HABER

Cindoruk’tan yarı başkanlık ve senato önerisi

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Anayasa değişikliğini yetersiz bulduklarını söyleyerek, ‘yarı başkanlık ve senato’ önerisinde bulundu.

Cindoruk’tan yarı başkanlık ve senato önerisi

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, parti genel merkezinde düzenlene toplantı ile “DP Kadın Kolları Siyaset Okulu”nu açtı. Toplantıya, Cindoruk ve Genel Başkanvekili Salih Uzun; eşleri, Dilek Cindoruk ve Gamze Uzun ile birlikte katıldı.

Cindoruk burada yaptığı konuşmada, hükümetin referanduma sunmayı planladığı Anayasa değişikliğine tepki gösterdi. Cindoruk, Anayasa değişikliğini yetersiz bulduklarını söyleyerek, “Bize keyif vermiyor. Neden? Bu anayasa değişikliği sadece iktidar partisinin önündeki bazı engelleri kaldırmak için yaptığı kısmi, hatta palyatif tedbirler” dedi. Devlet yönetiminin ‘Başbakanlık rejimine’ dönüştüğü belirten Cindoruk, bunun önüne geçilebilmesi için “Yarı Başkanlık” önerisinde bulundu. Cindoruk, “Biz yarı başkanlık sistemi istiyoruz, mertçe, açıkça söylüyoruz; yarı başkanlık sistemi istiyoruz” dedi. Yarı Başkanlık sisteminin yanında yalnızca eski Cumhurbaşkanlarının tabi üye olduğu bir ‘senato’ da istediklerini kaydeden Cindoruk şunları dedi:

“Siyasi kurumların sayısını çoğaltmak istiyoruz. Bir ombudsman fikrini ortaya atıyorlar. Onun yerine diyoruz ki gelin yarı başkanlık sistemi kuralım. Cumhurbaşkanının yetkilerini, görevlerini belirleyelim, sınırlayalım. Ama yarı başbakanlık sistemi de aynı zamanda bu başbakanlık rejimine karşı da bir denge olsun. Daha ne söylüyoruz; senato kurum olarak Anayasa Mahkemesi’nin görevlerinin bir kısmını üstelenecektir, bir denetim organı olacaktır. 550 milletvekilini düşürelim 400-430’a, 150 senatolu bir yeni organ kuralım. Bu meclise aynı zamanda bir filtre görevi yapsın Bunu 19 sene yaşadık, başarılı bir sistemdi de. Ama başka bir şey; geçmişte tabi üyeler vardı, darbenin izlerini taşıyordu. Şimdi sadece eski cumhurbaşkanları tabi üye olsun, onların da sayıları 2-3’ü geçmez, diğerleri seçimle gelsin, 6 yılda bir seçilsin, iki de bir devletin temel düşüncesi tehlikeye girmesin, tartışmaya açılmasın.”

-"TRT, RTÜK VE YÖK’Ü ANAYASA’DAN ÇIKARIN"

Mevcut Anayasa’da pek çok lüzumsuz kurumun olduğunu söylen Cindoruk, TRT, RTÜK, YÖK’ü örnek gösterdi. Cindoruk, “TRT, RTÜK, YÖK’ü Anayasa’dan çıkaralım yasalarla düzenler hale getirelim. YÖK disiplin kurulu gibi çalışmasın, akademik kariyerleri tanzim eden, değerlerde bir sentez yaratan bir kurum olsun. Anayasa’da pek çok lüzumsuz kurum var, kuruluş var. Bunların hepsini kanunlara çevirelim” diye konuştu.

-“BİZ SADECE BİZE DARBE YAPANLARLA UĞRAŞTIK, ORDU İLE DEĞİL”-

Cindoruk, AKP iktidarının Türk Silahlı Kuvvetleri üzerinde haksız bir yıpratma çabası olduğunu belirterek, “Bu devletin koruyucu unsurları demokrasidir, milli meclistir, doğrudur ama bir de milli ordumuz var. Biz dahi milli ordumuz üzerinden bir spekülasyon yapmadık. Bize darbe yapıldı ama sadece darbe yapanlarla uğraştık, ordumuzu onların dışında tuttuk. Son günlerde ordumuza karşı yapılan hücumları, haksız eleştirileri, gerçekten ayıplıyoruz. Milli orduya bağlılıklarımızı sürdürmeliyiz, nereye kadar darbe yapmaya teşebbüs edinceye kadar. Darbe, bir demokrasi için en büyük yıkımdır, bunları yaşamış olduğum için söylüyorum ama darbe yapmayan ordu da bir devletin şanıdır, şerefidir, hazinesidir” diye konuştu. Ordunun siyasetin dışında tutulması gerektiğini söyleyen Cindoruk, ancak bunu kabul etmenin Türk ordusunun yıpratılmasına izin vermek olamaması gerektiğinin altını çizdi. Cindoruk AKP hükümetine işaret ederek, “Ordumuzun demokratik yapıya bağlı olmasını istiyoruz, onu sağlayamayanların ordudan şikayet etmelerini ise haksız buluyoruz. Kendi yetersizliklerini ordunun ihtirası gibi göstermelerini de yanlış buluyoruz” dedi.

Cindoruk, “milli birlik, beraberlik için de olan bir Türkiye” düşüncesinden hareketle, kendilerinin hiçbir zaman “federasyon, konfederasyon, özerk idare gibi yeni bölünmelere, yeni düşüncelere” kapılarının açık olmayacağını belirtti.

ANKA

En Çok Aranan Haberler