HABER

"Çocuğa şiddet uygulanmamalı"

İZMİT (İHA) - Kocaeli Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Eğitim Bölümü Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Gül, çocuğa uygulanan şiddetin ileriki dönemlerde telafisi mümkün olmayan derin yaralar açacağını belirtti.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Gül, ebeveynlerin çocuklara bir arkadaş gibi yaklaşması gerektiğini belirterek, kesinlikle şiddet uygulanmaması gerektiğini kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Gül, özellikle ilkokul çağı öncesindeki çocukların ailelerinden gördüklerini yaptığını söyleyerek, "Küçük yaştaki çocuklar, fotokopi makinası gibidir. Anne babalarında ne görürlerse onu hemen kaparlar. Bunun için de küçük yaştaki çocukların yanında çok dikkatli ve seviyeli hareket etmeliyiz. Çocukları kesinlikle baskı altına alarak eğitmemeli. Sus, otur, yapma gibi yanlışlıklar içinde olmamalıyız. Çünkü, küçük yaştaki çocuklar çok hareketli olurlar. Enerji deposu halindeki çocuklar, bu enerjiyi bir şekilde boşaltmak zorundadır. Onları susturarak, oturtarak enerjilerini depolatmamalı. Enerjisini dışa vuramayan çocuklar ileriki yaşlarda bunu olumsuz yönde ortaya koyabilirler. Anne-babalar çocuklarıyla bu dönemlerde daha yakından ilgilenmeli, onların enerjilerini boşaltmaları için çocukça oyunlar içinde olmalılar. Bu tür davranışlar çocukların sağlıklı yetişmeleri için çok yararlı olacaktır" dedi.

ÇOCUĞU SERBEST BIRAKIN Okul çağındaki çocukların serbest bırakılmasını da isteyen Yrd. Doç. Dr. Gül, "İlköğretim çağındaki çocuklar, 3 dönem halinde ele alınır. 1 ile 3. sınıf öğrencilerini birinci dönem, 4 ile 5. sınıf öğrencilerini ikinci dönem, 6 ve 8. sınıf öğrencilerini de üçüncü dönemde ela almalıyız. Birinci dönemdeki okul çağında olan çocuklara öğretmenlerin ders vermemesi gerekir. Onları daha çok oyunla derse alıştırmak doğru olur. Bu dönemdeki çocukların derse ilgileri en fazla 10 dakika sürer. Bu sürenin sonunda çocuklar dersi algılamaktan uzaktırlar. İkinci dönem çocukların derse ilgileri 10-15 dakika, üçüncü dönem çocukların ilgisi de 20 dakikayı geçmez. Anne-babalar çocuklarına ders çalıştırırken bu kriterlere göre davranmalı. Onları saatlerce ders yapma baskısı altında tutmamalı. Ne kadar baskı altında tutsak da çocukların ilgisini derse verdiremeyiz. Çocukları bırakalım ders çalışma saatlerini kendileri belirlesinler. Zorla, baskı yaparak çocuklara ders çalıştırmak verimli olmaz. Çocuklar oyun zamanında oyun, ders zamanında ders çalışmalı. Onlara anne-baba gibi değil de bir arkadaş gibi yaklaşırsak, sağlıklı nesiller yetişmesine katkımız daha çok olur" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler