Bahar ile birlikte etkinlikler artar, yaz tatilinin heyecanı ile daha enerjik olur çocuklar ve okullar…
Peki, çocuğunuzun hep başarılı olma üzerine kurduğunuz hayallerinize biraz ara vererek başarısız olduğunu düşünmeye ne dersiniz?
Başarısız olduğunda ne yapmalısınız? Nasıl davranmalısınız? Bu soruların cevaplarını önce kendi kendinize verip bu durumu kabullenmeye çalışmanız sizin ve çocuğunuz için en sağlıklısı olacaktır.
Aileler şunu kabul etmeliler! Her çocuk aynı oranda başarılı olacak diye bir kural yok. Ya da anne ve babalarının hayal kurduğu şekilde okulda birinci, ikinci olacak diye bir durum olamaz. Her çocuğun başarılı olma alanı farklıdır. Başarısız olduğu alanlarda da neden olduğu konusu ağırlık kazanır.
Sadece ders çalışmamak başarısızlığa sebep değildir aileler bunu unutmamalıdır. Başarısızlığın nedenleri arasında psikolojik, fiziksel, sosyolojik etkileri de vardır. Çocuğunuzun başarısızlığı hakkında öncelikle öğretmenleri ile fikir alışverişinde bulunmalısınız. Sonrasında çocuğunuzla ile konuşmayı denemeli ve onun size anlattığı her şeyi can kulağı ile dinlemelisiniz.
Onun iyi ya da kötü her durumda yanında olduğunuzu ona hissettirmeli ve her ne olursa olsun soğukkanlılığınızı korumaya özen göstermelisiniz.
Anne ve baba aynı tutumu sergilemeliler ve bir dil kullanmalılar. Annesinden farklı babasından farklı muamele gören çocuk ikilemde kalır ve zor durumda hep kendine daha yakın olanı seçer. Bu durum karşısında ebeveynler olarak sağlam ve kararlı duruş sergilemek birincil şartlar arasındadır.
Başarısız olduğu konu ile ilgili onu bilinçlendirecek şekilde konuşmalı eğer başarısızlığı bir ders ise takviye edilerek onu bu konu hakkında güçlendirmelidirler.
Eğer başarısızlığı arkadaşları ile ilişkiler ve sosyal durumu ile alakalı ise de siz kendi başınıza çözemiyorsanız mutlaka uzman bir doktordan yardım alarak işin psikolojik boyutu ile ele alıp sorunu çözüme kavuşturmak en sağlıklısı olacaktır.
Okulda başarısız olan üstün zekalı çocukların eğitimi nasıl olmalıdır?