YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çocuğunuz kış hastalıklarına yakalanmadan önleminizi alın

Kış aylarının etkisini göstermeye başladığı şu günlerde çocuklar soğuk havanın da etkisiyle bazı enfeksiyonlardan çok...

Çocuğunuz kış hastalıklarına yakalanmadan önleminizi alın

Kış aylarının etkisini göstermeye başladığı şu günlerde çocuklar soğuk havanın da etkisiyle bazı enfeksiyonlardan çok çabuk etkileniyor. Uzmanlar grip ve nezleden korunmak için kişisel temizlik bilincinin çocuklara aşılanması gerektiğini belirtiyor.
Kış aylarında gribal enfeksiyonlarda yüksek ateşe eşlik eden halsizlik, kırgınlık, genel durum bozukluğu artış gösterebiliyor. Uzmanlar çocuklarda kusma, karın ağrısı ve iştahsızlığın ateşe eşlik edebileceğini dile getirdi. Nezlede ise daha çok hapşırık ve burun akıntısı kendisini gösterebilir.
Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uzman Dr. Özlen Kaya Çardak, kış aylarında çocukları bekleyen rahatsızlıklar hakkında bilgi verdi. Çocukların soğuk algınlığına yakalanmaması için dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birinin el temizliği olduğuna dikkat çeken Çardak, "Grip virüsü, hapşırık ve öksürükle dışarıya atılan havadaki bu virüsü taşıyan damlacıklar yoluyla taşınır. Havada asılı kalması yoluyla bir başka kişiye bulaşır. Ama çoğunlukla bu damlacıklar direkt öksürükten ziyade öksüren kişinin eliyle ağzını kapatması sonucu, eline bulaşan virüslerin bir başkasına dokunarak bulaştırması veya yediği bir şeyi paylaşması sonucu oluşur. Bu açıdan değerlendirdiğimizde kalabalık ortamlarda bulunmamak gerekir. Okul ve kreşe gitmek zorunda olan çocuklar için en önemli ve dikkat edilmesi gereken nokta yine el temizliğidir." ifadelerini kullandı.
Çocukluk döneminde bademcik ve geniz etinde en sık görülen problemlerin iltihaplanmalar ve aşırı büyüme olduğunu dile getiren Çardak, "Bademciklerin tekrarlayan iltihapları çocukları ciddi anlamda etkilemektedir. İltihabın bademcikten başka bütün boğaza yayılmasına 'anjin' adı verilir. Bademcik enfeksiyonu son derece ağrılı olup, yutkunma ve yemek yeme esnasında boğaz ağrısı kulaklara kadar vurup bazen kulak ağrısıyla da karışabilir. Enfeksiyon esnasında ateş 39-40 dereceye kadar çıkar muayene esnasında bademcikler ileri derecede kızarık ve üzerine kar yağmış şekilde beyaz bir örtüyle kaplamış olarak görünür. Vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulmalıdır." diye konuştu.

ZATÜRRE ÖLÜME KADAR GÖTÜRÜR
Bebek ve çocuklarda kış aylarında görülen rahatsızlıklar arasında ilk sıralarda pnömokok bakterisinin neden olduğu hastalıkların yer aldığını belirten Çardak, "Bu bakterinin yol açtığı menenjit ve zatürre gibi hastalıklar, çocuklarda ölüme ya da kalıcı hasara neden olabilmektedir. Pnömokokun neden olduğu hastalıklardan korunmada en etkili yol pnömokok aşısıdır. Pnömokok bakterisinin en sık neden oldugu hastalık orta kulak iltihabı, en tehlikelileri menenjit ve bakteriyemi (kana mikrop karışması), en çok öldüreni ise zatürredir. Pnömokok bakterisi özellikle kış aylarında bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda; sinüzit, kemik, eklem, kalp zarı, karın zarı ve kan iltihapları ve beyin apselerine de yol açabilmektedir. İki yaşın altındaki çocuklar en yüksek risk grubunu oluşturmaktadır. Pnömokok bakterisi insandan insana yakın temas ile bulaşır. Pnömokok infeksiyonlarının tedavisi zor olabilir; çünkü son dönemlerde bakteriler antibiyotiklere karşı daha dirençli olmaktadır. Bu nedenle enfeksiyonun önlenmesi daha da önem kazanmaktadır." şeklinde konuştu.

SİNÜZİT KIŞIN TEKRARLAYABİLİR
Özellikle 7 yaşına kadar çocukların burun, sinüs ve kulak enfeksiyonlarına daha yatkın olduğunu aktaran Çardak, "Çoğunlukla nezle gibi virüslerle olan, sıradan üst solunum yolu enfeksiyonlarını takiben başlar. Eğer çocukta burun içerisinde geniz eti ve bazı yapısal başka etkenler de varsa sinüzit daha inatçı hale gelir. Üst solunum yolu alerjileri de sinüzite eğilim yaratan etkenlerin başında gelir. Çoğu üst solunum yolu ilaç kullanılmasa bile kendiliğinden iyileşir ama çocuk bir hafta-on günlük bir süre sonrasında da halen hasta ise sinüzit açısından mutlaka değerlendirmek gerekir. Çocuğun bilinen çevresel alerjenlerden ve sigara dumanı gibi kirliliğe yol açan maddelerden uzak tutulması, varsa reflü hastalığının tedavi edilmesi ile sinüs enfeksiyonu riski azaltılabilir

ROTAVİRÜS SIVI KAYBI SEBEBİYLE YATAĞA DÜŞÜREBİLİR
Rotavirüs enfeksiyonunun mide-bağırsak sisteminin viral bir enfeksiyonu olduğuna dikkat çeken Çardak, "Hastaların çoğu kendiliğinden iyileşirken bir kısım hasta çocuk, aşırı kusma,ishal ve hayatı tehdit eden sıvı kaybı nedeniyle hastanede tedavi almak zorunda kalabilir. İlk bulgu sıklıkla kusma ve ateştir. Kusma başladıktan sonra bir hafta içinde sulu ishal başlar ve kramplara bağlı karın ağrısı da olur çocuk huzursuzdur. İshal 3-10 gün sürebilir. Burun akıntısı,öksürük ve inatçı yüksek ateş görülebilir. Virüsler ısıya hassastır ve 70 derece üzerinde ısıtma ile ölürler. En önemli korunma yöntemi ise ellerin sık yıkanması, özellikle yuvalarda ortam temizliğine dikkat edilmesi, hasta çocukların diğer çocuklar ile temas etmelerini engellemek olacaktır. Hastalığın aşısı vardır, 2 ay ve 4.ayda ağızdan uygulanan aşı ile bu hastalıktan korunma mümkündür." şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler