KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Cinsel Sorunlar Çiftleri Uzaklaştırıyor

Tüm cinsel sorunların tedavisi vardır önemli olan doktora başvurmak..

Cinsel Sorunlar Çiftleri Uzaklaştırıyor

Tüm dünyada her üç yetişkinden biri en az bir tane cinsel sorun yaşıyor. Türkiye’de her 10 erkekten 7’sinin sertleşme sorunu var. Bu rakamların yüksekliğini görüp şaşırmayın. Cinsellik konusunda çoğu kişi sorunlarını konuşmaya, paylaşmaya, anlatmaya çekiniyor. Oysa Türkiye’de erkek ve kadınların %90’ı cinselliğin çok önemli olduğunu düşünüyor. Cinsel sağlık genel sağlığınızın çok önemli bir parçasıdır. Üstelik sağlıklı cinsel fonksiyonlara sahip olmanız sadece sizi değil ilişkilerinizi ve partnerinizi de etkiler. Cinsel fonksiyon sorunları yaşayanlarda hayat kalitesi de düşer.
Tedavi edilmeyen sorunlar büyüyor

“Cinsel fonksiyon bozukluğu nasıl hissetmenize neden oluyor?” diye sorduğumuzda en sık aldığımız yanıtlar arasında kendine güvende azalma, endişeli, öfkeli üzgün, depresif, cazibesiz ve mutsuz hissetme yer alıyor. Aynı şekilde hastaların partnerleri de kendilerini kızgın, utanç içinde, endişeli, şaşkın hissediyor, çoğunun kendisine olan güvenini azalıyor, kendilerini çekici hissetmiyor. Yani “Nasılsa geçer” diyerek sorunlarınızı paylaşmayı ertelediğinizde psikolojik sağlığınızı ve ilişki kalitenizi tehlikeye attığınızı bilmelisiniz.
Hangi cinsel sorunlarla karşılaşabilirsiniz?

Erkeklerde en sık gördüğümüz cinsel sorunlar arasında sertleşme problemi, erken boşalma, cinsel isteksizlik, geç boşalma sorunları yer alıyor. Bunların yanında cinsel organdaki doğumsal veya edinsel yapı bozuklukları, penis kısalığı veya eğriliği gibi şikayetler de görülüyor. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar da giderek artıyor. Kadınlarda da cinsel istek azlığı, orgazm sorunları, yeterli kayganlık sağlayamama, vajinusmus, ağrılı cinsel ilişki, menopoz sonrası gelişen sıkıntılar, doğum kontrol yöntemlerine bağlı sorunları görüyoruz. Kadında da erkekte de birden fazla sorun bir arada da görülebiliyor. Yani bir erkek hem istek azlığı, hem erken boşalma hem de sertleme sorunu yaşayabiliyor. Bir kadın ise istek, ağrı ve orgazm hastalıklarından aynı anda şikayetçi olabiliyor. Ayrıca partnerinizin sorunları sizi de etkileyebiliyor. Örneğin eşi sertleşme sorunu yaşayan bir kadında zamanla kendine güvende azalma, istek azlığı ve dolayısıyla gelişen lübrikasyon ve ağrı sorunları oluşabilirken aynı şekilde, eşi vajinismus ya da istek sorunu yaşayan bir erkek zamanla istek kaybı duyabiliyor.


cinsel sorunCinsel sorunlar neden oluşur?

Peki bu sorunlar neden oluşuyor? Öncelikle cinsel fonksiyon bozukluklarının sadece psikolojik olmadığını bilmelisiniz. Cinsel sorunlar altta yatan şeker hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol problemlerine, prostat hastalıkları veya ürolojik sorunlara, jinekolojik rahatsızlıklara, MS, omurilik hasarı veya geçirilmiş operasyonlara ait sinir sistemi sorunlarına, testosteron, prolaktin, tiroid gibi hormonların dengesizliğine, depresyon gibi psikolojik hastalıklara, kullanılan ilaçlara hatta sigara-alkol kullanımı, sağlıksız beslenme, hareketsiz bir yaşam, aşırı stres, kilo fazlalığı gibi hayat tarzı faktörlerine bağlı olarak da oluşabilir. Bunların yanında yanlış cinsel bilgiler, size, partnerinize veya ilişkinize ait faktörler de cinsel sorunların oluşmasına zemin hazırlayabilir. Cinsel sorunlar altta yatan bir hastalığın ilk belirtisi de olabilir. Burada önemli olan cinsel sorunlarınızın bir uyarıcı nitelik taşıyabileceğini bilmeniz, vakit kaybetmeden doktorunuza başvurup en uygun tedaviyi almanızdır.
Tüm cinsel sorunlar tedavi edilebilir

Cinsel sorunlarınızı kabul edip, bununla yaşamak zorunda değilsiniz. Bütün cinsel sorunların tedavisi vardır. Probleminiz ister yeterli sertlik elde edememek, ister tatminsizlik, ister isteksizlik veya kadınsanız istek duymamak, orgazm olamamak, lübrikasyon sorunları veya ağrı hastalıkları yaşamak olsun tümüne çözüm bulmak mümkündür. İlaçlar, enjeksiyonlar, tabletler, gerekirse ameliyatlarla sorununuz tedavi edilebilir. Çoğu hastamız utandıklarından, sorunlarının tedavisi olmadığını düşündüklerinden doktora başvurmuyor. Oysa cinsel sorunlarınızla ilgili tedavi olmadıkça bu sorunların artacağını, size ve ilişkilerinize birçok fiziksel, psikolojik ve duygusal sorun yaratacağını bilmelisiniz. - - - - - -

Önemli olan konuşmak

cinsel sorunSağlıklı cinsel fonksiyonlara sahip olmak istiyorsanız işe konuşmakla başlayın. Kendi istek ve beklentileriniz ile partnerinizin arzularını öğrenin. Cinsel sorun yaşadığınızda bunu içinizde tutmayın, utanmayın, paylaşın. Doğru cinsel bilgileri edinmeye çalışın. Şehir efsanelerinden uzak durun. Eş-dost-komşu tavsiyeleri ile uygulayacağınız yanlış tedavilerden kaçının. Bu yanlış tedaviler hem oldukça ciddi sağlık tehdidi oluştururlar hem sorununuzu çözmeyip sizi cinsel probleminizin çözümü olmadığına inandırırlar. Sağlıklı cinsellik tüm vücut sağlığınızın da iyi olduğunu gösteren bir bulgudur. Cinsel sorunlar yaşadığınızda vücudunuzda da bir sorun olabileceğini hatırlayın. Tatminkar ve mutlu cinsel beraberliklerin sadece fiziksel değil, duygusal ve psikolojik tatmin de sağlayacağını hatırlayın.

Cinsel sorunlarınızı doktorunuzla nasıl konuşacaksınız?
• Sorunu Sona Bırakmayın: Cinsellik, özellikle de seks hakkındaki konuşmalarda rahat olamayan kişiler genellikle konuyu gündeme getirmek için muayene odasından çıkacakları zamana kadar beklerler. Bu durum doktorunuzun sıkıntınızın ne olduğunu tam olarak anlamasına engel olabilir. Cinsel sağlıkla ilgili sorularınızı ziyaretinizin başında açıkça konuşmaya çalışın. Böylece sorununuzu konuşmak için daha çok zamanınız olur.


cinsel sorunHazırlıklı Olun: Doktorunuz genel sağlık durumunuz hakkında mümkün olduğu kadar çok bilgi almak isteyecektir. Mevcut diğer sağlık sorunlarınız ya da almakta olduğunuz ilaçlar (bazen sertleşme sorununun nedeni olabilir) hakkında doktorunuza bilgi verebilmek için hazırlıklı olun. İlk adım olarak, doktorunuz diğer sağlık durumlarınızı test etmek ya da kullanmakta olduğunuz ilacı ya da alım şeklini değiştirmek isteyebilir.

• Açık Olun: Bazen seks hayatınız hakkında kimseye söyleyemediklerinizi doktorunuza söylemeniz önemlidir. Sıkıntılarınız hakkında doktorunuzu ne kadar fazla bilgilendirirseniz, size o derece yardımcı olabilecektir.

• Doktora Eşinizle Birlikte Gitmeyi Düşünün: Doktor ile olan randevunuza eşiniz ile birlikte gitmeyi düşünebilirsiniz. Eşinizin düşünceleri doktor açısından yararlı olabilir. Ayrıca bu, eşinize cinsel hayatınıza önem verdiğinizi ve bunu geliştirmek için çaba harcadığınızı göstermenin bir yoludur.
Daha önce denemiş olsanız da olmasanız da, cinsel sorunlarınız için bir tedavi yöntemi ararken kendinizi rahat hissetmeyebilirsiniz. Her durumda, probleminizi doktorunuz ile paylaşmanız başarılı bir tedavi görme şansınızı önemli ölçüde yükseltecektir. Doktorunuz genel sağlık durumunuzu bir bütün olarak değerlendirmek isteyeceği için cinsel sorununuz dahil olmak üzere tüm tıbbi özgeçmişinizi ve sağlık durumunuzu doktorunuza aktarabilecek durumda olmanız faydalı olacaktır.
Prof. Dr. Halim Hattat

En Çok Aranan Haberler