HABER

Çin'den 'Uygur Türkleri' için açıklama

Çin Dışişleri Bakanlığı, ülkenin batısındaki Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nde herhangi bir "etnik sorun" olmadığını savundu.

Çin'den 'Uygur Türkleri' için açıklama

Reuters'ın haberine göre, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Uygurlar huzurlu ve hallerinden memnun bir şekilde yaşayıp çalışıyor. Anayasadaki kanunlar çerçevesinde dini özgürlüklerinden faydalanıyorlar" dedi.

Hua, "Yani bazı haberlerde bahsettiğiniz gibi Şincan'da sözde 'etnik sorun' diye bir şey yok" diye konuştu.

ÇİN’DEN VATANDAŞLARINA ‘TÜRKİYE’ UYARISI

Türkiye ile Çin arasındaki ilişkiler, Pekin yönetiminin Doğu Türkistan olarak da bilinen Şincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygurlara yönelik politikaları yüzünden gerildi. Bölgedeki Uygur Türklerinin oruç tutmalarının ve diğer ibadetlerini yerine getirmelerinin Çin yönetimi tarafından yasaklandığına dair haberler üzerine Türkiye'nin birçok kentinde gösteriler düzenleniyor.

Türk Dışişleri Bakanlığı da geçtiğimiz günlerde yayımladığı açıklamayla, konuya ilişkin endişesini dile getirmişti. Açıklamada, "Türkiye'nin duyduğu derin kaygının Çin Halk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisine de iletildiği" belirtilmişti.

ÇİN'DEN "YALNIZ DOLAŞMAYIN" UYARISI

Pekin yönetimi dün de Çin karşıtı gösteriler düzenlenen Türkiye'ye seyahat eden Çinlileri uyarmıştı. Çin Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yayımlanan bildiride, Türkiye'de son dönemde Çinli turistlerin "saldırıya uğradığı ve rahatsız edildiği" belirtilerek, şöyle denilmişti:

"Kesinlikle protestoları filme almayın ya da yaklaşmayın. Ve mümkünse dışarıda tek başınıza gezmemeye çalışın."

UYGUR TÜRKLERİ ÇİN YÖNETİMİNİN BASKISI ALTINDA

Çin, Doğu Türkistan olarak bilinen Şincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Müslümanların dini özgürlüklerini kısıtlayarak, bölge halkını baskı altında tutuyor.

Ülkenin batısındaki bölgede artan gerilim ve şiddet eylemleri nedeniyle son yıllarda yüzlerce kişi hayatını kaybetti.

Çin yönetimi, eylemleri 'terör saldırısı' olarak niteliyor ve 'radikal İslamcı örgütleri' sorumlu tutuyor. Yurt dışındaki insan hakları örgütleriyse, Uygurlar üzerinde giderek artan dini ve kültürel baskıların şiddet eylemlerine yol açtığını belirtiyor.

Uluslararası gözlemciler ya da yabancı gazetecilerin iddiaları araştırmak üzere bölgede bağımsız çalışmasına ise izin verilmiyor.

Çin yönetimi son olarak, Şincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşayan Müslüman parti üyeleri, kamu personeli, öğrenciler ve öğretmenlerin oruç tutmasını, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu sene de yasakladı. Dünya Müslüman Alimler Birliği ve Türkiye'deki sivil toplum kuruluşları oruç yasağına tepki göstermiş, oruç yasağına uymadığı gerekçesiyle öldürüldüğü öne sürülen Uygur Türkleri için Türkiye'nin birçok yerinde gıyabi cenaze namazı kılınmıştı.

En Çok Aranan Haberler