Rahim ağzı kanseri, doğum kontrol, ertesi gün hapı hakkında bilinmeyen doğru bilinen yanlışlar..
Kaliforniya Palo Alto'daki Lucile Packard Children's Hospital doktorlarından Sophia Yen, cinsel konularda bilinen yanlışları ve doğrularını açıkladı
Yanlış: Tuvaletlerden cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalabilirsiniz.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklara neden olan bakteriler insan vücudu dışında, özellikle tuvalet gibi mekanlarda yaşayamaz. Bununla birlikte diğer hastalıklardan korunmak için tuvalet sonrası temizlik, ellerin iyi yıkanmasına dikkat edilmelidir. Bununla birlikte ten teması ya da öpüşme ile bazı hastalıklar bulaşabilir. Örneğin öpüşme ile herpes virüsü yayılabilir.
Yanlış: İlk defa seks yaptığınızda hamile kalmazsınız
İlk veya son defa seks yaptığınızda hamile kalma riski taşırsınız. Yapılan istatistiklere göre insanların yüzde 20'si seks yapmaya başladığı ay içinde hamile kalır.
Yanlış: Adet döneminizde hamile kalmazsınız.
Ne yazık ki adet döneminizde veya sonrasında (takvim yöntemiyle korunanlar için önemli) hamile kalma riskiniz düşük de olsa devam eder. Bu nedenle doğum kontrol hapı ya pa prezervatif kullanmayı unutmayın. Bazı kadınlar da hamile olduklarında bile adet görmeye devam edebilirler.
Yanlış: Kadınlar 18 yaşından sonra Pap smear testi yaptırmalılar.
Pap smear testi ilk ilişkiden hemen sonra ya da 18 yaşında önerilen bir test olarak biliniyor. Ancak pap smear aslında, uzman tarafından gerekli görüldüğü durumlarda seks hayatı en az 3 yıl aktif ve 21 yaşını geçmiş bayanlara öneriliyor.
Yanlış: Ertesi gün hapı düşüğe neden olur.
Acil durumlarda başvurulan ertesi gün hapı diye bilinen korunma ilacı, hamileyseniz düşüğe neden olmaz.
Bu nedenle hamile kalmamak için ilacın belirtilen saatte sadece korunma açamlı kullanılması öneriliyor.
Yanlış: Doğum kontrol ilaçları kilo aldırır
Kapsamlı olarak yapılan klinik araştırmalarda doğum kontrol ilaçlarının kilo alma ile bağlantısı olmadığı tespit edildi. Özellikle 2006 yılında 44 farklı yaş ve kiloda bayanlar üzerinde yapılan araştırmalarda kilo almaya neden olan hiçbir etki tespit edilemedi. Dr. Yen, birkaç kadından doğum kontrol ilaçları nedeniyle kilo aldıkları şikayeti üzerine yaptıkları incelemelerde bir sorun tespit edemediklerini kaydetti.
Sadece bir tip gebelik önleyicinin, doğum kontrol iğnesinin "depot medroxyprogesterone acetate (DMPA)" kilo aldırıcı etkisi olabileceği belirtildi.
Yanlış: Spiral olarak bilinen IUD korunma yöntemi ergenlik döneminde kullanmak uygun değildir.
Spiral 12 yıl gibi uzun bir süre gebelikten korunmak için kullanılabilir. 18 yaş altı kadınların kullanımı için çok uygun olmadığı yönündeki araştırmalar 2007 yılında ACOG tarafından yenilendi. Spiral, ergenlik dönemi ve yetişkinler için en güzvenli doğum kontrol yöntemlerinden biri olarak belirlendi.