Çin Halk Cumhuriyeti’nin deri sektöründe öne çıkan şehri Haining’den 18 kişilik bir heyet, İstanbul Deri Fuarı (İDF)'na katılmadan önce temaslarda bulunmak üzere İzmir’i ziyaret etti. Deri ve deri giysi alanında faaliyet gösteren firma temsilcileri ve Haining Deri Sanayicileri Derneği yetkililerinden oluşan heyet, ilk olarak Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)’nde, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (EDDMİB) Yönetim Kurulu üyeleriyle buluştu.
İzmir ve Ege Bölgesi'nin deri sektöründeki önemine ilişkin bir filmin seyredilmesinden sonra geçilen karşılıklı konuşmalarda, her iki taraf temsilcileri de buluşmadan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Dernek Genel Sekreteri Gong Huihong, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu'nca 2012 yılında Haining'e yapılan ziyaretin bir benzerini İzmir’e düzenlemekten büyük mutluluk duyduklarını, Türk derisinin Çin pazarında çok önemli bir değere sahip olduğunu söyledi. Huihong, üretim ve tasarım aşamalarında Türk deri sektörünün bilgi birikimine ihtiyaç duyduklarını belirtti.
Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Jak Galiko ise Çin’in geçmişte sadece ihracat yapan bir ülke konumundayken son yıllarda gelir düzeyinin yükselmesiyle iç tüketiminin de önemli derecede arttığını, bu sebeple yüksek nüfusuyla, nihai ürün için çok önemli bir pazar haline geldiğini söyledi. Dünyanın sayılı deri ve deri ürünleri fuarları arasında yer alan All China Leather Exhibition-ACLE (Deri, Deri Ürünleri, Makine ve Ekipmanları Fuarı)'nin 4-6 Eylül 2012 arasında Çin’in Şanghay şehrinde düzenlendiğini ve iki ülke arasında, deri sektörüne ilişkin ticari ortaklığın sıkı bir şekilde mutlaka gelişeceğine ifade eden Galiko, ”Biz bu ticari ortaklığın tohumlarını, ACLE Deri Fuarı’na millî katılım düzenleyerek yıllar önce ekmiştik. O fuara 50 firmanın iştirakiyle EİB Genel Sekreterliği organizasyonunda ve Deri Tanıtım Grubu desteğiyle gerçekleştirilen millî katılım çok başarılı geçmişti. Çin pazarının, tartışmasız Türk deri ve deri mamulleri sektörü için önemli olduğunu unutmamak lazım. 13 yıl içinde Türkiye’den Çin’e ve Hong Kong’a yapılan 1 milyon 660 bin dolarlık deri ve deri ürünleri ihracatına İzmir Serbest Bölgesi’nden yapılan ihracat da ilave edildiğinde 2012 yılında yüzde 10 artış yaşandığını ve rakamın 125 milyon doları bulduğunu görüyoruz.” dedi.
EİB'deki toplantının ardından tabakhane tesisi ziyaret etmek ve görüşmelerde bulunmak üzere İzmir Serbest Bölgesi’ne geçen heyet, daha sonra deri giysi alanında faaliyet gösteren firmaları da ziyaret etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz