Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, dünyanın 12. büyük kitap piyasasına sahip olduğunu söyledi.
Üretilen kitap çeşidi bakımından 2002'de 16 bin 426 Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN ) sayısının verildiğini ifade eden Turşucu, "Geçtiğimiz yıl 50 bin 752 ile kapattık. Huzurlarınızda paylaşmaktan onur duyuyorum. Dünyanın 10. büyük ülkesiyiz. Kişi başına düşen ISBN sayısı bakımından da dünyanın 11. büyük ülkesiyiz" değerlendirmesinde bulundu.
Bu durumun kendileri için yeterli olmadığını, burada kalmayacaklarını anlatan Turşucu, "Biz önümüzdeki 10 ülkenin yerine gözümüzü diktik. Bu 10 ülkeyi aşabilmemizin yolu da bu tip kitap fuarları vesilesiyle sektörün, kurumların bir araya gelip, bir güç birliği halinde ülkemizi, irfan yönüyle kültür yönüyle sanat yönüyle çok daha ilerilere doğru taşımasından geçiyor" diye konuştu.
"PARMAKLA GÖSTERİLİP, KISKANÇLIKLA İZLENİYOR"
Bakanlık olarak başlattıkları Türkiye'nin Çeviri ve Yayım Destek Programı'nın (TEDA) dünyada "parmakla gösterildiğini ve kıskançlıkla izlendiğini" ifade eden Turşucu, şunları kaydetti:
"2005 yılından bu yana bin 755 kitabın çevirisine destek verdik. 3,5 milyonun üzerinde ciro yaptık, tiraj yaptık. bin 755 kitap içerisinde 54 farklı dil, 64 farklı ülkede bizi temsil eden eserlerin çevirisi yapıldı. 400'ün üzerinde yayınevi tarafından, yine 400'ün üzerinde farklı yazarın eseri dünya genelinde şu anda farklı dillerde okunuyor. Bu yönüyle farklı bir seviyeye doğru çıktık. "
İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız da çocuklar, öğrenciler ve öğretmenlerden, 10 gün süreyle fuarı gezmelerini, kitaba dokunmalarını istedi.
Fuarın temasının medeniyet değerleri bağlamında "Çanakkale" olmasını değerli bulduğunu vurgulayan Yıldız, "Çanakkale Savaşı'nın 100. yılı temasının işlenmesi çok değerlidir. Bütün etkinliklerimizde Çanakkale temasına biz de yer veriyoruz" diye konuştu.
"KİTAP FUARLARI YAYINCILARIN BAYRAMI"
Basın Yayın Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Münir Üstün de 15 gün önce Üsküdar Kitap Fuarı'nda olduklarını anımsatarak, kitap fuarlarının yayıncıların bayramı olduğunu dile getirdi.
Değişik katılımcıların, sergilerin yer alacağı bu fuarın güzel olacağını belirten Üstün, "2015 Aralık veya 2016 yılının başlarında Mersin'de aynı yayıncılarımızla yine CNR'ın misafiri olarak Mersin Kitap Fuarı'nı yapmayı planlıyoruz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Üstün, fuarın "onur yazarı" olan Mehmed Niyazi Özdemir'e plaket verdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, daha sonra diğer katılımcılarla sahnedeki kurdeleyi keserek, fuarın açılışını gerçekleştirdi.