HABER

Çin'den tarafsız habere sansür

PEKİN (İHA) - Çin'deki internet servis sağlayıcıları, birkaç gündür Google sayfasına erişimi engelliyor. Çin yönetimi bu yolla, halkın resmi basın ve yayın organları dışında tarafsız haber almasına sansür koymaya çalışıyor.

Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin'de, yönetimin baskısına rağmen internet hızla yayılıyor. Son verilere göre Çin'de internet kullananların sayısı 46 milyon. Bu, Almanya'da internet kullanan insanların neredeyse 2 katı. Ülkede internet erişimi de hızla yayılıyor. Geçen yılın son 6 ayında yeni internet kullanıcılarının sayısı yaklaşık 7 milyon artarken, bu yılın ilk 6 ayında Çin'deki internet kullanıcılarına 12 milyon kişi daha eklendi.

Çin hükümeti de ülkenin ekonomik kalkınması sözkonusu olduğunda internetin yaygınlaşmasını olumlu buluyor. Ancak bir yandan da korkuyor. Zira, internet üzerinden Tibet'in bağımsızlığı ya da Çin'deki Falung Gong tarikatı gibi konularla ilgili tarafsız bilgilere ulaşılmasına engel olamıyor.
Haber alma özgürlüğünün kısıtlandığı Çin'de internetin kontrolü ve sınırsız ulaşımın engellenmesi için birçok girişim yapıldı. Bu sansür atağına da son olarak dünyanın en çok kullanılan arama motoru Google kurban gitti. Birkaç gündür Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki bütün internet servis sağlayıcıları, Google'ın sayfasına erişimi engelliyor.

KOMÜNİST PARTİ KONGRESİ Ayrıca, Google'a bu denli bir sansür uygulanmasının tam da Çin Komünist Partisi'nin 16. Genel Kongresi'ne rastlaması dikkatlerden kaçmıyor. Kongre'nin Eylül ayı içinde yapılması planlanıyordu, daha sonra Kasım'a ertelendiği duyuruldu.
Kongrede sadece Çin Halk Cumhuriyeti için değil, tüm dünyayı ilgilendiren önemli değişikliklerinin kararlaştırılması bekleniyordu. Dahası parti yönetiminde değişiklik ve gençleştirme eğilimi gözleniyordu. Ancak yine de halka resmi basın ve yayın ogranlarından duyurulan haberler dışında, özellikle internet üzerinden yayın yapan tarafsız haberlerin sızdırılması istenmiyor.

YAHOO! ANLAŞMA İMZALADI
Google gibi bir başka arama motoru olan Yahoo! ise Çin yönetiminin istemediği politik konular içeren linkleri çıkarmayı ve bu tür linkleri tesbit ettiğinde, Çin yönetimine bildirmeyi kabul eden bir taahütname imzaladığı için sansüre uğramadı.
Ancak Google böyle bir anlaşmaya yanaşmıyor, çünkü Google üzerinden aranan internet sayfaları farklı bir sistemle bulunuyor. PageRank adı verilen bu yazılım, bir internet sayfasına başka internet sayfaları üzerinden ne kadar çok link varsa o derecede arama sonuçlarına yansıtıyor. Yani çok bağlantılı sayfalar sıralamanın üst sıralarında yer alıyor. Bütün bu işlemleri bilgisayar otomatik olarak gerçekleştiriyor. İnsan müdahelesi son derece zor. Google bu yazılım için 'PageRank internetin eşi benzeri görülmeyen demokratik yapısına güveniyor' diyor.

En Çok Aranan Haberler