YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ÇKA mali destek programlarının bütçesi 27 milyon lira

Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veysel Parlak, 2011 yılı Mali Destek Programlarının finansmanı için tahsis...

ÇKA mali destek programlarının bütçesi 27 milyon lira

Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veysel Parlak, 2011 yılı Mali Destek Programlarının finansmanı için tahsis edilen bütçelerinin 27 milyon lira olduğunu belirterek, proje hazırlayan kurumlar için son başvuru tarihinin 18 Ocak 2012 olduğunu söyledi.
Çukurova Kalkınma Ajansının 2011 Yılı Mali Destek Programları Bilgilendirme Toplantısı Seyhan Belediyesi Kültür Merkezinde yapıldı. Toplantıda konuşan Genel Sekreter Parlak, bugüne kadar yaklaşık 80 milyon TL'lik bir hibe ve yaklaşık 90 milyon TL'lik proje sahiplerinin katkısı ile birlikte toplam 170 milyon TL'lik bir kaynağı Çukurova Bölgesi'ne kullandırdıklarını kaydetti. Hayata geçirilen proje ve verilen desteklerle birlikte 3 yılda 2 bin 500 kişiye istihdam sağlandığına dikkat çeken Parlak, “Adana ve Mersin'in bölgesel kalkınma anlayışına uygun olarak hem sosyal, hem de iktisadi alanda kalkınıp, gelişebilmesi için çalışıyoruz. Ajansın kaynaklarının yüzde 90'ı genel bütçeden karşılanıyor. Buda yaklaşık 25 milyon TL. Ayrıca yerel kaynaklardan 10 milyon lira daha alıyoruz. 35 milyon TL'lik bu kaynaktan yüzde 5'e denk gelen cari giderleri düştükten sonra geri kalan kaynağın tamamını proje bazında hibe olarak kullandırıyoruz” dedi.
Veysel Parlak, bu güne kadar destek verilen firmaların cirolarında yüzde 25.3'lük bir artış yaşanırken, istihdamdaki artışın yüzde 22, pazar payındaki artışın yüzde 14.5, ihracat artışının yüzde 16.5 olarak kayıtlara geçtiğini, firmaların yeni pazarlara açılım oranının ise yüzde 69 olduğunu vurguladı.
Parlak, bu yıl 3 program yürüteceklerini belirterek, bunların Rekabet Gücünün Artırılması Mali Destek Programı bütçesinin 17 milyon TL, Göçle Gelen Nüfusun Sosyal ve Ekonomik Uyumunun Sağlanması Mali Destek Programın bütçesinin 6 milyon TL, Bölge İçi Gelişmişlik Farklarının Azaltılması Mali Destek Programının bütçesinin ise 4 milyon lira olduğunu açıkladı. Parlak, rekabet gücünün artırılması amacıyla destek verilecek alanların belirlenmesinde birden çok sektörü içeren ve bunlar arasında yatay ilişkileri en iyi şekilde kuran temalar (bileşenler) ve bölgenin mekânsal öncelikleri ile Dokuzuncu Kalkınma Planında yer alan gelişme eksenleri temel amaçlarının esas alındığını aktardı.

GÖÇLE GELEN NÜFUSUN UYUMU ÖNEMLİ
Göç kavramının 2010-2013 Bölge Planı kapsamında farklı gelişmişlik endeksleri incelendiğinde bölgenin performansını olumsuz yönde etkileyen faktörlerden biri olarak ortaya konduğunu hatırlatan Parlak, “Çukurova Bölgesi yoğun göç veren doğu ve güneydoğu illeri başta olmak üzere yakın illerden çoğunlukla niteliksiz göç almaktadır. Bu durum bölgenin istihdam konusunda kapasitesinin üstünde yoğunlukla baş edememesine yol açmakta, dolayısıyla bölgenin sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyini olumsuz yönde etkileyen bir diğer faktör olan işsizliğe de neden olmaktadır. Bu doğrultuda, göçle gelen nüfusun sosyal ve iktisadi uyumunun sağlanması Plan kapsamında sosyal uyum tematik ekseninde belirlenen stratejilerden biridir.” dedi.
Bölge içi sosyo-ekonomik gelişmişlik farklarının varlığı 2010-2013 Çukurova Bölge Planı kapsamında bölgenin önemli sorunlarından biri olarak ortaya çıktığını ifade eden Parlak, “Bu farkların azaltılması amacıyla farklı alt bölgelere ve bu alt bölgelerdeki ilçelere yönelik farklı stratejiler geliştirilmiştir. Bu stratejilerin hayata geçirilmesi amacıyla 2011 yılı içerisinde bir yandan metropoliten alanda göçle gelen nüfusun sosyal ve iktisadi uyumunun sağlanması amacıyla kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşların projeleri desteklenirken, bir yandan da bölgedeki az gelişmiş ilçelerde faaliyet gösteren KOBİ’lerin ve kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşların desteklenmesi yoluyla bu bölgelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyinin yükseltilmesi amaçlandı.” diye konuştu.
Parlak, Bölge İçi Gelişmişlik Farklarının Azaltılması Mali Destek Programının daha çok tarım geliri düşük, orman karakterli ya da kırsal karakterli ilçeler’ olarak tanımlanan Aladağ, Feke, Karaisalı, Saimbeyli, Tufanbeyli ve Gülnar ilçelerinde yer alan kar amacı güden ve gütmeyen kuruluşlara yönelik olmak üzere iki ayrı bileşenden oluştuğunu aktardı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler