YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çin’in siyah pirincinde ilk hasat yapıldı, üretici memnun

Anavatanı Çin olarak bilinen siyah pirincin deneme üretimine başlandı. Daha önce özel bir firma tarafından...

Çin’in siyah pirincinde ilk hasat yapıldı, üretici memnun

Anavatanı Çin olarak bilinen siyah pirincin deneme üretimine başlandı. Daha önce özel bir firma tarafından İtalya’dan ithal edilen pirincin tohumu, Trakya Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü tarafından temin edildi.
Filipinler’deki Uluslararası Çeltik Araştırmaları Enstitüsü’nden alınan iki cins siyah deneme ekimi yapıldı. Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü arazisinde yapılan deneme ekiminde yaklaşık 300 kilogram civarında çeltik elde edildi.
Edirne’nin Uzunköprü ve İpsala ilçeleri ile Adana ve Karadeniz Bölgesi’nden talep eden çiftçilere siyah pirinç dağıtıldı. Tüketici ve üreticiden talep gelmesi durumunda siyah pirinçin üretimi yaygınlaştırılacak.
Trakya Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Çeltik Projesi Lideri Doktor Halil Sürek, çeltiğin her alanında ülke ihtiyaçlarına göre araştırmalar yaptıklarını söyledi.
Siyah pirinç konusunun iki yıl önce gündeme geldiğini anlatan Sürek, “Bunun sonucunda iki tane siyah pirinç çeşidinin üretimini başlattık. Geçen yıl 300 kilo civarında tohum ürettik. Bunları çiftçilere verdik. Bizim yine iki çeşit bazında çalışmalarımız devam ediyor. eğer çiftçilerimizden talep gelirse piyasada ihtiyaç duyurulsa hiç yurt dışından ithal etmeden ülkemizde yerli üretimle bu tüketici ve üreticilerimizin ihtiyaçlarını bu şekilde karşılayacağız.” dedi.
Siyah pirincin bitki ve tip olarak normal pirincten bir farkının olmadığını anlatan Sürek, “Normal pirincin kabuğunu soyulduğu zaman tanesi kahverenkli çıkarken bunda ise siyah olarak çıkıyor. Beyaz renk ile parlatıldığı zaman bu da beyaz olur. Tüketiminde selüloz oranı daha yüksek normal beyaz pirince nazaran. Selüloz oranı yüksek olduğu için yapılan bazı diyetlerde yemek olarak kullanılmaktadır.” bilgisini verdi.
Türkiye’nin pirinç ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılandığı Edirne’nin İpsala ilçesinde siyah pirinci ilk kez deneyen Rıdvan Ayaz isimli üretici yaklaşık 5 dönümlük alanda yaptığı deneme ekiminden elde ettiği verimden memnun kaldığını söyledi. Ayaz, siyah pirinçten dönüm başına yaklaşık 400 kilogram yakın rekolte beklediklerini anlatarak bu rakamın 700 kilogram civarında gerçekleşmesinin sevindirici bir durum olduğunu ifade etti. Ayaz, “Rekolte iki katı çıkması bizi sevindirdi. Bu pirinci olabildiğince az tarımsal ilaç ve az miktarda kimyevi gübreler kullanarak yetiştirdik. Şu anda pirincin kuruma ve ayıklama işlemi yapılıyor. Kendi yetiştirdiğimiz ürünün büyük bir kısmını seneye tohumluk olarak saklayacağız.” diye konuştu.
Ayaz, elde ettiği pirinç tohum olarak saklayacağını ve gelecek sezonda daha fazla alanda ekim yapmayı düşündüğünü vurguladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler