HABER

Çipras'tan darbeci askerlerle ilgili son dakika açıklama

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'tan flaş açıklama... Çipras, Yunanista'a kaçan darbeci askerlere ilişkin "Darbeciler Yunanistan'da hoş karşılanmaz" dedi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, yarın gerçekleşecek tarihi ziyaret öncesi Türkiye'ye mesajlar gönderdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Atina ziyaretine saatler kala açıklama yapan Yunanistan Başbakanı, firari askerlerle ilgili sürpriz bir çıkış yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ağırlamaya hazırlanan Çipras, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye'den kaçan askerlerin hoş karşılanmayacağını söyledi. Çipras, "Darbeciler Yunanistan'da hoş karşılanmaz" dedi.

Anadolu Ajansı'na konuşan Çipras'ın sözlerinden satır başları şöyle:

"Benim duruşum her zaman net olmuştur: Yunanistan'da darbeciler hoş karşılanmaz. Bu kapsamda, Türkiye ile güvenlik ve yargı alanlarındaki işbirliğimize devam ediyoruz.

Halklarımızın doğal afetler, Yunanistan'daki ekonomik kriz, terör saldırıları ve Türkiye'deki hain darbe girişimi gibi zamanlarda gösterdikleri karşılıklı desteğin rehberliğinde hareket etmeliyiz. On yıllar sonra bir ilk olan Türkiye Cumhurbaşkanı tarafından gerçekleştirilecek ziyaretin ileriye dönük cesur adımlar atmamız için önemli bir fırsat olduğuna inanıyorum.

Bugün bölgemizde ve de Avrupa'da, bölgenin istikrarına, güvenliğine, göç ve ekonomiye ilişkin önemli zorluklarla karşılaştığımız bir dönemden geçiyoruz. Üç kıtanın kavşak noktasında bulunan Türkiye ve Yunanistan, bu zorlukları hem göğüsleyebilmeli hem de bölgenin sunduğu fırsatları yakalayabilmeli. Bu kapsamda, diyalog ve ilişkilerimizin ikili boyutunu geliştirmemiz her zamankinden daha önemli.

Öncelikle, göçe ilişkin işbirliğimize, ekonomiye ve halklar arasındaki irtibata ilişkin pozitif gündemimizi ilerletmeliyiz. AB-Türkiye göç mutabakatının yanı sıra ikili geri kabul anlaşması mümkün olduğunca etkili bir şekilde uygulanmaya devam etmeli. Aynı zamanda ulaşım ağları, enerji, ticaret, kültür ve turizm alanlarında önümüzde önemli projeler var. TAP-TANAP boru hattı hızlı şekilde ilerliyor ve farklı doğalgaz projelerine ilişkin görüşmeler var. Yakın zamanda, Selanik-İzmir arasındaki gemi seferlerini başlatabileceğiz. Selanik-İstanbul arasındaki tren bağlantısını yeniden açabilecek ve gelecekteki ulaşım projeleri üzerinde çalışabileceğiz.

Kıbrıs'ta Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına dayalı adil ve kalıcı bir çözüm için müzakerelerin yeniden başlamasına yönelik bir destek mesajı göndermemiz önemli. Bu müzakereler iki topluluk hazır olduğunda yeniden başlamalı ve başarıyı garanti edecek şekilde hazırlanmalı.

Türkiye'nin katılım süreci ve AB-Türkiye diyaloğu bugün her zamankinden daha önemli. Biz yan yana yaşıyoruz. Yunanlar olarak, Türkiye'de demokrasiyi ve Avrupa'ya dönük bir Türkiye'yi destekliyoruz. AB'nin duruşu ve taahhütlerinde net olması ve Türkiye'nin de zorlu bir dönemin ardından yönünü çizmesi gerektiğine inanıyorum.

Türkiye, taahhütlerini yerine getirerek ve Ege'de göç akışını azaltarak mutabakata bağlılığını gösterdi. Ancak, Doğu Ege adalarında durum halen zor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra AB liderleriye mutabakatın uygulanma şeklini görüşeceğim."

15 Temmuz'dan sonra helikopterle Yunanistan'a kaçan darbeci sekiz askerin yargı süreci, halen Yunanistan'da devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seyahati; üçüncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın 1952'deki Yunanistan gezisinden 65 yıl sonra Atina'ya Türkiye'den cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret niteliği taşıyacak.

Erdoğan'ın ziyaretine günler kala Atina'daki DHKP-C hücresine baskın yapılmış ve dokuz terörist yakalanmıştı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler