SAMSUN (İHA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatrisi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Seher Akbaş, cinsel istismara uğrayan çocuğun beyin fonksiyonlarının aşırı stres depresyon gibi etkenlerden dolayı değiştiğini söyledi.
Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde sağlık personeline yönelik 'Çocuk İstismarı' konulu seminer düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak katılan Yrd. Doç. Seher Akbaş, çocuk istismarının çocuk üzerinde büyük etkiler bıraktığına dikkat çekti. Çocuklarda cinsel istismarın herkesten gelebileceğini, 'bu yapmaz' gibi bir yaklaşım tarzının kesinlikle sergilenmemesi gerektiğini vurgulayan Akbaş, istismarcının önlenmemesi halinde sürekli devam edeceğini, bunu başka çocuklarda da sürdüreceğini, ortaya çıkmasının ise ya çocuğun anlatması ya da birinin fark etmesiyle olabileceğini belirtti.
Çocuğun söylediklerine inanmanın ve kayda almanın bu tür üzücü durumların önlenmesi için önemli olduğunu üzerinde duran Akbaş, "Çocukları yargılamadan, söylediklerini kabul etmek gerekiyor. Kesinlikle ön yargılı yaklaşılmamalı, onları dinlemeli, tedirgin olunduğu belli edilmemeli. Konuşması kesinlikle kesilmemeli. Çocuk kendilerine inanılmayacağından, başlarının belaya gireceğinden, istismarcının tehdidinden korkabilir" dedi.
Cinsel istismarda uğrayan çocuklarda gelişim ve psikolojik sorunların ortaya çıkabileceğini dile getiren Akbaş, "İstismar çocukların tüm yaşamını etkiler. Cinsel istismara uğrayan çocuk depresyon ve aşırı stres yaşamış olur. Bir kere strese maruz kalındığı takdirde beyin fonksiyonları değişiyor. Psikiyatrik hastalıklar ise yaşının ilerlemesine rağmen devam edebilir. Biz bu tür durumlarda uzun süreli değerlendirmeler yapıyoruz" diye konuştu.
İstismar durumunda öncelikle kim olduğunun anlaşılması gerektiğini vurgulayan Akbaş, çocukların güven duygularının gelişimsel ve okul sorunları yaşayacağını, intihar, alkol madde bağımlığı gibi riskleri de taşıdığını kaydetti.