YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çin’den Sonra En Fazla Arı Kolonisi Türkiye’de

Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Daire Başkanı Fuat Şanal, Türkiye’nin Çin’den sonra...

Çin’den Sonra En Fazla Arı Kolonisi Türkiye’de

Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Daire Başkanı Fuat Şanal, Türkiye’nin Çin’den sonra dünyada an fazla arı kolonisi barındıran ikinci ülke olduğunu söyledi. Şanal, buna karşın bal üretiminin kovan başına 16 kilogramla dünya ortalamasının çok altında olduğunu dile getirdi.

Arıcılık ve Bal Ormanı Oluşturulması Çalıştayı, Bursa Orman Bölge Müdürlüğü’nde yapıldı. Toplantıda konuşan Fuat Şanal, Türkiye’de üretilen balın yüzde 85’inin orman içi veya civarında üretildiği bilgisini verdi. Şanal, arıların biyo çeşitliliğe katkıları ve tozlaşmanın yüzde 75’ini gerçekleştirmesi gibi sebepler göz önüne alındığında orman teşkilatının arıcılığa uzak durmasının mümkün olmadığını ifade etti.

Türkiye’nin, Çin’den sonra dünyada en fazla arı kolonisi olan ikinci ülke olduğuna dikkat çeken Şanal, şöyle konuştu: “Kovan başına üretilen bal bakımından bakılır ise 20 kilogram dünya ortalamasının çok altında, kovan başına üretim 16 kilogram seviyesindedir. Bu nedenle uygun çiçekli bitkilerin dikilmesi ile bal sezonunu uzatmayı hedefliyoruz. Organik bal ve Apiterapi konusunda da yapılması gereken çalışmalar var. “

“ÇİN’İN ARI SÜTÜ ÜRETİMİ 4 BİN TON, TÜRKİYE’NİN İSE 200 TON”

Uludağ Üniversitesi Arıcılık Geliştirme-Uygulama ve Araştırma Merkezi (AGAM) Müdürü Prof. Dr. Levent Aydın ise arı ırklarının yüzde 20’sinin atasının Anadolu olduğunu belirtti. Hitit anayasasında arıcılık ile ilgili maddeler olduğunu vurgulayan Aydın, Yalova ve Bursa’da arıcılığın gelişmiş olduğunu, ülkenin diğer yerlerinde de gelişimi tetiklediklerini söyledi.

Prof. Dr. Aydın, bal dışında arının 8 ayrı çeşit daha ürünü olduğuna işaret etti. Çin’in yıllık arı sütü üretiminin 4 bin ton olduğunu vurgulayan Aydın, Türkiye’de ise 200 ton arı sütü ürettiğini anlattı. Gelişmiş ülkelerde hava kirliliğinin ölçümü gibi değişik konularda da arıların kullanıldığını dile getiren Aydın, hayvan, çevre ve diğer konularda arıların önemli olduğunu vurguladı.

“BURSA’DA 70 BİN ARI KOLONİSİ VAR”

Gıda ve Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Şube Müdürü Mahmut Serdar Kavasoğlu da Bursa bölgesinde 65 - 70 bin arı kolonisi olduğunu ifade etti. Orman Bölge Müdürlüğü'nün de desteğiyle bunun 150 bin koloniye çıkılabileceğine dikkat çeken Kavasoğlu, Bursa’da bal ormanı oluştururken, iklim, ulaşım gibi unsurların dikkate alınması gerektiğini kaydetti.

Uludağ Arıcılık Derneği Başkanı Mürşid Korkut, bal ormanlarının yanı sıra diğer ormanlardan da arıcılık açısından faydalanılabilmesi için tedbirler alınması gerektiğini söyledi.

“METAL AYAKLI KOVAN”

Orköy Daire Başkanı Mahmut Aydın ise Orköy kapsamında verilen arıcılık kredisinin önemine değindi. Aydın, hazırlıkları devam eden Doğal Bal sertifikasyonu ve yaban hayvanlarının zarar veremediği metal ayaklı kovan projelerini de aracılığın gelişimine büyük katkı sağlayacağını ifade etti.

Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun da Bursa’da kırsal kalkınma için arıcılığı geliştirmeleri gerektiğini kaydetti. Coşkun, bal ormanı tesisini katılımcı ve bilimsel bir yaklaşımla gerçekleştirmek istediklerini dile getirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler