Cinsel ilişki sırasında batma, acı, yanma, tahriş gibi sorunlar yaşıyorsanız disparoni yani ağrılı ilişki yaşıyor olabilirsiniz. Kadınların yüzde 70 gibi büyük bir oranını etkileyen bu sorun, ilgili hekimlerin en sık karşılaştıkları durumlardan. Peki ilişki sırasında vajinada yanma ve acı durumunda ne yapmak gerekir?
Oldukça önemli bir problem, partnerler arasında hoşnutsuzluğa ve cinsel ilişki sırasında korkuya yol açabiliyor, bu durum cinsel yaşantıyı direk etkiler, kadında özgüven kaybına, ilişkiden kaçınmaya ve beraberliğin tamamen bozulmasına yol açabilir.
İlginç olan , sorunun önemine rağmen, disparoninin farkında olan çiftlerin çok az bir kısmı doktora başvurur. Disparoni ilk cinsel ilişki den itibaren (primer) başlayabileceği gibi, hayatın ileri dönemlerinde sonradan (sekonder) ortaya çıkabilir. Bu sorunun nedenleri iki ana grupta toplanır,psikolojik veya fizyolojik. Bu şikayetten muzdarip hastalarda ayrıntılı ifade ve bu ifadenin analizi çok önemli,ağrının tam lokalizasyonu ,süresi,onu arttıran veya azaltan faktörler sorulup araştırılmalı.çocukluk döneminde yaşadığı cinsel istismar veya daha ileriki yaşlarda taciz veya tecavüz yada daha önce yaşamış olduğu başarısız cinsel ilişkisinin olup olmadığı araştırılır.
Bu tarz korkular ilişkiye başlarken vajinal kayganlaştırıcı salgıyı baskılayıp kuruluğa ve ağrılı cinsel ilişkiye yol açabilir.ayrıca seksüel yanlış inançlar,suçluluk duygusu,ayıp ve günah işlediğine ve cinsel ilişki de aşağılanıp kirlendiğine inanan kadınlar yine aynı sebepten dolayı disparoni yaşayabilirler. Şimdiye kadar bahsettiğim etkenler işin psikolojik yanıdır.
Sorunun bir de önemli olan fiziyolojik sebepleri de var;
Disparoni, vajinal girişte mi, vajinanın ortasında mı, tam penis penetrasyonunda derin de mi yoksa tüm bu noktalarda birden mı hissedildiği tespit edilmeli, çünkü bölgeye göre etkenler farklı olabiliyor.
Ağrı vajinanın girişinde hissediliyorsa bu ağrının nedeni iltihaplanmış bartholin bezi veya sert bir himen halkası olabileceği gibi, basit bir mantar enfeksiyonu,v ulvit, vajinal akıntılar, vajinit türleri, eski epiziyotomi nedbesi, hpv enfeksiyonu vajina girişinde ağrıya yol açabilir.
Disparoninin en sık nedeni ise vajinal lubrikant salgısının az olması bununda sürtünme travma ve ağrıya yol açmasıdır, bu da genellikle ön sevişme süresinin kısa ve yetersiz olmasına bağlı,daha uzun bir ön sevişme sorunun giderilmesine genelde yeterli olur.
Lubrikant salgı yetersizliği ayrıca menapoz ve atrofik vajinitte de ortaya çıkar, bu durumlarda uygun tedavinin yanında kayganlaştırıcı jellerden de yararlanılabilir.
Bazı kozmetik maddeler (sabun,deterjan) veya sentetik iç çamaşırlar ciltte reaksiyona yol açıp penis penetrasyonu sırasında ağrıya yol açabilir.
Vajinanın orta kısmında duyulan ağrıya ise, sistit, üretrit veya vajinanın yapısal olarak kısa olması neden olabilir.
Derin penetrasyondaki ağrılar ise daha çok karın ve kasıklar bölgesinde hissedilir ve genellikle PİD dediğimiz daha ileri genital infeksiyonlarla ilişkilidir mesela yumurtalık veya tüplerin iltihabı, ayrıca bu infeksiyonların karın içerisinde oluşturdukları yapışıklıklar, derin penetrasyon ağrılarına sebep olabilir
Keza endometriozis hastalığı karın içerisinde ciddi yapışıklıklara yol açıp cinsel ilişki ağrılarına neden olabileceği gibi, karın içindeki kitleler, miyomlar, pelvisteki organların sarkması, rahimin arkaya dönük olması, bazı iltihabi barsak hastalıkları ilişki de karın ve kasıklarda ağrıya yol açabilir.
Saydığım bütün disparoni sebepleri uygun teşhis , doğru psikolojik ve medikal tedavi ile giderilmesi ve kalitesi bir cinsel yaşam sürmek mümkündür.
jin.Op.Dr.Rami ASKER
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
**SORU VE GÖRÜŞLERİNİZ İÇİN:drramiasker@mynet.com
**
Facebook: Rami Asker
jin.Op.Dr.Rami ASKER kimdir?
Doğum Tarihi ve Yeri: 1970 - Kuveyt
Mezuniyet: İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 1995
İhtisas: İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 2006
Bölüm: Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Meslekteki Özel İlgi Alanları: Adet Düzensizlikleri, HPV, Kondilom, Ürogenital İnfeksiyonlar, Menapoz, Özel Aile Planlaması, Gebelik takibi, Jinekolojik Kanser Taramaları, Genel Jinekoloji ve Doğum.
Bildiği Yabancı Diller: İyi derece de İngilizce, Arapça, Bulgarca, Az derece de Yunanca ve Rusça
Üyelikler: Türk Tabipler Birliği, Türk Jinekoloji ve Obstetri Derneği, Türk Perinatoloji Derneği, Türkiye Maternal Fetal Tıp ve Perinatoloji Derneği, Jordanian society of obstetricians and gynaecologists, Bulgarian society of obstetrics and gynecology, Kuwait-arab association of obstetrics and gynaecology societies.