Cizre Kaymakamlığı, '81 İlde Kültür/Şehir ve Bir İlçe Şehr-i Nuh Cizre' adı altında, ilçenin tarihini kitap haline getirdi.
Şırnak Cizre Kaymakamlığı, ilçenin tarihi ve turistik yerleri ile ilgili bilgileri bir kitapta topladı. Cizre Kaymakamı Şenol Koca ve Doktor Metin Eriş, Cizreli Araştırmacı Yazar Abdullah Yaşın’ın eserlerinden yararlanarak, '81 İlde Kültür/Şehir ve Bir İlçe Şehr-i Nuh Cizre' adı altındaki ilçenin kitabını çıkardı.
Kitabın tanıtımı için Cizre Öğretmenevi’nde bir toplantı düzenleyen Kaymakam Şenol Koca, kitabın tanıtımını basına ve öğrencilere anlattı. Kaymakam Şenol Koca, “Öncelikli olarak bizim insanımızın, Cizre insanının bilmesi gereken, anlaması gereken yerler ve hemen akabinde inşallah bu barış ortamı da devam ederse, çözüm süreci neticelenirse hayırlısı ile bu bölge, Mardin ne ise Midyat ne ise hemen akabinde de aynı sırada hem kültürünü, hem sanatını, hem de toplum hayatını diğer insanları turizm potansiyeli olarak sunulabilecek çok güçlü bir bölgedir. Mezopotamya’da hayatın ikinci kez başladığı kutlu belde burası. Ama bunu maalesef biz tanıtımını yapamadık, anlatamadık. Belki şartlar gereği bu yapılamadı. Ama inşallah, dediğim gibi çözüm süreci bir neticeye varır ve hayırlısı ile neticelenirse bu bölgeye çok daha fazla insan gelecek diye ümit ediyorum.” diye konuştu.
Kitabın editörlüğünü yapan Doktor Metin Eriş ise bu çalışmanın, Kaymakam Şenol Koca Mardin Vali Yardımcılığı yaparken başladığını, ilk kitabın, '81 İlde Kültür-Şehir ve Bir İl Mardin' ismini taşıyordu. Daha sonra bunu Türkiye çapında yaymaya başladıklarını ifade eden Eriş, "Cizre ilçe, il değil, peki nasıl olacak. Ama bir il varlığı içerisinde müthiş bir kültürel potansiyeli var. Bu kitabın temel yapısı, değerli Abdullah Yaşın hocamın yazdığı eski eserlerinden ve sonradan altyapısını oluşturduğu çalışmalardan hareketle, biraz daha genişleterek, biraz daha daraltarak ama kültür varlıklarının tamamına hitap edecek tarzdadır. 174 sayfa çok değil. Eksikleri var mı? Her eserin eksiği var. Tamamlanması gerekir. Tamamlandığında, daha güzel bir eser ortaya çıkacağını ümit ediyorum. Ben Kaymakam Şenol Koca'ya, böyle güzel bir yol güzergahında hareket kabiliyeti verdiği için Abdullah hocama da Cizre’nin gönül adamı olması hesabıyla teşekkürlerimi sunuyorum. Bu kitapların temel hedefi, 10., 11. ve 12. sınıfa gelmiş öğrencilerin şehirle olan bağını sağlayabilmiş olmak bakımından onlara görsel nitelikli bir şeyi sunmak. Bu kitaplar ücretsiz verilecek. Verdikten sonra onların gönül bağını şehirleriyle kurmaktır.” şeklinde konuştu.
Araştırmacı-Yazar Abdullah Yaşın da kitabın, eserlerinden faydalanılarak çıkartıldığını belirtti. Yaşın, şöyle dedi: "Cizre Kaymakamı dedi, ben Cizre Kaymakamlığı adına bir kitap çıkartmak istiyorum. Senin bu konuda bana yardımcı olmanı istiyorum. Ben de dedim tamam baş göz üstüne veririm. Ama benim ismim geçsin dedim. Doktor Metin Eriş de dedi, ben kitabın editörlüğünü yaparım. Ben kalktım Cizre’nin tarihi ve turistik yerleriyle ilgili yazdığım kitabımı onlara verdim. Onlar da onlara lazım olan kısımlardan yararlanmışlar. Çok güzel bir gelişmedir. Muhakkak bizim öğrencilerimiz ve okurlarımız bununla bilgi sahibi olacaklar ve uyanacaklar.”
Kitap tanıtımına katılan Cizre Sağlık Meslek Lisesi öğrencisi Songül Kaplan da kitap hakkında duygularını şöyle ifade etti: “Böyle bir şeyin olması bizim için çok iyi oldu. Kendi medeniyetimizi okumak bize keyif veriyor. Bu kitap, Cizre’nin tanıtımı için ve Türkiye için iyi bir şeydir. Bizim için de çok iyi oldu, bunu okuyarak biraz daha bilgimiz çoğalır, öz güvenimiz olur. Böyle bir kitabın çıkmasından çok mutluyuz.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz