HABER

Çin'in yeni liderleri kimler?

Çin Komünist Partisi, bir haftadır süren kongresinin ardından ülkeyi yönetecek yeni liderlerini seçti. Önümüzdeki on yıl boyunca Çin'i yönetecek olan yeni liderlerin portreleri.

Çin Komünist Partisi, bir haftadır süren kongresinin ardından ülkeyi yönetecek yeni liderlerini seçti.

Partideki emektar üyelerce isimleri belirlenen ve 2000 delegenin oylarıyla seçilen yedi kişi, Çin'in en güçlü organı olan Politbüro Daimi Komitesi'nde yer alacak.

Gelecek on yıl boyunca Çin'i yönetecek olan bu liderler şunlar:

Şi Cinping

Çin Komünist Partisi'nin yeni lideri olan Şi Cinping'in gelecek yıl Cumhurbaşkanlığı görevini de devralması bekleniyor.

Eski bir liderin oğlu olan ve "küçük prens" olarak anılan Şi Cinping, babasının tasfiye edilmesi üzerine köyde çalışmaya gönderildi.

Orduyla yakın ilişkisi ve kamu işletmelerine destek vermesi, Şi Cinping'in muhafazakârlığının işareti olarak gösteriliyor.

1953'te Pekin'de doğan Şi Cinping, Tsinghua Üniversitesi'nde kimya mühendisliği okudu. 1974'te ÇKP'ye katıldı. Hebei, Fujian ve Zejiang bölgelerinde çalıştıktan sonra 2007'de Şanghay'da parti sorumlusu olarak görev aldı ve bir yolsuzluk skandalını temizleme işini üstlendi.

Açık sözlülüğüyle tanınan Şi Cinping'in, 2004'teki bir konuşmasında parti yetkililerine şunları söylediği belirtiliyor:

"Eşlerinize, çocuklarınıza, akrabalarınıza, arkadaşlarınıza ve personelinize hükmedin; sonra da iktidarı kişisel çıkarlarınız için kullanmadığınıza yemin edin."

Çin halkının büyük bölümü, Şi Cinping'in eşi folk şarkıcısı Peng Liyuan'ı ondan daha fazla tanıyor. Kızlarının ABD'deki Harvard Üniversitesi'nde öğrenim gördüğü söyleniyor. Şi Cinping de, kısa bir süre Iowa'da kalmış.

Li Kekiang

Li Kekiang'ın kariyeri, kırsal bir komünde işçi olarak başlayıp partinin bölge liderliğine ve oradan Çin başbakanlığına kadar uzanıyor.

Çin'deki yoksulları gözetmesiyle tanınıyor.

Partinin gençlik kolunda birlikte çalıştığı Cumhurbaşkanı Jintao'ya yakın. Başbakanlığı Wen Jiabao'dan devralacak. Ancak Kekiang'ın rahat ve mutabakatçı yaklaşımı nedeniyle, Çin ekonomisinin çıkarlarının gerektirdiği direngenliği gösterebileceğinden emin olmayan bir kesim var.

1955'te Anhui bölgesinde doğan Li Kekiang, babasının bölge parti örgütünde teklif ettiği görevi reddederek Pekin Üniversitesi'nde hukuk okumaya başladı. 1998'de Henan bölgesinde Parti Sekreteri Yardımcısı olarak seçilen Li Kekiang bir yıl sonra Çin'in en genç valisi oldu.

Ancak yoğun nüfusa sahip bu kırsal bölgede, yangınlar ve virüslü kan nakliyle yayılan AIDS salgını, büyük sorunlar yarattı. Kekiang'ın bölge ekonomisini gözden geçirmesi ve devlet mülkiyetindeki sanayiye uygulanan reformlardan olumsuz etkilenen Liaoning sanayi bölgesinde yaptığı düzenlemeler, olumlu karşılandı.

Jang Dejiang

Bir İngiliz işadamının öldürülmesine adı karışan eşi ve olayı örtbas etme girişimlerinden dolayı görevden alınan Bo Şilay'ın yerine Çongking bölgesi Parti Sekreterliğine seçildi.

Çin'in yeni liderlerinin birçoğu Batı ile ilişki halindeyken, Jang Dejiang, Çin'in eski müttefiki Kuzey Kore konusunda uzman ve başkent Pyong Yang'da ekonomi okudu.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nda bir tümgeneralin oğlu olan Jang Dejiang 2002'den 2007'ye kadar Guangdong bölgesinde Parti Sekreteri olarak görev yaptı.

2002'de bölgede baş gösteren ve zatürrenin ölümcül bir türü olan SARS hastalığı salgınına hükümetin yavaş tepki vermesi nedeniyle eleştiri aldı.

Gazetecilere ve protestoculara karşı sert tutumundan ötürü de tepki alan Jang Dejiang, işadamlarının parti üyesi olmasına karşı çıkması nedeniyle de reformcu olarak görülmüyor.

2008'de başbakan yardımcısı olarak atanan Jang, enerji, iletişim ve ulaşımdan sorumlu.

Yu Jengşeng

Çin'in en büyük kenti Şanghay'da Parti Sekreteri olan Yu Jengşeng, eski cumhurbaşkanı Jiang Zemin ve Hu Jintao'ya yakınlığı ve eski lider Deng Şiaoping'in ailesiyle olan ilişkileriyle tanınıyor.

Kardeşi 1980'lerde ABD'ye kaçmış olmasına rağmen Yu Jengşeng'in siyasi kariyeri devam etmiş. Bunda Deng Şiaoping'in tekerlekli sandalyedeki oğlunun desteğinin etkili olduğu düşünülüyor.

Yu Jengşeng'in babası kısa bir süre için, Madam Mao olarak ün salan Jiang King ile evlilik yapmış.

Harbin'deki Askeri Mühendislik Enstitüsü'nde eğitimini tamamlayan ve balistik füzeler konusunda uzman olan Yu Jengşeng 20 yıla yakın elektronik mühendisi olarak çalıştıktan sonra, 1980 ortalarından itibaren doğudaki Kingdao bölgesinde vali ve parti lideri olarak görev yaptı ve en tanınmış Çin markaları olan Tsingtao birasıyla, Haier cihazlarının kuruluşunda rol aldı.

Basit bir otomobille ve az sayıda koruma görevlisi ile dolaşan ve sadeliğiyle tanınan Yu Jengşeng, kentsel gelişim ve bunun yarattığı çevre sorunları ve gelir dengesizliği gibi çelişkilere dikkat çekiyor.

Liu Yunşan

55 yaşındaki Liu Yunşan, partinin medya ve internet politikalarını belirleyen propaganda bölümünden sorumlu.

1968'den itibaren 30 yıla yakın bir süre İç Moğolistan'da çalışan Liu Yunşan, resmi haber ajansı Şinhua'da muhabir, halkla ilişkiler uzmanı ve son olarak da parti sekreter yardımcısı olarak görev yaptı.

Şanksi bölgesinde doğan ve 1971'de partiye giren Liu Yunşan, Parti Okulu'ndan mezun oldu. Cumhurbaşkanı Hu Jintao ile partinin gençlik kolunda çalışan Yunşan yakın bir müttefik olarak görülüyor. Oğlu Liu Lefei, tanınmış bir özel yatırımcı.

Politbüro Daimi Komitesi'ne seçilen Liu Yunşan'a, propaganda bölümü sorumluluğunun verilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Çok sayıda insanın hükümeti eleştirmek için internet forumlarını kullanması konusunda kaygılarını ifade eden Liu Yunşan, "İnternette bilgi yayılımını denetlemek mümkün değil. İnternet kullanıcılar bilgi paylaşımında serbest olmalı ama belli kurallara da uymalı" diyor.

Vang Kişan

Küresel ekonomi ve Çin'in ABD ile ekonomik ilişkileri konulu tartışmalarda önemli bir isim olan Vang Kişan Batılı liderlerin yakından tanıdığı bir isim.

Dinamikliği ve statükoyu zorlaması özelliği nedeniyle, siyasi hocası eski başbakan Zhu Ringji'ye benzetilen Vang Kişan, kriz idaresi becerilerinden dolayı da "itfaiye şefi" olarak, onunla aynı lakabı paylaşıyor.

Taraftarları, bu özellikleri nedeniyle Vang Kişan'ın Li Kekiang'dan daha iyi başbakanlık yapacağına inanıyor.

Üst düzey bir yetkilinin oğlu olan Vang Kişan eski başbakan yardımcısı Yao Yilin'in kızı Yao Minşan ile evli. Kuzey Batı Üniversitesi'nde tarih okuyan ve araştırma görevlisi olarak çalışan Vang Kişan 35 yaşında partiye girdi.

2004 'te Pekin belediye başkanı olan Kişan, SARS salgını sırasında olayı önemsiz göstermekten ziyade, Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte çalışma ve karantina uygulaması nedeniyle olumlu puan topladı.

Cang Gaoli

Pekin'in doğusunda büyük ve zengin bir kent olan Tianjin'de parti lideri olan Cang Gaoli, Fujian'da doğmuş ve Xiamen Üniversitesi'nde ekonomi ve istatistik okudu.

Petrol endüstrisinde başlayan kariyerine 1980'lerin ortasından itibaren güneydeki Guangdong bölgesinde parti görevlisi olarak devam etti.

1998'den sonra ise Hong Kong yakınlarındaki Şencen kentinde parti sorumlusu oldu.

Bu sırada eski cumhurbaşkanı Jiang Zemin ile geliştirdiği ilişkilerinin Gaoli'nin 2002'de Şandong valisi olarak atanmasında etkili olduğu düşünülüyor.

Cang Gaoli, Tianjin'in finans merkezi olarak geliştirilmesi girişimini yürüttü.

En Çok Aranan Haberler