Çocuğunuzun ateşinin yüksek olup olmadığını öğrenmek için mutlaka doğru ölçüm yapmalısınız.
Dr. Bernard Valman'ın "Çocuğum Hastalandığında Ne Yapmalıyım?" adlı kitabı size bu konuda rehber olacak önemli tavsiyeler içeriyor. Biz de kitaptan yararlanarak termometre çeşitlerini en doğru nasıl kullanacağınızı yazdık. İşte adım adım doğru ateş ölçme teknikleri...
Çocuğunuz kendini iyi hissetmiyorsa ve ateşi olduğunu düşünüyorsanız, önce ateşini ölçmelisiniz. 38°C ya da üzerinde bir sıcaklık ölçerseniz, çocuğunuzun ateşi var demektir. Çocuğunuzun ateşi normale dönene kadar her 2 ya da 3 saatte bir ateşini ölçün.
Bir çocuk ancak 7 yaşından sonra dilinin altında dijital termometre tutabilir; daha küçük çocuklar için koltuk altına yerleştirilen termometrelerden kullanın. Bu tür termometrelerin, vücut sıcaklığından 0.6 °C derece düşük olduğunu hesaba katmanız gerekir; bu nedenle bu derece farkını da sonuca eklemelisiniz.
Dijital termometre kullanımı
Dijital termometreyi çocuğunuzun koltuk altına veya ağzına yerleştirin. Çocuğunuzu sakince oturtun. 1-2 dakika sonra termometreyi çıkarın ve dijital ekrandan vücut sıcaklığını okuyun.
Kulak termometresi
Termometreyi çocuğunuzun kulağına yerleştirin. Tavsiye edilen süre kadar kulağında tuttuktan sonra çekin ve sıcaklık derecesini okuyun. Her kullanımdan sonra, tek kullanımlık olan kulak ucunu atabilirsiniz.
Termometre çeşitleri
Vücut sıcaklığım ölçmek için iki tür termometre vardır: Dijital termometre ve kulak termometresi.
Dijital termometrelerin kullanımı kolay ve hızlıdır; kesin sonuçlar verdiği için her çocuk için çok kullanışlıdır. Kulak termometreleri ise daha pahalıdır; fakat aynı kullanım kolaylığına sahiptir. Tüm bilgileri ekrandan okunabilir ve kullandıktan sonra otomatik olarak normale dönerler.
Cıvalı termometreler okunması zor ve kolayca kırılabilir olduğundan artık önerilmektedir.