ANKARA (İHA) - TBMM Genel Kurulu'nda Ceza Muhakemesi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi yasalaştı. Yapılan değişikliğe göre, hakim kararı üzerine veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet Savcısı'nın, savcıya ulaşılamayan hallerde ise adli kolluk amirinin yazılı emriyle kolluk kuvvetleri arama yapabilecek. Her türlü mobil telefon, Cumhuriyet Savcısı'nın kararıyla dinlenebilecek. Aynı yasaya göre, örgütlü suçlarda ve terör suçlarında, avukat hakkında, bu kişiyle aynı örgütsel faaliyet çerçevesinde işlediği suçlardan dolayı kovuşturma açılması halinde, şüpheli, sanık veya hükümlü olan kişinin müdafiliğini üstlenmekten yasaklanabilecek.
TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti Milletvekilleri Hasan Kara, Zeyid Aslan ve Mücahit Daloğlu imzasıyla verilen Ceza Muhakemesi Yasası'nda (CMK) değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifi kabul edildi. Yeni yasaya göre, beden muayenesi, iç ve dış beden muayenesi olarak ayrıldı. Şüpheli ve sanık üzerinde iç beden muayenesi yapılması veya örnek alınmasına mahkeme veya Cumhuriyet Savcısı karar verecek. Bu bilgiler, kovuşturmaya yer olmadığı kararına itiraz süresinin dolması, itirazın reddi, beraat veya ceza verilmesine yer olmadığına karar verilip, kesinleşmesi hallerinde Cumhuriyet Savcısı'nın huzurunda yok edilecek. Üst sınırı 2 yıl veya daha fazla hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı şüpheli veya sanığın, kimliğinin teşhisi için gerekli olması halinde, Cumhuriyet Savcısı'nın emriyle fotoğrafı, bedel ölçüleri, parmak ve avuç içi izi, bedeninde yer almış olup teşhisini kolaylaştıracak diğer özellikleriyle sesi ve görüntüleri kayda alınarak, soruşturma ve kovuşturma işlemlerine ilişkin dosyaya konulacak.
SAVCIYA YER GÖSTERME İŞLEMİ Cumhuriyet Savcısı, kendisine yüklenen suç hakkında açıklamada bulunan şüpheliye yer gösterme işlemi yaptırabilecek. Terör ve haksız ekonomik çıkar sağlama suçları söz konusu olduğunda, adli kolluk amiri de yer gösterme işlemini yapmaya yetkili olacak. Bu yasa ile gözaltı süresi de değiştirilerek, gözaltı yakalama yerine en yakın hakim veya mahkemeye gönderilmesi için zorunlu süre hariç, yakalama anından itibaren 24 saati geçemeyeceği ve zorunlu sürenin 12 saatten fazla olamayacağı da düzenlendi. Cumhuriyet Savcısı'nın istemi üzerine sulh hakimi tarafından, soruşturma evresine çağrı üzerine gelmeyen veya çağrı yapılamayan şüpheliler hakkında yakalama emri düzenlenebilecek. Bir kişi hakkında tutuklama isteminin reddi kararına itiraz halinde, itiraz mercii tarafından da yakalama emri verilebilecek. Adli para cezasını gerektiren veya hapis cezasının üst sınırı 1 yıldan fazla olmayan suçlarda tutuklama kararı alınamayacak.
ADLİ KOLLUK AMİRİ ARAMA İZNİ VEREBİLECEK Hakim kararı üzerine veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet Savcısı'nın, savcıya ulaşılamayan hallerde ise adli kolluk amirinin yazılı emriyle kolluk kuvvetleri arama yapabilecek. Ancak, kişinin konutu, işyeri ve kamuya açık olmayan kapalı alanlarda arama, hakim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet Savcısı'nın yazılı emriyle yapılabilecek. Kolluk amirinin yazılı emriyle yapılan aramalar, Cumhuriyet Savcılığı'na derhal bildirilecek.
El koymada hakim kararı aranmayacak. Hakim kararı üzerine veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet Savcısı'nın, savcıya ulaşılamadığı hallerde ise kolluk amirinin yazılı emriyle kolluk kuvvetleri el koyma işlemi yapabilecek. Hakim kararı olmaksızın yapılan el koyma işlemi, 24 saat içinde görevli hakimin onayına sunulacak. Hakim, kararını el koymadan itibaren 48 saat içinde açıklayacak, aksi halde el koyma kendiliğinden düşecek.
Yasayla, dinlemenin kapsamı da genişletildi. Her türlü mobil telefon Cumhuriyet Savcısı'nın kararıyla dinlenebilecek. Bir suç işlendiğine ilişkin kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı ve başka şekilde delil elde edilme imkanının olmaması halinde, hakim veya Cumhuriyet Savcısı'nın kararıyla şüpheli veya sanığın telekomünikasyon yoluyla iletişimi tespit edilebilecek, dinlenebilecek, kayda alınabilecek ve sinyal bilgileri değerlendirilebilecek.
TEKLİFTE TERÖR DÜZENLEMESİ Genel kurulda, avukatlık görevinden yasaklamayı düzenleyen madde bir önergeyle yeniden düzenlendi. Buna göre, örgütlü suçlarda ve terör suçlarında sanık veya hükümlü olan kişinin müdafiliğini veya vekilliğini üstlenen avukat hakkında, bu kişiyle aynı örgütsel faaliyet çerçevesinde işlediği suçlardan dolayı kovuşturma açılması halinde, şüpheli, sanık veya hükümlü olan kişinin müdafiliğini üstlenmekten yasaklanabilecek.
Avukatın ve vekilin görevden yasaklanma kararının kesinleşmesi halinde, şüpheli veya sanık için yeni bir müdafi atanabilecek. Avukatlar, yasaklama kararına itiraz edebilecekler. Mahkeme bu kararı kaldırırsa avukatlar bu görevlerine devam edebilecekler. Yasaklama kararı bir yıl olabilecek. Ancak bu yasaklama kararı bir yılda 6 ay süreyle iki kez daha uzatılabilecek. Adliye ile ilgili görev ve işlerde kötüye kullanma veya ihmalleri görülen adli kolluk amirleri hakkında Cumhuriyet Savcısı'nın doğrudan soruşturma yetkisi bulunmayacak. Yasaya göre, sanık hakkında toplanan delillere göre mahkumiyet dışında bir karar verilmesi gerektiği kanısına varılırsa, sorgusu yapılmamış olsa da dava yokluğunda bitirilebilecek.