Dünyada sadece birkaç ülkede serbest olan "bebek cinsiyetini önceden belirleme" yöntemini yasak olmasına rağmen uygulayan bir Türk tüp bebek kliniği İngiltere'de yakayı ele verdi. İngiliz devlet televizyonu BBC'nin Colette McBeth adlı muhabiri, gelen ihbar üzerine müşteri gibi davranarak Londra'daki bir dişçi kliniğine gitti. Jinemed Centre adlı Türk kliniğinin dişçi ofisini kiraladığı ve burada potansiyel müşterilerden "ısmarlama bebek" siparişi aldığı belirlendi. BBC muhabiri, "33 yaşındayım ve normal yollardan iki erkek çocuğumuz var..." deyip daha sözünü bitirmeden karşısında kendini Jinemed temsilcisi olarak tanıtan kişi, "Yani kız çocuk istiyorsunuz" diye cevap verdi.
Türkiye'ye iletti
Colete McBeth, ana rahmine üç embriyo yerleştirilmesinin hayli riskli bir uygulama olduğunu belirterek, haberinde Londra'daki King's College uzmanlarından Profesör Peter Braude'nin, "Genç bir kadına üç embriyo gerçekten kötü bir uygulama ve birden çok (ikiz, üçüz) hamilelik riski içeriyor" sözlerine yer verdi. BBC muhabiri, İngiltere'de embriyo yerleştirme sayısının maksimum iki olduğunu ve doktorların, içerdiği büyük riskler sebebiyle, bire indirilmesi için çaba gösterdiklerini kaydetti. Preimplantasyon Döneminde Genetik Tanı (PGD) ile embriyonun tipini kullanarak doğacak bebeğin cinsiyetine karar verilmesinin neredeyse garanti olduğunu ancak, birçok ülkenin bu yöntemi sadece ciddi hastalıkların tedavi edilmesinde kullandığını belirtti.
McBeth, olayın ardından Jinemed yetkililerini telefonla arayıp ısmarlama bebek uygulamasını yapıp yapmadıklarını sordu. Aldığı yanıt olumsuz olunca da elinde bunu doğrulayan bir video kaydı olduğunu söyledi. Ardından bu kaydı Türk yetkililerle paylaştı. Sağlık Bakanlığı olaydan sonra klinikle ilgili soruşturma başlattı. Ayrıca İngiliz hastaları söz konusu kliniğe karşı uyardı.
Jinemed yalanladı
Görüntülerde herhangi bir para pazarlığı yapılmadı ancak, BBC dünyada bu uygulamanın serbest olduğu ülkelerde ısmarlama bebeğin faturasının 15 bin ile 35 bin dolara kadar ulaştığını yazdı. ABD ve Rusya'da bebeklerin cinsiyetinin doğumdan önce seçilmesi yasalara uygun. Haberden sonra bir açıklama yayınlayan Jinemed Tüp Bebek Merkezi Kurucusu Prof. Dr. Teksen Çamlıbel, haberin doğru olmadığını söyledi. Çamlıbel, "Söz konusu olan PGD ile cinsiyet belirleme Jinemed'de kesinlikle yapılmamakta olup hastaların talepleri doğrultusunda, K.Kıbrıs, Yunanistan, ABD, Rusya, Hindistan'daki merkezlere yönlendirmekteyiz" dedi.