol açtı. Anhui eyaletinde 2 mayısa kadar 3 bin 736'sı Fuyang'da olmak üzere 4 bin 529 HMDF vakası görüldü. 22 çocuğun öldüğü Fuyang'da 12 çocuğun kritik durumda olduğu, 600'ünün hastanede tedavisinin sürdüğü ve bazılarının beyin, kalp ve akciğerinin hasar gördüğü belirtildi.
Henan, Hubey, Şaanşi, Zhejiang, Jiangşi ve Guangdong eyaletleriyle Hong Kong ve Makao bölgelerinde benzer vakaların görülmesi endişeleri artırdı.Bunlardan bazılarına EV 71'in yol açtığı teyit edildi.Bakanlığın açıklamasında yerel parti birimleri ve yönetimlerden yüksek düzey alarma geçerek salgının önlenmesi ve tedavinin hızlandırılması için acil önlemler almaları istendi. Çocukların korunması için özel donanım hazırlandığı ifade edilen açıklamada, yerel yönetimler gıda maddeleri ve suya yönelik denetimleri artırmaya çağrıldı.
Belirtisi ateş ve ağızda yara, ayak ve ellerde kaşıntı olan HFMD vakaları aslında yeni bir hastalık değil, özellikle çocuk ve bebekler arasında sıkça görülüyor. Bu hastalığa genellikle ölüm tehlikesi içermeyen çeşitli virüsler yol açıyor. Ancak bu yıl sık görülen EV 71 adlı virüs menenjit, beyin iltihabı, akciğer ödemi ve felce neden
olduğundan çok sayıda vaka ölümle sonuçlandı.Bu hastalıklara müdahale için görevlendirilen Fuyang 2 nolu Halk Hastanesinin başhekimi Liu Şiaolin, virüs bulaşan çocukların çoğunda ölümcül komplikasyon olmadığını belirterek, erken teşhis ve tedavinin hayati önem taşıdığını söyledi. Bakanlığın açıklamasında da HFMD'nin
yüksek oranda "önlenebildiği ve tedavi edilebildiği" kaydedildi.
Çinli doktor, "şu an dünyada EV 71'e karşı etkili bir aşı bulunmadığını ve şu andaki tıbbi müdahalelerin bağırsak virüsünün komplikasyonlarını hedeflediğini" belirtti.