HABER

Cinsel suçlarda ilaçlı tedavi başlıyor

Cinsel suçlarda ilaçlı tedavi yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Cinsel suçlarda ilaçlı tedavi başlıyor

Cinsel saldırı suçunu işleyen hükümlülere, ayakta, yatarak, ilaçlı, ilaçsız, cinsel dürtünün azaltılmasına veya denetimine yönelik tedaviler ile cinsel isteğin azalmasını veya yok edilmesini sağlayan tedavi uygulanacak.

Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlardan Hükümlü Olanlara Uygulanacak Tedavi ve Diğer Yükümlülükler Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Yönetmelik, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan hapis cezasına mahkûm olmuş kişilerin tedavi, iyileştirme ve diğer yükümlülüklerine ilişkin faaliyetleri, bu faaliyetleri uygulayacak ceza infaz kurumları, denetimli serbestlik müdürlükleri ve tedavi merkezleri ile bu merkezlerde görevli personelin görev, yetki ve sorumluklarını kapsıyor. Yönetmelik hükümleri suça sürüklenen çocuklar hakkında uygulanamayacak. Yönetmeliğin uygulanmasında görev alanlar insan haklarına, dürüslük çerçevesinde kararlılıkla hareket ederek, görevlerini yerine getirirken, aşağılayıcı, onur kırıcı veya küçük düşürücü davranışlarda bulunamayacaklar. Mağdur, hükümlü ya da aileleri hakkında öğrenilen bilgiler ve raporların gizliliği korunacak. Cinsel suçlardan hüküm giyenler hakkında, cezanın infazı sırasında veya koşullu salıverildikleri takdirde denetim süresi içerisinde, tıbbi tedaviye tabi tutulma, tedavi amaçlı programlara katılma, suçun mağdurunun oturduğu ve çalıştığı yerleşim bölgesinde ikamet etmekten, mağdurun bulunduğu yerlere yaklaşmaktan, çocuklarla bir arada olmayı gerektiren bir ortamda çalışmaktan veya çocuklar hakkında bakım ve gözetim yükümlülüğünü gerektiren faaliyet icra etmekten yasaklanma gibi yükümlülüklerden birine karar verilmesi için Cumhuriyet başsavcılığı tarafından infaz hâkimliğine başvuruda bulunulacak.

-İLAÇ BEDELLERİNİ SAĞLIK VE ADALET BAKANLIĞI KARŞILAYACAK-

Cinsel saldırı suçunu işleyen hükümlülere yönelik ayakta veya yatarak, ilaçla veya ilaçsız olarak veyahut her iki usul ile cinsel dürtünün azaltılmasına veya denetimine yönelik tedaviler ile cinsel isteğin azalmasını veya yok edilmesini sağlayan yöntem olarak tanımlanan tedaviye ilişkin yönetmelikte, cinsel suçlardan hüküm alanlar hakkında tıbbi tedavi yükümlülüğüne karar verilmeden önce sağlık kurulu raporu alınmak üzere bünyesinde ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı ile üroloji veya endokrinoji ve metabolizma hastalıkları uzmanı hekimler bulunan Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelere sevk edilecek. Gelen rapor göz önüne alınarak hükümlü hakkında tıbbi tedavi uygulanıp uygulanmayacağı kararı alınmak üzere dosyanın infaz hakimliğine gönderileceğine dikkat çekilen yönetmelikte, şu düzenlemeler yer aldı:

"Hakkında tıbbi tedavi yükümlülüğüne karar verilen hükümlü, gerek duyulması halinde bulunduğu kurum tarafından tedavinin uygulanması için ilgili sağlık kurumuna sevk edilir. Hükümlünün bulunduğu ceza infaz kurumu bölgesinde tıbbi tedavi kararının uygulanmasını sağlayacak sağlık kuruluşu yok ise hükümlü Bakanlık tarafından uygun başka bir kuruma nakledilir. Tedavi için kullanılacak ilaçların bedelleri Adalet ve Sağlık Bakanlıkları arasında düzenlenecek protokol kapsamında ödenir. Kapalı ceza infaz kurumunda bulunan ve hastanede yatarak tedavi edilmesine karar verilen hükümlülerin tedavileri mahkûm koğuşu bulunan devlet veya üniversite hastanelerinde yerine getirilir. Tedaviye yönelik işlemler, ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler için ceza infaz kurumu müdürlüğü, denetimli serbestlik altında ve koşullu salıverilen hükümlüler için ise denetimli serbestlik müdürlüğünce takip edilir. Tedavinin tamamlanıp tamamlanmadığı ile uygulanan tedavi ve süreç hakkındaki bilgiler altışar aylık süreler ile kurum müdürlükleri tarafından sağlık kurumundan istenir."

-TAKİPTE ELEKTRONİK CİHAZLAR KULLANILABİLECEK-

Tedavi amaçlı programa katılmanın hükümlülerin yeniden cinsel suç işlemelerini önlemek amacıyla ihtiyaç duyulan tedavi ve iyileştirme programları ile grup çalışmalarına veya bireysel çalışmalara katılma yükümlülüğünü içerdiğine dikkat çekilen yönetmelikte, tedavi amaçlı programların Adalet Bakanlığı veya ilgili kurum ve kuruluşlar, üniversiteler ile de hazırlanabilecek. Tedavi amaçlı programlara katılma kararı verilen hükümlülere uygulanacak tedavi programları, ceza infaz kurumunda psiko-sosyal servis, denetimli serbestlik müdürlüklerinde ise eğitim iyileştirme bürosu görevlilerince uygulanacak.

Hakkında suçun mağdurunun oturduğu ve çalıştığı yerleşim bölgesinde ikamet etmekten yasaklanma kararı verilen hükümlülerin denetim ve takibi, Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliği'nde belirlenen esaslar çerçevesinde denetimli serbestlik müdürlüklerince yerine getirilecek. Yükümlülerin topluma veya mağdura zarar verme durumu ile tekrar suç işleme riski açısından yoğun denetim altında tutulması söz konusu ise yükümlünün denetim ve takibinde elektronik cihazlar da kullanılabilecek.

-UYARI VE ÖNERİLERE UYULACAK-

Özellikle tehlikeli ve riskli olduğu tespit edilen yükümlülerin bilgileri gerekli önlemlerin alınabilmesi için polis ile paylaşılacak. Çocuklar hakkında bakım ve gözetim yükümlülüğünü gerektiren faaliyet icra etmekten yasaklananlar, kamu kurumu veya kamu yararına hizmet veren bir özel kuruluşta görev yapacaksa hakkında verilen tedbir kararı göz önünde bulundurulacak. Hükümlüler, cezalarının infazı sırasında ve koşullu salıverildikleri takdirde denetim süresi içinde, yapılan çağrılara, düzenlenen programlara ve hazırlanan denetim planına, tedavi ve iyileştirme çalışmaları kapsamında belirlenen yükümlülüklere, kararın infazı ve denetim için belirlenen kurallara, infazın yerine getirilmesinde görev alan personelin uyarı ve önerilerine uymak zorunda olacaklar. Ceza infaz kurumunda bulunan ve hakkında tıbbi tedavi kararı verilen hükümlüler, tedavileri süresince sadece tedavilerinin yapılabileceği kurumlara nakil edilebilecek. Yükümlü başka denetimli serbestlik müdürlüğüne naklini gerektirecek şekilde yerleşim yeri adresini değiştirmek isterse bu durumu ve yeni adresini önceden denetimli serbestlik müdürlüğüne gerekçesiyle birlikte yazılı olarak bildirilecek.

-UYARILARA UYULMAMASI İHLAL SAYILACAK-

Hükümlü hakkında verilen tedavi ve tedbir kararlarının yerine getirilmesi için uyulması gereken kurallar ile karara uygun olarak hazırlanan programa ve ceza infaz kurumu personelinin bu kapsamdaki uyarı ve çağrılarına uyulmaması yükümlülüğün ihlali sayılacak. Yükümlülüğün ihlal edilmesi durumunda, psiko-sosyal servis görevlilerinin hazırladığı rapor üzerine hükümlü idare ve gözlem kurulunca uyarılacak.

Yükümlülüğün yerine getirilmesi için uyulması gereken kurallar ile karara uygun olarak hazırlanan programa ve denetimli serbestlik personelinin bu kapsamdaki uyarı ve çağrılarına uyulmaması da yükümlülüğün ihlali sayılacak. (ANKA)

(YE/ERD)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler