Bursa İznik ilçesi Elmalı köyünde çivi kullanılmadan ahşaptan yapılan cami restore edilecek.
İznik ilçesi’nin Elmalı köyünde çivi kullanılmadan tamamı birbirine geçme ağaçlarla 1884 yılında inşa edilen cami, Bursa İl Özel İdaresi tarafından restore kapsamına alındı. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bilal Çelik ve İznik Kaymakamı Nurettin Kakillioğlu, Elmalı köyündeki camide incelemede bulundu. Yapılan incelemede camide kullanılan ahşap malzemenin yaklaşık 150 yıldır hiçbir şekilde çürümemiş olduğu tespit edildi.
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bilal Çelik, İznik Elmalı köyünde 1884 yılında yapılan caminin çok önemli bir eser olduğunu belirterek, “Nevi şahsına münhasır camilerden birisi burada bulunuyor. Ağaçtan yapılmış ve tek bir çivi dahi kullanılmadan birbirine geçme usulüyle yapılmış. Gerçekten hem tarihi bakımdan önem taşıyor, hem sanat bakımdan çok önemli bir cami.” dedi.
Özel İdaresi olarak caminin restorasyonunu yapacaklarını belirten Bilal Çelik, “Tabi zaman içinde maalesef zamanın etkilerine dayanamayıp bazı yerlerde esnemeler, bazı yerlerde açılmalar var. Cami yavaş yavaş özelliklerini kaybetmeye başlamış. Eğer birkaç yıl içerisinde buraya sahip çıkılmaz, tamir edilmez, bakılmazsa maalesef tahribat çok daha büyümüş olacak. Bu bakımdan Özel İdare olarak bir an önce buranın onarımının yapılması için öncelikle restorasyon projesi hazırlanmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Caminin çok nadide bir eser olduğunun altını çizen Bilal Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mücevher gibi her parçasının ayrı bir kıymetle değerlendirilip, ölçülmesi gereken ve o derece işin ustası ehli tarafından onarılması gereken parçalar. Onun için biz öncelikle restorasyon projesine büyük önem veriyoruz. Restorasyon projesini tamamladıktan sonra da inşallah onarımı için ihale yapıp burayı bir an önce ilk gün yapıldığı şekliyle orijinal haline getirmek istiyoruz. Burayı temiz ve güzel bir ibadethane olarak sonsuza kadar yaşayabileceği şekilde üzerimize düşeni yapmaya çalışacağız.”
İznik Kaymakamı Nurettin Kakillioğlu da İznik'e 25 kilometre mesafede ve denizden yüksekliği 1300 metre olan Elmalı köyünde ata yadigarı ahşap caminin önemine vurgu yaptı.
Nurettin Kakillioğlu, çivi kullanılmadan tamamen ahşaptan inşa edilen caminin tarih ve sanat açısından çok önemli olduğunu belirterek, “Bu güne kadar ibadethanemiz yaşatılmış, bizim de bundan sonra İl Özel İdaremizin katkılarıyla yapacağımız çalışmada çocuklarımıza ve gelecek kuşaklara da aynen bu şekilde sağlıklı, sağlam ve kullanılabilir şekilde bu tarihi camiyi aktarmak istiyoruz.” açıklamasında bulundu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz