CÜNEYT ÇELİK - Kars'ta atlı cirit tutkunları, aralarında yaptıkları müsabakalarla hem kış müsabakaları için atlarını dinç tutuyor hem de dostluklarını geliştiriyor.
Türklerin Orta Asya'dan Anadolu'ya geldikleri dönemden beri oynadıkları savaş oyunu olarak bilinen atlı spor cirit, dostluğu kardeşliği ve birlikteliği pekiştiriyor.
Orta Asya ve Anadolu'da yüzyıllardır oynanan ata sporu cirit, Kars'ın Selim ilçesine bağlı köylerde yaşayan genç yaşlı herkesin vazgeçilmez tutkusu. Özellikle kışın erken saatlerde atlarını yemleyip tımarlayan ciritçiler, müsabakanın yapılacağı alana gelip atları hazır hale getirip sahaya sürüyor.
Bahar aylarında Selim ilçesi Tren İstasyonu'nda atlarını daha çok kışın yapılan müsabakalara hazırlamak ve dinç tutmak için dostluk müsabakaları yapan cirit tutkunları, at sırtında cirit atma ve tutmadaki hünerlerini sergileyip izleyenlere keyifli anlar yaşatıyor.
Turnuva öncesi yapılan hazırlık maçlarıyla bu geleneksel sporun yaşatılması ve atların kışın yapılacak müsabakalara hazır olması amaçlanıyor.
- Maç sonunda dostluk kazanıyor
Dostluk havasında geçen müsabakalarda yenilen takımdaki ciritçiler, rakiplerini kutlamayı ihmal etmiyor.
Akçakale Köyü Allahuekber Dağı Atlı Cirit Kulübü ile Başköy Spor Kulübü arasında oynanan maç sonrasında iki takım da ödüllendirildi. Selim Kaymakamı Zafer Yiğit, her iki takıma başarılarından dolayı kupa takdim etti.
Akçakale Köyü Allahuekber Dağı Atlı Cirit Kulübü Şimşek Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede hem yaz hem de kış aylarında cirit oyununun yoğun ilgi gördüğünü söyledi.
Son dönemde bu ata sporunun yoğun ilgi gördüğünü ve ilginin giderek arttığını vurgulayan Yıldırım, "Doğu Ekspresi ile gelenler kış aylarında ciride yoğun ilgi gösterdi. Normalde de her hafta sonu kendi aramızda da oynuyoruz. Haziran ayında da il elememiz var." dedi.
- "Dostluk, birlik, beraberlik adına oynadık"
Yıldırım, ata sporu ciridi kendi imkanlarıyla yaşatmaya gayret gösterdiklerini belirterek yöneticilerden destek istedi. Yıldırım, "Ata sporunu yaşatmaya çalışıyoruz, destek olmadığı için 6 kulüpten 2 kulüp kaldı. Biz de kendi çabamızla bu sporu yaşatmaya çalışıyoruz, destek istiyoruz." ifadesini kullandı.
Kars Kafkas Atlı Cirit Spor Kulübü Başkanı Selçuk Başkaya da ata sporunu genç nesillere aktarabilmek için sahaya çıktıklarını anlatarak, "Dostluk, birlik, beraberlik adına iki kulüp oynadık, güzel ve eğlenceli cirit oyunu oldu." diye konuştu.
- "Atların hamlamaması için hazırlık maçları yapıyoruz"
Sporculardan Çağlar Özbaş da yaz aylarında atları dinç tutabilmek için hazırlık maçları yaptıklarını ifade ederek, şunları paylaştı:
"Maçlar çok heyecanlı geçiyor içimiz içimize sığmıyor. Özellikle kış aylarında oynuyoruz yaz aylarında da atların hamlamaması için hazırlık maçları yapıyoruz. Ata sporunu yaşatmaya çalışıyoruz, elimizden geleni yapıyoruz. Atlı spor burada ilgi görmeye başladı. Doğu Ekspresi'nden dolayı gelen misafirlerimiz oluyor, dışarıdan gelen gruplar oluyor, onlara özel gösteriler yapıyoruz, dostluğumuzu arkadaşlığımızı pekiştiriyoruz."
Sporculardan Levent Yalçınkaya ise heyecanlı müsabakalarla ciridi severek oynadıklarını anımsatarak, "Cirit bizim için çok önemli bir spor dalıdır, büyüklerimiz bizlere yardımcı oluyorlar. Köyde arkadaşlar kendi aramızda yürütmeye çalıştığımız bu sporu ileriye dönük daha iyi yerlere götürmeye çalışacağız ve mücadelemizi de veriyoruz. Bizleri izleyenlere teşekkür ederiz." şeklinde konuştu.
- "Atım davul çaldığında yerinde durmaz"
Sporculardan Olgun Çiçek ise "Özgür" adını verdiği atının davul sesiyle oynamaya başladığını ifade ederek, "Atımı alıştırdım, davul çaldığında yerinde durmaz. Bazı atlar oynamıyor, alıştırmak lazım. Benim at sese alıştı, ondan oynuyor." dedi.